Ekskluzivno! Udruga Blokirani donosi rješenje za sve ovršene i blokirane u Hrvatskoj!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Udruga Blokirani sastavila obrazac za poništenje ovrhe po novčanim sredstvima za sve građane Republike Hrvatske koji mogu preuzeti i putem njihovih stranica

Kako je nedavno presudio europski sud, javni bilježnici ne mogu se smatrati sudovima u smislu izvršenja ovrhe po novčanim sredstvima građana. Tako Vas od sada dužnik može ovršiti jedino sudskom odlukom. Stoga je Udruga Blokirani sastavila obrazac za poništenje ovrhe po novčanim sredstvima za sve građane Republike Hrvatske koji mogu preuzeti i putem njihovih stranica te se pozvati na presudu Suda Europske Unije broj C484/15, koja je važeća i za sve članice Europske Unije. Da je nedavna presuda uspjela onemogućiti blokade po tekućim računima građana potvrđuje i nekoliko primjera hrvatskih sudaca koji su, nakon ulaganja prigovora, bili prisiljeni poništiti ovrhe putem javnih bilježnika i cijeli postupak prebaciti na sud.

Jedna od njih je sutkinja Zorka Čačić Zagrajski koja je prva u zemlji odlučila i na hrvatske građane primjeniti stajalište Europskog suda u Luksemurgu, koje je doneseno u ožujku ove godine, a prema kojem javni bilježnici ne smiju provoditi ovrhe. Ovo spasonosno rješenje odnosni se na desetke tisuća građana u zemlji, kojima se bez ikakvog znanja i upozorenja blokraju sva sredstva na svim računima koje imaju u Hrvatskoj i to na temelju pečata i potpisa bilo kojeg javnog bilježnika u zemlji?!

Da je riječ o unosnom businessu potvrđuje i činjenica kako je do sada, od stupanja Ovršnoga zakona na snagu 2011. godine, država provela 7 milijuna ovrha, odnosno svakog građanina ove zemlje u prosjeku blokirala dva puta. Sutkinja Čačić Zagrajski u posljednjih je šest mjeseci na Općinskom sudu u Novom Zagrebu donijela nekoliko odluka, doduše nepravomoćnih, u kojima je uvažila žalbu ovršenika zauzevši stav da se ovrha ne može donijeti na temelju rješenja javnog bilježnika, već jedino na temelju sudskog rješenja. Pritom se sutkinja pozvala na presudu Europskog suda, koja se temelji na slučaju njemačkog državljanina Svena Klausa Tederahna, koji je uložio prigovor protiv rješenja o ovrsi kojim mu je pulsko komunalno poduzeće pokušalo naplatiti dug od 13 eura za parking.

Europski sud mišljenja je da se hrvatski javni bilježnici ne mogu podvesti pod pojam „suda“ te ne smiju prisilno utjerivati dugove osobama koje žive u drugoj članici Europe Unije. Inače, riječ je redovnoj praksi prisilne naplate kada su u pitanju hrvatski građani, koje su do sada bilježnici ovršavali kako god su željeli, bez ikakve mogućnosti žalbe. U obrazloženju presude stoji da je odluka jedne članice izvršna u drugoj članici samo ako je donesena u sudskom postupku u kojem su zajamčena načela neovisnosti i nepristranosti te poštivanje načela kontradiktornosti postupka.

Istodobno, Europski sud je ispravno zaključio kako u javnobilježničkom postupku ovršenik nema pravo iznijeti svoje argumente, odnosno da javni bilježnici rješenje donose isključivo na temelju računa koji je jednostavno sastavio vjerovnik, pri čemu dužnik tražbinu nije izričito prihvatio. Prema su pravni stručnjaci tumačili da se presuda Europskoga suda odnosi isključivo na strane državljane, sutkinja Čačić Zagrajski zauzela je stajalište da se ona odnosi i na hrvatske državljane, koji su također državljani Europske Unije. Njezine presude još uvijek nisu pravomoćne pa preostaje za vidjeti kakvo će stajalište zauzeti viši sudovi te hoće li javni bilježnici izgubiti poslove provođena ovrhe.Treba imati na umu kako potencijalna odluka o nenadležnosti javnih bilježnika za provođenje ovrha za većinu dužnika neće donijeti veliku korist, budući da će oni svejedno morati platiti svoj dug ako je on neosporno nastao. Ali ovakvom sudskom praksom omogućuje se i drugoj strani na iznošenje svoje obrane te pobijanje gomilanja troškova nastalih u takvim postupcima u kojima se financijski bogate javni bilježnici i FINA. Razlika će se odnosniti na ovrhe koje će se provoditi putem parničnog postupka na sudu a ne putem skraćenog postupka, kakav je i predviđen Ovršnim zakonom.

Podsjetimo, Sabor je početkom ljeta usvojio izmjene Ovršnoga zakona te propustio ispraviti brojne nedorečenosti i nelogičnosti u pogledu nadležnosti provođenja ovrhe. Obespravljenim građanima zadnja slamka spasa predstavljaju tek rijetki suci u Hrvatskoj, koji su se počeli pridržavati europske prakse u slučajevima prisilne naplate.

Upravo stoga je Udruga Blokirani sastavila obrazac koji možete preuzeti i na njihovim stranicama a odnosi se na prigovor koji je potrebno uputitit Općinskome sudu u gradu u kojem živite te se pozvati na odluku Europskoga suda kako biste spriječili ovrhu koju je potpisao javni bilježnik.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI