Godišnjica dramatičnog spašavanja vlasnika broda “Sim pa tam” iz nabujale Save

DraganGrdić

Drama je završila doslovno u posljednjim sekundama kada je policajac Plevnika uspio "uhvatiti upravo u trenutku kada je brod pod visokim tlakom helikopterske elise počeo tonuti.

U utorak, 19. 9. navršava se 7 godina od velike poplave na Savi u kojoj je prilikom policijske intervencije helikopterom potopljen brod Ivana Plevnika.

I tada je, kao ovih dana, nakon višednevnih obilnih kiša vodostaj Save naglo narastao, a vatrogascima i policiji je dojavljeno da se u koritu Save nalazi brod i jedna osoba na njemu. Vatrogasci su pokušali u nabujalu Savu koja je prijetila odnijeti i popularni brod-lokal Brazil, vlasništvo glumca i pjevača Frane Lasića, a potopljen je i obližnji klub Sidro, spustiti čamac i uputiti se do Plevnikovog broda naziva “Sim pa tam”.

D.Grdić

Vatrogasci su procijenili da takvu zadaću čamac nije sposoban izvesti, zbog brzine matice rijeke. Zanimljivo je da su policajci megafonom uspjeli uspostaviti vezu sa Ivanom Plevnikom, koji je u to vrijeme upravo upalio “šporet” na brodu kako bi spremio objed. Na pitanje što mu trenutačno treba, Plevnik je, bez imalo panike, očito ne shvaćajući opasnost doviknuo policajcima da bi mu trebalo kruha. Policijski vrh koji se nalazio na zapadnoj strani savskog nasipa donio je odluku da se Ivana Plevnika po svaku cijenu mora spasiti, odnosno izvući s broda, kojeg je vodena struja koja je postajala sve jača mogla otrgnuti i potopiti.


Helikopterska akcija spasavanja, koju je snimio i niže potpisani, nije prošla nimalo glatko budući da je vlasnik broda ” Sim pa tam”, kojeg je sam sagradio i na njemu često boravio, do zadnjeg trenutka pružao otpor policijskom specijalcu koji ga je, viseći na sajli iz helikoptera došao privezati i odvesti na sigurno.” Drama je završila doslovno u posljednjim sekundama kada je policajac Plevnika uspio “uhvatiti upravo u trenutku kada je brod pod visokim tlakom helikopterske elise počeo tonuti.

D.Grdić

Ivan Plevnik je bio ljut na policiju i prijetio je tužbom. Tvrdio je da je iskusan “čamdžija” te da nije bio u opasnosti. Policajci su ustvrdili da su postupili po pravilima struke i da su neposlušnom “brodaru” spasili život. Ivana Plevnika ovaj je događaj jako emotivno pogodio. Tri godine kasnije pokušao je samoubojstvo, a umro je 2015. godine u 72. godini života.D.Grdić
Facebook Comments

Loading...
DIJELI