VJEČNA DILEMA MEĐU ŠKOTIMA: Anketa pokazala veliku neizvjesnost! 46% za ostanak u UK, dok je 44% za izlazak

Foto: Wikimedia Commons

Škotski glasači su prilično podijeljeni oko pitanja neovisnosti, a oni koji su protiv odvajanja od Ujedinjenog Kraljevstva imaju do sada “najmanju prednost” u odnosu na one koji su za to, pokazala je anketa objavljena danas.

“Da se referendum održi sutra, 44 posto Škota kaže da će glasati za izlazak iz UK, dok 46 posto kaže da će glasati protiv, ostavljajući 10 posto neodlučnih”, rekao je voditelj ankete za The Scotsman.

Rezultati ankete objavljeni su dva dana nakon što je škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila da planiraju održati referendum o neovisnosti 19. listopada 2023. Obraćajući se škotskom parlamentu u Edinburghu u utorak, Sturgeon je priznala da Škotska možda nema ovlasti raspisati referendum bez odobrenja Londona. Zbog toga će prvo zatražiti mišljenje Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva prije nego što pita birače: “Treba li Škotska biti neovisna država?”

Formulacija pitanja bit će ista kao i 2014., kada su Škoti glasali za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu s 55 prema 45 posto. Stranka na vlasti, Škotska nacionalna stranka, kaže da je izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, nakon referenduma 2016., promijenio odnose u Škotskoj jer se većina škotskih birača protive Brexitu. Sturgeon je naglasila da će se “konzultativni referendum” održati samo uz odobrenje Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva. Vrhovni sud potvrdio je da će razmotriti novu pravnu ponudu, te da će zakazati ročište “u dogledno vrijeme”. Analitičar Chris Hopkins rekao je za AFP da najnovija anketa, ali i najava drugog glasovanja “služe samo za naglašavanje podjela unutar Škotske”.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI