WSJ: SAD u petak mogu uvesti carine protiv Kine

Američki medij The Wall Street Journal piše, kako se administracija Donalda Trumpa priprema za uvođenje novih carina na kineske robe u vrijednosti desetke milijardi dolara. Taj korak, koji može biti pokrenut već u petak, vjerojatno će isprovocirati odgovor sa strane Pekinga.

Visoki službenici Bijele kuće, američko Ministarstvo financija i Ministarstvo trgovine, kao i američka Gospodarska komora tim su povodom održali sastanak uoči Trumpovog odlaska na samit G7 u Kanadu. Prema navodima izvora spomenutog američkog medija, službenici su se suglasili oko toga da SAD moraju uvesti carine. Pri tom su izjavili kako Trump nije dao svoj završni pristanak i da još uvijek može promijeniti svoju odluku o snažnom pritisku na Kinu, poglavito iz razloga što SAD žele da Peking pomogne napore za denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Podsjećamo: 12. lipnja u Singapuru je održan povijesni susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, nakon kojeg je Trump obećao kako će denuklearizacija Sjeverne Koreje početi „vrlo brzo“. Naknadno je američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio kako SAD očekuju denuklearizaciju Sjeverne Koreje za dvije i pol godine.

Izvor WSJ-a kazao je kako predsjednik Trump i njegovi savjetnici u četvrtak, 14. lipnja, namjeravaju završiti planove oko uvođenja carina na kineske robe. Nakon prvotnih Trumpovih upozorenja o uvođenju carina Peking nije učinio ništa što bi odstranilo zabrinutost američkog vođe glede kineske trgovinske prakse, kazao je izvor.

Trumpova administracija je u travnju planirala uvesti carine na kinesku robu u iznosu od 50 milijardi dolara, ali se taj iznos mogao promijeniti s obzirom na utočnjenje spiska roba. Pojedine robe u međuvremenu su bile uklonjene sa spiska, a druge na njega stavljene.Bijela kuća izabrala je petak za krajnji rok predstavljanja spiska kineskih roba na koje će se primijeniti nove carine.

Original možete pronaći na geopolitika.news

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI