Gordan Maras koristio SDP za svoj biznis!?

Facebook

Taman kada je, nezadovoljan Baukovim amandmanom, podnio ostavku u Klubu zastupnika SDP-a, Gordana Marasa je iza ugla sačekala još jedna nevolja. Protiv njega i gospođe Nade Manci, dugogodišnje voditeljice računovodstva u SDP-u, podignute su kaznene prijave DORH-u zbog zloporabe položaja i pogodovanja...

I dok vladajuću koaliciju, poglavito premijera Andreja  Plenkovića i potpredsjednicu Vlade, Martinu Dalić, trese afera zbog  šokantne prepiske s njezinim kompanjonima koji su pisali lex Agrokor, u oporbenom SDP-u vode se, pak, rovovski unutarstranački ratovi koji su se rasplamsali nakon objavljenog maila Gordana Marasa, potpredsjednika Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru (koji je najavio kandidaturu za čelnika zagrebačkog SDP-a), u kojem on podnosi  ostavku u Klubu zastupnika SDP-a, nezadovoljan  amandmanom Arsena Bauka na pravila o unutarstranačkim izborima, koji je nedavno usvojio Glavni odbor stranke.

A da nevolje ne dolaze pojedinačno, nego u kolonama, na svojoj koži je osjetio upravo Gordan Maras, protiv kojeg je, doznajemo, podnesena kaznena prijava DORH-u zbog zloporabe položaja i pogodovanja… Osim protiv Marasa, u istom predmetu, podignuta je i kaznena prijava i protiv Nade Manci iz Zagreba. U kaznenoj prijavi stoji da su se  tijekom mandata Gordana Marasa, kao direktora stranke SDP-a, događale vrlo velike nepravilnosti u poslovanju te stranke, poglavito u njenoj računovodstvenoj službi, na čijem je čelu dugo godina, kao voditeljica, bila gospođa Nada Manci, s kojom je radila još jedna gospođa.

Njihov posao bio je knjiženje izlaznih i  ulaznih računa, obračun plaća, obračun putnih naloga, te podnošenje financijskih izvještaja. Voditeljica računovodstva, gospođa Manci, imala je u to vrijeme neto plaću od oko 12.000 kuna, a druga zaposlenica – oko 8000 kuna neto. Dakle, njihova bruto godišnja plaća bila je oko 360.000 kuna, a pokrivala je sve aktivnosti koje računovodstvo stranke mora raditi.

Gospođa Manci, osim što je bila zaposlena u SDP-u i redovito svaki mjesec dobivala plaću, imala je i svoj računovodstveni servis, Vodo-promet d.o.o. Upravo je Vodo-promet d.o.o., kako stoji u kaznenoj prijavi,   svaki mjesec fakturirao velike iznose sredstava za knjigovodstvene usluge, odnosno za posao koji je za plaću od 12.000 kuna, zajedno sa suradnicom, trebala u tijeku radnog vremena obavljati Nada Manci.

Na svim fakturama – potpis Gordana MarasaUgovor o poslovnoj suradnji  na području pružanja računovodstvenih usluga s firmom Vodo-promet d.o.o., u ime SDP-a je potpisao Gordan Maras, tadašnji direktor SDP-a. Podsjetimo, gospodin Maras je postao  direktor SDP-a 2004. godine. Suradnja s firmom Vodo-promet d.o.o. i SDP-a postojala je i ranije, ali su fakture znato narasle dolaskom Marasa na mjesto direktora.

Naime u tri godine rada, za svoje usluge Vodo – promet je fakturirao SDP-u 270.000 kuna. Za vrijeme Marasovog mandata fakturirano je 3,534.000 kuna. Sve za posao koji se trebao obaviti u SDP-u. Kako je to izgledalo od 2004. do 2010. godine, najbolje se vidi iz tablice:

2004.  –  652.700,00 kuna
2005.  –  786.900,00 kuna
2006.   – 590.480,00 kuna
2007.   – 322.080,00 kuna
2008.     370.880,00 kuna
2009.   –  440.700,00 kuna
2010.   –    73.800,00 kuna
UKUPNO   3,534.000,00
Dakle iz tablice se jasno vidi da je  samo u vrijeme gospodina Gordana Marasa fakturirano 3,237.540 kuna, dakle u prosjeku  520.000 kuna godišnje, ako se izuzme 2010., u kojoj je firma gospođe Manci radila sa SDP-om samo par mjeseci. Poslovni procvat poduzeća u vlasništvu Nade Manci, počeo je dolaskom Gordana Marasa na mjesto direktora SDP-a. Promet je pao njegovim odlaskom, da bi nakon toga ugovor bio – raskinut.

Zanimljivo je, da je u prve tri godine, do dolaska Marasa, ukupan zbroj faktura manji od polovice prve godine Marasove uprave. Na sve ove godišnje iznose potrebno je dodati iznos od oko 360.000 kuna koji je SDP isplaćivao  za plaće svom računovodstvu (Nadi Manci i još jednoj radnici) za obavljanje toga posla za vrijeme radnog vremena.

Vodo-promet postojao samo radi fakturiranja SDP-u?

Jasno je da je ovdje riječ o tipičnom sukobu interesa, ali nije samo to u pitanju, s obzirom da je u nekoliko godina fakturirano SDP- u i naplaćeno skoro četiri milijuna  kuna, sve za poslove koji su se radili unutar knjigovodstva SDP-a. Važno je napomenuti da su fakture izdavane u formi – „računovodstvene usluge za taj i taj mjesec”, te je naveden iznos za plaćanje, koji je, naravno, odmah i plaćan. Nikakvog priloga fakture nisu imale, koji bi dokazao broj obrađenih faktura, ili da je, pak, specificirano što se sve radilo.

Dakle, plaćanje po svakoj fakturi odobrio je Gordan Maras svojim potpisom, stoji u kaznenoj prijavi. Svakako su rekordne godine bile 2004. i 2005, u kojima je samo za troškove računovodstva, SDP potrošio više od milijun  kuna (usluga + plaća) po godini, što je u odnosu na proračun SDP-a, nesrazmjerno – vrlo visoko. A sve za posao koji je morao i mogao biti obavljen u računovodstvu SDP-a bez većeg naprezanja, i to za 30.000 kuna bruto mjesečno. Pa, za to su gospođa Manci i njezina kolegica dobivale plaću!

Krajem ljeta 2010., Gordan Maras je prestao biti direktor SDP-a, a da više neće biti direktor, znao je od početka godine, pa je dva mjeseca prije odlaska s funkcije raskinuo ugovor s Vodo-prometom d.o.o., nadajući se da će se cijela stvar zataškati i da osnovni troškovi neće nikome bosti u oči.

Očito je da je poduzeće Vodo-promet d.o.o. tih godina postojalo samo radi fakturiranja SDP-u, te da druge klijente nisu ni imali, jer je Maras, nakon što je otkazao ugovor Vodo-prometu, sve radnice te firme zaposlio u SDP-u.

Dakle, na redu je DORH!

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI