ZABRINUTI ŠPANJOLSKI I BRITANSKI MINISTRI OBRANE: ‘Sve veći utjecaj i aktivnosti Rusije u Africi predstavljaju ‘zabrinjavajuću’ prijetnju sigurnosti zemalja NATO-a’

Foto: James Wiseman/Unsplash

Sve veći utjecaj i aktivnosti Rusije u Africi predstavljaju “zabrinjavajuću” prijetnju sigurnosti zemalja NATO-a, zajedno s njezinom invazijom na Ukrajinu, te se vojni savez mora pozabaviti tim pitanjem, izjavili su u srijedu španjolski i britanski ministri obrane, izvještava Reuters, objavio je portal Geopolitika.news.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Madridu, španjolska ministrica Margarita Robles izjavila je da je širenje operacija ruske države i ruskih privatnih zaštitarskih tvrtki poput Wagner grupe u zemljama poput Malija i Libije bilo “vrlo jasno” i optužila ih za poticanje organiziranog kriminala i terorizma.

“NATO ne može ostati ravnodušan u ovoj situaciji”, rekla je.

Britanac Ben Wallace, u Madridu na bilateralnom sastanku uoči španjolskog domaćinstva ključnog susreta NATO-a potkraj lipnja, rekao je da bi rastuća nestabilnost u kombinaciji s glađu u Africi mogla značajno utjecati na Europu.

“Ako (Rusija) može koristiti tokove migranata kao oružje na jednom kraju Europe, sigurno ga mogu koristiti i na drugom”, rekao je. Mislio je na tvrdnje zapadnih vlada da je u prošlogodišnjoj graničnoj krizi Europske unije Rusija podržala saveznicu Bjelorusiju u poticanju tisuća migranata koji bježe od rata u drugim dijelovima svijeta da prijeđu prema Poljskoj u znak odmazde za sankcije Europske unije.Facebook Comments

Loading...
DIJELI