ZBOG ‘STRANOG UPLITANJA’ U AMERIČKE IZBORE: Biden produžio sankcije ruskim organizacijama

Foto: Screenshot

Američki predsjednik Joe Biden produžio je za još godinu dana izvršnu uredbu koja predviđa jednostrane sankcije protiv stranih organizacija i pojedinaca optuženih za izbornu intervenciju u američke izbore.

Dokument je u nekoliko navrata u prošlosti služio kao osnova za izricanje sankcija organizacijama i pojedincima iz Rusije zbog navodnog miješanja u izbore.

Moskva je snažno odbacila sve optužbe o pokušaju miješanja u izborni proces u SAD-u.


“Produžujem za još jednu godinu nacionalno izvanredno stanje proglašeno Izvršnom naredbom 13848 zbog prijetnje stranog uplitanja u izborni proces, kao i zbog potkopavanja povjerenja javnosti u izbore u Sjedinjenim Državama”, rekao je Biden u priopćenju.

“Iako nema čvrstih dokaza o tome da je neka strana sila promijenila ishode na bilo kojim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, strane su sile kroz povijest nastojale iskoristiti američki slobodni i otvoreni politički sustav”, kazao je Biden.“Sposobnost osoba koje se nalaze izvan SAD-a da se miješaju ili naruše povjerenje javnosti u izbore u Sjedinjenim Državama, uključujući i neovlaštenim pristupom izbornoj infrastrukturi ili prikrivenom distribucijom propagande i dezinformacija, nastavlja predstavljati neobičnu i izvanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i politici Sjedinjenih Država. Iz tog razloga nacionalna izvanredna situacija proglašena 12. rujna 2018. mora ostati na snazi ​​i nakon 12. rujna 2021.”, navodi Biden.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI