ZELENSKIJ JE OVO PRVI PUT IZREKAO: ‘Spreman sam dati život za svoju zemlju’! Za mir sigurno neće napraviti jednu stvar

Foto: Mykhailo Palinchak/Guliver Image

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je pozvao NATO da poduzme jače akcije tijekom ruske invazije, rekao je u intervjuu koji je emitiran sinoć da ga “više ne zanima njihova diplomacija”. “Kad radiš u diplomaciji, nema rezultata. Sve je to vrlo birokratski, rekao je Zelenski u intervjuu za CBS.

NATO je rekao da “najoštrije osuđuje rusku invaziju u Ukrajini punog razmjera” i prošlog tjedna pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da “bez uvjeta povuče sve svoje snage iz Ukrajine i uključi se u istinsku diplomaciju”. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg također je rekao da je invazija “već proizvela dugoročne posljedice” koje će zahtijevati da se savez “prilagodi toj stvarnosti”. “NATO je najuspješniji savez u povijesti iz dva razloga. Jedna je da smo uspjeli ujediniti Europu i Sjevernu Ameriku. Drugi je da smo se uspjeli promijeniti kako se svijet mijenja. Sada se svijet mijenja i NATO se mijenja”, dodao je glavni tajnik saveza.

No, stav Zelenskog prema NATO-u nije skroz konzistentan i ujednačen. U jučerašnjem intervjuu za CBS, Zelensky je dodao da ipak “nije razočaran” odgovorom predsjednika Joea Bidena na krizu. “Ne znam kako bi nam drugi predsjednik na njegovom mjestu pomogao. Ne znam. Teško je”,  rekao je. “Imamo dobar odnos”, dodao je govoreći o Bidenu. “Ukrajina ovisi o potpori Sjedinjenih Država i ja, kao vođa zemlje u ratu, mogu samo biti zahvalan”, navodi Zelenski. Biden je ipak odbacio ukrajinske zahtjeve za uspostavljenjem zone zabrane letova i odbio je poljski plan za prebacivanje borbenih zrakoplova u zemlju. Međutim, SAD poslao je u Ukrajinu oružje vrijedno stotine milijuna dolara, uključujući raketne sustave i dronove.

Zelenskij je rekao da se spreman sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na pregovorima o okončanju rata, ali je na pitanje je li spreman odustati od bilo kojeg dijela Ukrajine radi postizanja mira rekao da “nije spreman dati svoju zemlju”.

U razgovoru sa Scottom Pelleyjem iz CBS-a Volodimir Zelenskij također je rekao da nikada ne bi priznao Krim kao ruski teritorij unatoč tome što je poluotok pripojen Rusiji 2014. godine.Zelenskij je rekao da Ukrajinci brane pravo na život. “Nikad nisam mislio da je to pravo toliko skupo. To su ljudske vrijednosti da Rusija ne bira što bi mi trebali raditi i kako ja ostvarujem svoja prava. To pravo dali su mi Bog i moji roditelji”, rekao je Zelenskij.

Ukrajinski je predsjednik rekao i da je spreman dati život za svoju zemlju.

“Ne želim izigravati heroja. Volim svoju obitelj. Želim živjeti još mnogo godina, ali između bježanja i toga da sam sa svojim narodnom, naravno da sam spreman dati svoj život za svoju zemlju”, rekao je Zelenskij.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI