700 milijuna kuna ZET-ovih obaveza i gubitaka prelaze na leđa Grada Zagreba

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kad se izdvoji oko 3.800  radnika ZET-a i oko 150 radnika Zagrebačkog velesajma, Holding će se poput zvijezde u destrukciji smanjiti s oko 8.500 radnika na 4.500, a u svoja najbolja vremena imao je 11.500 radnika. Radnici se ne moraju bojati izlaska iz Holdinga, zadržati će sva stečena prava prenošenjem njihovih ugovora na novog poslodavca - Grad Zagreb

Dana 4. prosinca 2017. godine održan je u Direkciji Zagrebačkog holdinga d.o.o. iznimno važan sastanak Uprave Holdinga i gradonačelnika Milana Bandića sa sindikatima koji djeluju u Holdingu, bez prisutnosti medija, premda je na dnevnom redu bila problematika od iznimne važnosti za tisuće zagrebačkih radnika i njihovih obitelji. Trebao se hitno postići dogovor o trenutačnom pokretanju kolektivnih pregovora koji su u Holdingu ove godine beznadno zapeli, zapravo nisu ni otpočeli zbog, pojednostavljeno rečeno, beskrajnog pseudopravnog filozofiranja Uprave Holdinga, a zapravo zbog opstrukcije nadogradnje prvenstveno materijalnih prava brojnih radnika Zagrebačkog holdinga kroz odredbe kolektivnog ugovora.

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na zamolbu zagrebačkog gradonačelnika, koji je ovaj put, začudo, nastupio u krajnje pomirljivom tonu prema socijalnim partnerima – sindikatima – i djelovao kao medijator pomirenja između Uprave i sindikata, početak pregovora odgođen je do iza blagdana Sveta tri kralja ili Bogojavljanja,  okvirno oko 15. siječnja 2018. godine, jer još uvijek nije donesen proračun Grada Zagreba za sljedeću godinu. Sindikatima je iznova potvrđeno skorašnje  izdvajanje podružnica Zagrebački električni tramvaj i Zagrebački velesajam iz sustava Zagrebačkog holdinga, kako se to već mjesecima pričalo po kuloarima, najvjerojatnije do kraja prosinca, po predstojećoj odluci Skupštine Grada Zagreba. 

Ono što je od krucijalne važnosti, potvrđeno je da će sve ZET-ove obveze i gubici, a radi se o okvirno 700 milijuna kuna, po izdvajanju prijeći na Grad, baš kao i kompletna ZET-ova infrastruktura i pripadajuće radionice. ZET-ovo odmaralište na Velom Lošinju ostat će pak u sustavu Holdinga koji će s njim i nastaviti gospodariti. ZET-ovi sindikalci kao da su s velikim olakšanjem dočekali to izdvajanje, jer gradska je kasica-prasica mnogo izdašnija i sigurnija od Holdingove. Radnici će s izdvajanjem zadržati sva stečena prava prenošenjem njihovih ugovora na novog poslodavca – Grad Zagreb. Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo i poduzetništvo Mirka Jozić, naglasila je da će to izdvajanje rezultirati financijskim benefitima po ostatak radnika preostalih u Holdingu pa će vjerojatno omogućiti i nadogradnju nekih njihovih materijalnih prava. Sastanku su još nazočili i Slavko Kojić, gradski pročelnik za financije, pred odlaskom u mirovinu te predsjednica Uprave Ana Stojić Deban i članica iste, Daniela Franić. Pomirljivi tonovi ZET-ovih sindikalaca vezano uz izdvajanje njihove podružnice zorno su pokazali da ih se, vjerojatno tihom diplomacijom od strane Grada, dobro pripremilo na izdvajanje koje sindikati ionako nisu u mogućnosti spriječiti i onemogućiti vlasnika na statusne promjene koje ZET-u neminovno slijede. Politika je uvijek neumoljiva kad si zacrta određene planove, to je općepoznata stvar. Začuđuje da dio sindikalnog korpusa koji djeluje u Holdingu još uvijek nije savladao “abecedu” radnog prava, pa u verbalnom pravnom sučeljavanju s Upravom koriste već odavno otrcane fraze poput: “konzultirali smo mnoge odvjetnike koji nam daju za pravo”, a zapravo im je znanje s područja radnoga prava tanko poput šnite kruha koju su svojedobno za objed dobivali zatočenici u njemačkim  koncentracijskim logorima. Mnogi godinama samodopadno grade imidž velikih sindikalnih lidera i znalaca, paradiraju kroz medije jednom te istom potrošenom retorikom, a Zakon o radu im je poznat koliko i područje subatomske fizike. Ali kad se potroši mladost, a ne implementira se osobnost odgovarajućom fakultetskom naobrazbom, onda se frustrirano lupeta unedogled, jer naobrazba nije božićni dar koji se jednokratno dobiva za Božić, već proces koji traje godinama. A godinama naporno učiti baš i nije lako! Možda takvi računaju da će jednom postojati i božićni paketi poput onog u reklami teleoperatora TELE 2 (Podborki) koji će uz brzi internet, novi smartphone i sve ostale stvari iz tog paketa uključivati i, recimo, tri ili 5 giga elementarne pravne naobrazbe!

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Nakon što uslijede ove značajne amputacije, dakle izuzimanje ZET-a i Zagrebačkog velesajma, ZG holdinga će se znatno smanjiti. Tada predstoji i novo redefiniranje sindikalnog korpusa i novo utvrđivanje sindikalne reprezentativnosti jer pored navedenog izdvajanja dviju podružnica, neke su već izdvojene unazad nekoliko godina, a u Holdingu je u međuvremenu registrirano još nekoliko novih sindikata, tako da će potpisana reprezentativnost svih sindikata iz mjeseca rujna 2012. godine zasigurno pasti u vodu. Po utvrđivanju nove reprezentativnosti, sukladno novom omjeru sindikalnih snaga po pitanju brojnosti sindikalnog članstva, pristupit će se konstituiranju novog pregovaračkog sindikalnog odbora, jer u starom su ZET- ovi sindikalci  imali čak četiri predstavnika od 9 članova odbora, a istini za pravo, i njihovi uzajamni animoziteti su godinama stvarali prilično neugodnu atmosferu u sindikalnom pregovaračkom odboru. Postupak izdvajanja Zagrebačkog velesajma pokrenut je iz razloga što već godinama njegov ponajveći dio stalno zjapi prazan i neiskorišten izvan sajamskih priredbi. Namjera je Grada da i taj preostali dio u dogledno doba stavi u potpunosti u funkciju. 

Zaključno kad se izdvoji oko 3.800  radnika ZET-a i oko 150 radnika Zagrebačkog velesajma, Holding će se poput zvijezde u destrukciji smanjiti s oko 8.500 radnika na 4.500, a u svoja najbolja vremena imao je oko 11.500 radnika! Prave zvijezde umiru nekoliko desetaka tisućljeća, no u slučaju Holdinga taj bi proces mogao potrajati još samo desetak ili petnaestak godina. Pa ukoliko iduće godine bude i poticajnih novčanih mjera za odlazak radnika u prijevremenu starosnu  mirovinu, otići će iz Holdinga još barem dvjestotinjak radnika.Sastanak je dovršen gradonačelnikovom konstatacijom da će i preostalih stotinjak agencijskih radnika biti u idućem razdoblju prevedeno u radni odnos u podružnicama Holdinga u kojima trenutačno rade u agencijskom statusu, a danas je posao u Holdingu, priznajmo, “bingo”, jer raditi u tvrtki u vlasništvu lokalne uprave i samouprave znači sigurnost i relativno pristojna novčana primanja. A mislili o Bandiću ovo ili ono, jer on je višeslojni lik, činjenica je da uz njegovu medijaciju na ovakvim, inače teškim sastancima, sve protiče brže, produktivnije i čini se da uz njega ne postoje nepremostivi problemi. Brz, efikasan i djelotvoran, pokazao je jasno Upravi Holdinga na koji se način treba postaviti prema sindikatima kao socijalnim partnerima, jer za razliku od aktualne Uprave, on ima puno takvih “utakmica” u nogama, pa zna da sindikalni korpus zna itekako žestoko uzvratiti kad ga isprovocira. A ni iskustvo te vrste se baš kao ni naobrazba ne stiče preko noći, a aktualna Uprava znat će, nakon što prespava zbivanja s tog sastanka, dokučiti pravi smisao Bandićevih riječi koje su joj jasno i nedvojbeno ukazale na smjer u kojem se treba usmjeriti kolektivno pregovaranje. Na iznimnu dobrobit sindikalnog korpusa, Bandić se poput Gospe “ukazao” na tom važnom sastanku, a to će, uvjeren sam, polučiti trenutačni pozitivni terapeutski učinak na vrhušku koja trenutačno vodi Zagrebački holding.

Jer dobro je znano da se Bandiću “podanici” ne suprotstavljaju i ne oponiraju! Takvi, ukoliko postoje, trenutačno “lete”! Stari gradonačelnik-lisac iznova je pokazao da itekako zna sa sindikatima i da će Uprava, metaforički rečeno, morati pojesti još puno dobrih ručkova da bi odrasla i dosegla njegove pregovaračke vještine. On se ovom prigodom nije služio svojom iskušanom metodom mrkve i batine već je, čini se, nudio samo mrkvu. Uostalom, advent je, a Božić samo što nije zakucao na vrata, pa je i to uzeo u obzir.

A kako se zadnjih godina krenulo s adventskim kićenjem grada, božićna priča razvikane čazmanske obitelj Salaj, koja je od svoga posjeda napravila hrvatsko iluminacijsko čudo, mogla bi uskoro pasti u sjenu zagrebačke metropole koja ne štedi novac da bude najljepša u svemu, jer Bandić u svemu mora biti ispred drugih, pa makar se samo radilo o iluminaciji grada. Jednom kad u konačnici dođe do katastrofične eksplozije zvijezde (u ovom kontekstu to je Zagrebački holding), znane kao Supernova, ona će svojim nevjerojatnim sjajem zasjeniti ostatak hrvatske galaksije pa i šire, tako da Salajevi već sada imaju ozbiljan problem, jer ni novi milijuni njihovih lampica neće u tom scenariju polučiti baš nikakav dodatni svjetlosni efekt. I to naš gradonačelnik itekako dobro zna! 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI