Bogati suci u rezultatski siromašnom pravosuđu!

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Donosimo pregled imovinskih kartica hrvatskih sudaca, dakako, onih najbogatijih, a s time i najmoćnijih i najutjecajnijih sudaca, koji od svojih mjesečnih plaća, ali i brojnih dodatnih prihoda koje uz plaću upiknu - sasvim solidno žive...

Đuro Sessa, jedan od omiljenih sudaca hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, imenovan je nedavno novim predsjednikom Vrhovnog suda. Njegovo imenovanje podržalo je 84 saborskih zastupnika, 14 ih je bilo je suzdržano, dok se njih 33 nisu složili s tim imenovanjem. Svoj glas protiv, najglasnije su pak digli esdepeovci, čiji je stav javno i bez zadrške iznio Peđa Grbin, spočitavajući novom predsjedniku Vrhovnog suda da u imovinsku karticu nije unio pola milijuna kuna koliko mu je Agrokor svojedobno platio za zemljište u okolici Dubrovnika, koje je bilo procijenjeno višestruko jeftinije. Sessa je također javno odgovorio Grbinu, ističući da tada nije bilo obveze da se takve stvari iznose u imovinskim karticama, jer zemljište nije prodao, već je Agrokoru prepustio pravo na potraživanje. Za dobiveni novac kupio je stan kojega je, pak, uredno prijavio u imovinskoj kartici.

Naime, priča je počela prije dvadesetak godina, u lipnju ’97. u vrijeme kada je Sessa bio predsjednik zagrebačkog Općinskog suda. Tada su on i trojica rođaka podnijeli zahtjev za povratom imetka, zemljišta nekadašnje tvornice ulja koja je pripadala djedu Đuri Sessi, koje je u Jugoslaviji oduzeto. Rođaci su na zemljište stavili ”plombu”, a potraživanje se rasteglo sve do 2000.godine, kada je nadležni ured riješio da se svakome od četvorice potomaka djeda Sesse, dodijeli po 11.500 kuna obeštećenja, što je skromna cifra za teren od 40 tisuća kvadrata. Nije se radilo u građevinskom zemljištu, te je niska cijena bila i pravdana, ali baš je na toj stavci sve zapelo, pa se dugo čekalo pravomoćno rješenje. Plomba je i dalje stajala, a za zemljište se zainteresirao Todorićev Agrokor, koji je rođacima isplatio dva milijuna kuna za skidanje plombe, a zahtjev za povratom imovine prebacili su na Agrokor. Slučajno ili ne, no na osnovi zemljišta procijenjenog na svega 11.500 kuna, sucu Sessi je tako pripalo pola milijuna kuna, čime je kupio stan u Zagrebu. Agrokor je potom cijeli kompleks prodao IGH-u za 16 milijuna kuna. No, osim Sesse, svakako je zanimljivo zaviriti i u imovinske kartice njegovih kolega sudaca.

Zarade i ‘sa strane…’

Tako je imovinska kartica njegova prethodnika, Branka Hrvatina, otkrila da posjeduje passat iz 2006. godine za kojega je kredit otplatio 2011. godine. Tu je i toyota landcruiser LTD za koju je kredit otplaćen 2008.godine. Nadalje, u imovinskoj kartici Hrvatin spominje 1900 metara četvornih oranice koju je kupio 2002. godine i to od ušteđevine, a od dodatnih prihoda istaknuo je je 5800 kuna mjesečno, koliko je ubirao kao predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. Supruga mu posjeduje stan u Zagrebu, a nasljednica je i jedne šestine stana, također u metropoli. Uz to, Hrvatin ima plaću od oko 20 tisuća kuna, a dodatan izvor prihoda su mu i razne edukacije na kojima zaradi i do 2000 kuna mjesečno.

Jedan od imućnijih, ali i jedan od najpoznatijih sudaca, svakako je Ivan Turudić koji predsjeda zagrebačkim Županijskim sudom. U njegovoj kartici mogu se pronaći 120 kvadrata stana i 14 kvadrata garaže u Zagrebu, ali i pola obiteljske kuće u Virovitici, od 70 kvadrata. Spominje se u kartici i oranica u Gradini od 14.806 četvornih metara, koju je Turudić naslijedio, a kada je riječ o automobilima sudac se vozi u audiju A4. I sve to uz plaću od oko 17.900 kuna, ali i uz dodatne prihode iz, primjerice, Ministarstva pravosuđa.

Predsjednik osječkog Upravnog suda, Božidar Horvat, zajedno sa suprugom suvlasnik je 116 četvornih metara stana u Bjelovaru, a plaća mu svakoga mjeseca iznosi oko 14.900 kuna. Supruga mu posjeduje citroen C5, te on spada u skupinu skromnijih sudaca, kada je o imovini i primanjima riječ .Predsjednik Upravnog suda u Zagrebu, Andrej Abramović, posjeduje stan od 133 kvadrata u Zagrebu, ali i četvrtinu vikendic e od 140 m2 u Sloveniji, te 12 dionica T-coma i oko 20 tisuća eura štednje. Plaća mu je oko 10.000 kuna, a ima i dodatne mjesečne prihode u prosjeku od oko 2200 kuna.

Zgodna je i imovina Ane Garačić, predsjednice Kaznenog odjela Vrhovnoga suda. Ta dama posjeduje stan u Zagrebu od 87 kvadrata, ali imetak je u njenom slučaju – sekundaran. Naim, iako joj je plaća oko 18 tisuća kuna, u 2012. je od honorara ubrala 217.000 kuna bruto. Ispada tako, da je uz sudačku plaću, mjesečno zarađivala čak 14 tisuća kuna honorara. Najveći dio dobila je od Hrvatske odvjetničke komore za predavanja za vježbenike.

Njezin kolega, sudac Vrhovnoga suda, Marin Mrčela, u Zagrebu ima dva velika stana, ali i kuću u Tugarima sa zemljom, sve kao dar roditelja. Uz sudačku plaću od 18.000 kuna, mjesečno zarađuje i dodatne prihode, pa je tako i on 2012. godine, profitirao za 144.471 kunu.

Nekadašnji šef tajnih službi i bivši ministar pravosuđa, Miroslav Šeparović, predsjednik je Ustavnoga suda, ali i jedan od najbogatijih sudaca u zemlji i zbog toga mu je, kako je sam jedne prigode rekao – baš jako drago. Ispada, naime, da je prije no što se domogao fotelje predsjednika Ustavnog suda, Šeparović znatno bolje zarađivao, nego danas, o čemu govore i podaci iz njegove imovinske kartice – zarađivao je više od 2,6 milijuna kuna godišnje, uz prihode od članstva u saborskoj sigurnosnoj službi od 51 tisuće kuna godišnje. Plaća na Ustavnom sudu godišnje mu iznosi oko 225 tisuća kuna, odnosno 18.682,40 kuna mjesečno. Inače, Šeparović je zajedno sa suprugom suvlasnik pet stanova u Zagrebu, vrijednih 7,9 milijuna kuna – najveći je stan od 166,77 kvadrata, a najmanji od 53,05 kvadrata. Vozi se u audiju vrijednom 40 tisuća kuna, a ima i još četiri pokretnine u vrijednosti od oko 10 tisuća kuna. Tu su i još dvije pokretnine od 60 i 16 tisuća kuna, a od najma stanova, godišnje Šeparovići zarade po 74 tisuće kuna. Uz to sve je i suvlasnik vikendice od 100 kvadrata u Sv. Jani, vrijedne 370 tisuća kuna. Kuću s okućnicom od sto kvadrata, vrijednu 150 tisuća kuna, posjeduje u Blatu na Korčuli. Istodobno u Prižbi na Korčuli posjeduje vikendicu od sto kvadrata vrijednu 740 tisuća kuna, a suvlasnik je poljoprivrednog zemljišta i dviju ruševina na Pelješcu, površine 1,25 hektara, vrijedne 90 tisuća kuna. Sudac Šeparović navodi i tri pištolja, umjetnine i ručni sat omega, dobiven na dar. Deviznu i kunsku štednju dijeli sa suprugom, a supruga posjeduje i dionice Ine, vrijedne 43.200 kuna.

Vrijedne umjetnine i biblioteke

Njegov kolega Mato Arlović mjesečno prima plaću od 18.366,04 kune, a od najma stambeno-poslovnog prostora, godišnje uprihodi 57.600 kuna. Suvlasnik je peterosobnog stana u Zagrebu od 225 kvadrata, ali i dvosobnog, te trosobnog u Osijeku. Suvlasnik je dvaju zemljišta u Orahovici, a ima i niz pokretnina vrijednih oko 465 tisuća kuna. U kartici spominje i vrijedne umjetnine i biblioteku, dok u ženinoj imovini navodi – pištolj. Ima štednju od 85.500 eura, a vozi se u škodi.

Predsjednik Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, Mario Vukelić, također je jedan od imućnijih sudaca. Osim stana u Zagrebu od 95 m2, posjeduje vikendicu u Sesvetama i oko 716 čhv zemlje, uz to je vlasnik apartmana na Braču od 45 m2, ali i poljoprivrednog zemljišta od 2740 m2 na Pelješcu, kojeg je darovnim ugovorom dobio od rođaka. Suvlasnik je 8 kvadrata poslovnog prostora u Zagrebu, ali i 281 kvadrata zemljišta, također u hrvatskoj metropoli. U kartici spominje i zbirku umjetnina, ali i plaću od 19.402 kune. Dodatne prihode ubire kao predavač na Vernu i Visokoj politehničkoj školi, a uz to dobiva i autorske naknade za knjigu u prosjeku oko 20 tisuća kuna. Supruga ima i trećinu kuće od 105 m2 u Zagrebu, koja je dar od roditelja, a kupili su i 23 kvadrata poslovnog prostora, također u Zagrebu. Ima i 20 tisuća kuna vrijednosti poslovnog udjela u Bonus nekretninama, a supruga od zakupa nekretnina ima oko 40 tisuća kuna prihoda. Voze se u lexusu.

Predsjednik karlovačkog Županijskog suda, Ivan Perković, suvlasnik je dvoipolsobnog stana u Karlovcu, a riječ je o zajedničkom ulaganju sa suprugom i punicom. Posjeduje pola suvlasništva nad kućom u Aržanu sa sedam jutara zemlje, a plaća mu je oko 17.952 kune, uz koju povremeno ima i dodatne prihode u prosjeku od oko 3000 kuna. Supruga je nasljednica kuće s potkrovljem u Karlovcu, ali i kuće za odmor u Velikoj Paki, sa 350 čhv zemljišta.

Snježana Hrupek-Šabijan, predsjednica je varaždinskog Županijskog suda i vlasnica 29,35 kvadrata stana u tom gradu. Uz to sa suprugom je suvlasnica kuće od 72 m2 i dvorišta od 390 m2, a u kartici spominje i pola kuće od 187 kvadrata u Varaždinu, zajedno s dvorištem od 221 kvadrata. Ta, javnosti relativno nepoznata sutkinja, ima još četvrtinu kuće od 141 m2, gospodarske zgrade od 90 m2, a u kartici spominje i dvorište od 500 m2, te oranicu od 317 m2 u Varaždinu. Plaća joj je oko 18.400 kuna, a kao i njeni kolege i ona ima dodatne izvore zarade. Suprug ima stan od 31 m2 u Zagrebu, a kod Virovitice je naslijedio oranice i šume.

Predsjednik šibenskog Županijskog suda, Sanibor Vuletin, u tome gradu ima stan od 62 i garažu od 15 kvadrata. Posjeduje peugeot 207, fiat punto i brodicu gradac od 5,8 metara iz 1982. godine. Ima i štednju od oko 40 tisuća eur, a te dionice HT-a, a plaća mu je 16.500 kuna. Supruga je vlasnica kuće na Jadriji kod Šibenika od 90 m2, ima 63 dionice HT-a.

Na listi najimućnijih sudaca je i Ante Perkušić, vrhovni sudac, koji u Splitu posjeduje 550 kvadrata zemljišta sa sagrađenom kućom, i to zajedno sa suprugom. U Zagrebu ima stan od 36 m2, suvlasnik je nekretnina u Imotskom, Podbanju, Glavini i Vinjanima, a plaća mju je oko 18.900 kuna, uz neizostavne dodatne prihode. Supruga je od roditelja nasljedila niz nekretnina u Dugopolju i Splitu.

Sasvim solidan i miran život…

I Josipa Begović, sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku, ima se čime pohvaliti. Posjeduje kuću od 200 kvadrata s okućnicom od 600 m2 u Rožatu. Vlasnica je dvosobnog stana u Zagrebu od 46,5 kvadrata, potom 3500 m2 maslinika u Trpnju, gdje posjeduje više nekretnina, baš kao i u Dubi pelješkoj. Riječ je o vlasništvu i suvlasništvu. Plaća joj je oko 16.500 kuna, a mjesečno od najma dobije 1500 kuna. Suprug ima pola kuće od 240 m2, koja uključuje šest apartmana, a suvlasnik je mnoštva nekretnina u Vručici Donjoj.

Vinko Mioč sa zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, posjeduje stan u Zagrebu od 98 m2, ali i sto metara kvadratnih vikenice u Velikoj Gorici koju okružuje 2791 m2 okućnice. Ima i trećinu od 5,6 hektara zemljišta u Metkoviću, zatim 9,5 hektara oranice s gospodarskim objektom u Čazmi. Plaća mu je oko 13.900 kna, a supruga ima stan od 58 m2, pašnjak u Bolu na Braču od 5000 m2, te dionice Croatia Loyda.

Nabrojili smo, dakako, samo one najbogatije, a s time i najmoćnije i najutjecajnije suce, koji od svojih mjesečnih i dodatnih prihoda koje uz plaću upiknu – sasvim solidno žive…

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI