EKO-MAFIJA DRMA HRVATSKOM: Milan Bandić zgrnuo milijune na preprodaji otpada!

Jurica Galoic/PIXSELL

Struka dugi niz godina upozorava na opasnosti koje prijete Zagrebu ukoliko se ne krene u rješavanje problema otpada, a Badnić pritisnut eko-mafijom i pojedincima koji su zgrnuli milijune na preprodaji otpada, na apele struke i samih građana koji žive nadomak opasnih odlagališta otpada, više puta se oglušio

Slučaj iz društva Piškornica Mladena Jozovića, točnije direktora tog regionalnog centra za gospodarenje otpadom, Mladena Jozinovića koji si je samoinicijativno isplaćivao milijunske bonuse i naknade, svjedoči kako se upravo na području poslova koji podrazumjevaju gospodarenje otpadom, stvorilo plodno tlo za perfidno pranje novca na relaciji poduzetnici – države – gradovi.
Drugim riječima, problem gospodarenja otpadom tek će poprimiti svoje prave razmjere. Stižu naime stroži zakoni o razvrstavnju otpada, a kako bi Hrvatska izbjegla plaćanje milijunskih kazni Europskoj uniji zbog nepoštivanja potpisane uredbe o planu gospodarenja otpadom, bit ćemo prisiljeni na više discipline što ujedno znači i veće troškove.
Pitanje je samo koliko će građani morati više plaćati za zbrinjavanje otpada, a dok je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić po običaju neodređen u svojim izjavama, na vidjelo izlazi kako je otpad zapravo postao problem broj jedan glavnog grada Hrvatske. Iz više aspekata.

Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, donesena u svibnju ove godine krenula je u primjenu 1. studenog, rok za prilagodbu je tri mjeseca i u tom periodu tvrtke zadužene za čistoću moraju odrediti način naplate odvoza, ali i dostaviti kante kako bi se otpad mogao razvrstavati. Od veljače drugim riječima kreće i kažnjavanje svih koji će sve vrste smeća stavljati na jedno mjesto.
Tako je pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić izjavila kako Zagreb trenutno odvaja 33 posto otpada te da će u potrebnim rokovima “bez problema” doći do 50 posto, dok je u isto vrijeme najavila kazne za one građane koji ne budu odvajali otpad; one će se kretati od 3 do 10 tisuća kuna. S druge strane, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je kako će upravo Zagreb biti prvi u Hrvatskoj donijeti plan za gospodarenje otpadom i bit će prvi u odvojenom prikupljanju otpada. “Država je početkom siječnja donijela Plan za gospodarenje otpadom, mijenjala ga je u petom mjesecu. Zagreb radi na svom planu za gospodarenje otpadom, koji će u ožujku biti upućen u Gradsku skupštinu. Mi radimo svoj posao, ništa drugo”, rekao je Bandić te se ovom prilikom nadovezao i na slučaj Jakuševca gdje je, kako kaže, napravljena sanacija odlagališta otpada po najmodernijoj svjetskoj tehnologiji.

Međutim, baš kao što to i priliči najdugovječnijem zagrebačom gradonačelniku, svaki posao u gradu Zagrebu za Bandića je bio „dobar posao u metropoli“ jer je činjenica kako struka već dugi niz godina upozorava na opasnosti koje prijete Zagrebu ukoliko se ne krene u rješavanje problema otpada, a Badnić pritisnut eko-mafijom i pojedincima koji su zgrnuli milijune na preprodaji otpada na apele struke i samih građana koji žive nadomak opasnih odlagališta otpada, više puta se oglušio. Drugim riječima, Grad Zagreb navodno je godinama prednjačio u prodavanju ogromnih količina otpada višemilijunske vrijednosti po niskoj cijeni privatnicima koji isti taj otpad preprodaju za deseterostruko više iznose.

Kondorov let iznad Zagreba

Milan Bandić i tzv. zagrebački kralj otpada Petar Pripuz nikada nisu tajili da su prijatelji. Veže ih puno toga, pa tako i uhićenja iz listopada 2014. u USKOK-ovoj aferi Agram koja je nanizala svu silu navodnih koruptivnih kaznenih djela. Što je sve tada izišlo u javnosti… I da gradonačelnik prijatelja oslovljava s Kondore, i da mu ovaj uzvraća s Leoparde. Nešto manje od tri godine, nakratko su mediji pisali da je gradonačelnik Bandić navodno zabrinut da bi Županijski sud u Zagrebu napokon mogao odlučiti o osnovanosti optužnice protiv “koruptivne piramide”, kako je to predstavio USKOK, u kojoj su istražitelji Bandiću ukazali čast davši mu prvo mjesto, a Pripuzu također vrlo istaknuto treće mjesto u popisu optuženih. I baš se Bandić pokazao kao čovjek sretne ruke jer je netom prije ovogodišnjih lokalnih izbora Županijski sud još jednom je odgodio odluku o optužnici i to zato što je nekome uspjelo zaboraviti uručiti poziv Slobodanu Ljubičiću, bivšem šefu Holdinga, drugooptuženom u slučaju Agram, udobno smještenom između Leoparda i Kondora.
A Pripuz? Zelena akcija prisjetila se kralja otpada 2. svibnja ove godine, nakon još jednog od požara koji vrlo često izbijaju u CE-ZA- R-u, tvrtki kojoj je sasvim slučajno upravo Pripuz suvlasnik i dijelu grupe CIOS; tri požara u tri godine sasvim je solidan i uobičajen prosjek izbijanja požara. Još je zanimljivije kako istražitelji požarišta svaki put zaključuju kako nije bilo zagađenja zraka koje bi bilo opasno po građane iako je riječ o tvrtki koja se bavi gospodarenjem otpadom. Pripuz navodno ne želi prihvatiti nadimak „kralj otpada“, ali teško je odbaciti stare navike posebno ako je riječ o čovjeku koji je prije šest godina imao bilancu da je preko šest tvrtki koje su povezane s njime u pet godina od 2006. imao prihod od 544 milijuna eura, odnosno četiri milijarde kuna. Najveći izvor prihoda Pripuzu je bio – CIOS. Nevjerojatne slučajnosti. Upravo u doba kad su Bandića prozivali za čudnu ljubav prema CIOS-u, u sklopu te grupe nalazili su se CE-ZA- R Centar za reciklažu d.o.o. Zagreb, Unija Zama d.o.o. Kutina, CIAL d.o.o. Sisak, CIOS CARGO d.o.o. Zagreb, Felis produkti d.o.o. Sisak, Metis d.d., Škrljevo, Kukuljanovo, DEPOS d.o.o. Sisak, Fratea d.o.o. Zagreb, FeLION REX d.o.o. Sisak, Sava Promet d.o.o. Sesvete, CIPLAS d.o.o. Varaždin, Patting d.o.o. Varaždin, Sava-Eko d.o.o. Sesvete, EKO FLOR PLUS d.o.o. Orasovje te T7 VIS d.o.o. Varaždin…U Hrvatskoj preko 2 000 divljih odlagališta otpada

Međutim, zbog Pripuza se u neugodnoj situaciji tijekom akcije Agram našao i bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, a njegova prethodnica Mirela Holy učestalo se žalila da joj se prijeti smrću te da su prijetnje direktna posljedica vrlo sličnih primjedbi o gospodarenju otpadom poput bivše laburističke zastupnice Nansi Tireli. I onda je Holy otišla, naslijedio ju je Zmajlović da bi mu Pripuz komplimentirao da s Holy nikako nije mogao na zelenu granu, ali da je sa Zmajlovićem od prvog dana odlično surađivao. Zanimljivo je kako ministarstvo okoliša nije bilo jedino s kime je Pripuz odlično surađivao pa je tako Nansi Tireli otvoreno u Saboru govorila da je za 2011. Fond za zaštitu okoliša, kao središnje mjesto za organiziranje gospodarenja otpadom, dala samo dvije koncesije za gospodarenje automobilskim olupinama; jedna je tvrtka bila CE-ZA- R d. o. o. koji je obradio 99,59 posto automobilskih olupina za što je Fond isplatio 65 milijuna kuna.
Za tu temu zanimali su se i Nijemci pa je tako o tome pisala i moćna njemačka zaklada Friedrich Ebert Stiftung u svojoj redovitoj publikaciji o Hrvatskoj. Naravno, nije da USKOK to isto nije zanimalo, ali je slučaj na putu do Županijskog suda putovao malo duže. I slučajno je naravno da je Petar Pripuz zbog srčanih tegoba u bolnici završio baš dan prije nego što su po njega došli kako bi ga opet na pravdi Boga odveli iza rešetaka
Iz svega navedenog, jasno je kako kriminalni krugovi imaju snažan utjecaj na državu  što u kontekstu gospodarenja otpadom govori i izgradnja centara za otpad na kraškom području bogatom pitkom vodom. Upravo takvi potezi odgovornih ukazuju na spregu politike i kriminala te podilaženje politike kroz prilagođavanje propisa krupnom kapitalu. Jedan od ključnih aktera u priči o nerješavanju kaosa u sustavu gospodarenja otpadom, zbog čega u Hrvatskoj i dalje ima više od 2 000 divljih odlagališta kroz koje sumnjivi poduzetnici ostvaruju milijunsku korist, najodgovorniji je već spomenuti ministar Zmajlović što dokazuje slučaj jednog od najvećih divljih odlagališta građevinskog i opasnog otpada u Hrvatskoj koje se već više od desetljeća nalazi se u Ježdovečkoj šumi na zapadu Zagreba. Tamo se, prema tvrdnjama ekoloških aktivista, uz znanje Ministarstva okoliša otpad godinama ilegalno zakopavao u tlo nakon nezakonitog krčenja šume i eksploatacije šljunka i pijeska.

Na kraju, jedan je zaključak: što više otpada, to više prihoda i dobiti za sve aktere. Što više prihoda i dobiti, to su zapravo veći i bonusI direktorima društava kao što je bio slučaj dotičnog spomenut na početku teksta. I Pripuza. I Bandića. I ministara koji su godinama ubirali velike provizije jer su odlučili „zažmiriti“ i prešutjeti problem otpada u Hrvatskoj, posebno u Gradu Zagrebu. Zato je slučaj Jozović znatno dublji od same isplate bonusa; mutni poslovi prilikom odvoza otpada, neracionalna potrošnja, ali i fantomske tvrtke koje su osnovane da izgrade centre za gospodarenje otpadom, a tim poslom se bave dok im direktori uzimaju masne plaće svaki mjesec.  S druge strane, tu je i zdravlje građana koji nisu imali točnu informaciju o količinama i vrstama smeća koja se odlažu u njihovu dvorištu, kao ni o potencijalnim milijunima koji će se morati izdvojiti za dodatnu sanaciju, a o kojima je Milan Badnić prvi odlučio šutjeti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI