Gospođo Pusić objasnite zašto ste se u veljači ove godine tajno sastajali sa premijerom Plenkovićem a sada ste najžešći protivnik koaliranja sa HDZ-om

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kako narod lijepo kaže u životu „sve se vraća sve se plaća“. U najtežim trenutci ma za Radimira Čačića Vesna Pusić ga je ostavila na cjedilu i isterala iz stranke. Danas nju čeka slična sudbina u HNS-u. Nakon što sigurno neće podržati koaliciju HNS-a i HDZ-a u Saboru po statutu stranke Vesna Pusić automatski prestaje biti član stranke kojom je doslovce drmala nešto manje od dva desetljeća. Ali ne treba brinuti za svoju budućnost jer je njena imovinska kartica u to vrijeme znatno podebljana.

Mala stranka, za velike karijere“: tako u političkim krugovima posprdno nazivaju HNS. Kako i ne bi kada je tom strankom godinama ravnala Vesna Pusić – žena koja nikada niti jedne izbore nije dobila, ali je usprkos tome uvijek bila u pravo vrijeme na pravom mjestu.

Bila je konstantno vrlo blizu političkoga vrha s kojega je imala moć donositi mnoge – po hrvatsku državu – značajne i nerjetko pogubne odluke. Ukras na njezinu jednoličnu i ne baš odveć značajnu biografiju dao je bivši premijer Zoran Milanović koji joj je 2011. poklonio Ministarstvo vanjskih poslova, ostvarujući time njen dugogodišnji san.

Nije tajna da HNS svoj politički život i vijek u parlamentu duguje upravo i jedino Partiji, na čijim su se plećima uspjevali domoći saborskih klupa, državnih poduzeća i ostalih privilegija. Pa čak i vlasti premda samostalno vrijede manje od dva posto.

Bilo kako bilo, zadnjih dana HNS je bio najpoželjnija politička udavača u zemlji i de facto jedini spas za Andreja Plenkovića, a kao takvi pokušali su se otrgnuti od vjernog supružnika SDP-a te svoje bolje sutra pohlepno pronaći u zagrljaju HDZ-ove vlade. I to prvi puta od neovisnosti, iako bi svjetonazorski i programski trebali biti bliže HDZ-u nego SDP-u uz kojeg su se vjerno šlepali od 1998.godine. Točnije od Račanove i Budišine koalicije iz 1998.godine.

Filmski zapletIako to danas izgleda potpuno drugačije, Vesna Pusić nije imala ništa protiv premijera Plenkovića kada se u veljači ove godine u diskreciji nalazila s njim ne bi li joj ovaj osigurao kakvu značajnu međunarodnu fotelju. I tko zna kako bi sve završilo da je dobila što je htjela. No, mora da je Plenković imao nešto protiv svoje nekadašnje suradnice iz „vanjskih poslova“, jer od njega nije uspjela nažicati potporu za nastavak karijere na međunarodnoj razini. Osveta se servira hladna, pa je pronicljiva Pusić strpljivo čekala još jednu priliku za osiguravanje vlastite pozicije.

I činilo se da je uspjela. Ali samo nakratko, točnije na 24 sata.

U noći sa utorka na srijedu kada su HDZ-ovci već bili na korak do toga da HNS-u pruže ruku suradnje, upravo je glas Vesne Pusić bio presudan da do toga (privremeno) ne dođe. Kada već nije realizirala međunarodne planove, a za mirovinu još uvijek nije spremna, žena koja bez obzira na sve kritike uvijek ide korak ispred svih kako bi se osigurala, odlučila je vratiti se na čelo HNS-a, stranke koja je održava na životu. Budući da je Pusićeva kao političarka prepredena i lukava dama, mislila je prvo priliku dati kolegici Anki Mrak Taritaš koja je u tijesnoj izbornoj utrci ipak izgubila u drugom krugu lokalnih izbora fotelju zagrebačkog gradonačelnika od vječitog Milana.

No samo 24 sata nakon što je upravo Pusička minirala Vrdoljakov dogovor sa Plenkovićem, obrušivši se u svom stilu najtežim uvredama na Hrvatsku demokratsku zajednicu što je onda na kraju poduprlo i Predsjedništvo Hrvatske narodne stranke, sve se potpuno promijenilo. Glavni odbor HNS-a, dan poslije, u kojem su sjedili Vrdoljakovi ljudi odlučio je ući u vladu Andreja Plenkovića. Taj obrat Pusička je vrlo teško primila. Vidjelo se to i na njenom očajnom licu nakon izlaska sa višesatnog sastanka jer je zapravo u samo nekoliko sati od „pobjednice“ postala politički mrtvac. Postala je svjesna da je njena politčka karijera gotova.

Vojislav i četnički pedigre

Ona i kolegica joj Mrak Taritaš doslovce preko noći će morati napustiti HNS – milom ili silom, a zna se kako prolaze stranački otpadnici. Nikada nijedan nije uspio napraviti neki značajniji politički iskorak. Nakon ovog posljednjeg debakla s HDZ-om „maloj stranci za velike karijere“ prijeti novo osipanje i propast, a kada se HNS počne osipati i raspadati prva na udaru naći će se upravo Vesna Pusić. Nju neće štedjeti ni neprijatelji ali ni dojučerašnji prijatelji. Dogodit’ će joj se upravo ono što je sama napravila Radimiru Čačiću u njegovim najtežim životnim trenutcima.

A falilo je tako malo da bude obrnuto. Naime, bilo je jasno kako se iza brda nešto zaista veliko događa i to sa utorka na srijedu kada Vrdoljak nije uspio uvjeriti Predsjedništvo stranke da uđu u deal s HDZ-om i ostave crvene partnere koji su ionako u rasulu. Naime, većina „narodnjaka“ se nečkala sve dok riječ nije preuzela Pusićeva koja je tu mogućnost kategorički odbila. To je, navode sudionici nemilog događaja, izazvalo preokret u raspravi, nakon čega se Pusićevoj pridružilo troje protivnika koalicije (Mrak Taritaš, Turić i Richemberg) .

Famozni govor kojega je održala pred članstvom vrvio je uvredama i bio je više nego degutan, ali to je ionako stil žene za kojom se kroz karijeru provlači mantra da je zagovornica britanske politike na ovim prostorima. Britanska pak politika za sobom vuče onu prosrpsku koja se zasniva na stvaranju zapadnog Balkana ili ti ga nove, i za mnoge nikada prežaljene Jugoslavije. Na svu sreću njena ambicija da postane glavnom tajnicom Ujedinjenih naroda, nije realizirana. Pokušajte samo zamisliti kakvu bi strategiju pred ovom međunarodnom institucijom zagovarala omiljena političarka Vojislava Šešelja koji je za vrijeme ne tako davne predsjedničke kampanje u Hrvatskoj upravo Vesnu Pusić uzdizao u nebesa. Uz to, predsjednik Srpske radikalne stranke i četnički vojvoda ustvrdio je da Pusićku zna još iz disidentskih dana te da je cijeni zbog njenoga „četničkog obiteljskog pedigrea“. Moguće je da je Šešelj pritom mislio na Grgu Budislava Anđelinovića, brata od Pusićkinog djeda Danka Anđelinovića koji je osobno naredio gušenje pobune hrvatskih vojnika u prosincu 1918. Riječ je o takozvanim prosinačkim žrtvama kada je ubijeno pet civila i deset hrvatskih vojnika na današnjem Jelačićevom trgu u srcu Zagreba. Kada su ga zastupnici u skupštini zatražili da se izjasni o svojem činu kazao je: „Gospodo, ja sam po svojoj dužnosti smatrao da trebam prvi da počnem. Smatrao sam da je to moja dužnost i ja se tim krvavim rukama koje mi predbacuje gospoda od Hrvata ponosim“. Temeljem toga dobio je visoke vojne počasti i stan u Beogradu. Manje je poznata činjenica da je djed Danko Anđelinović bio blizak suradnik četničkog vojvode Ilije Trifunovića Birčanina, zapovjednika četničkih snaga na teritoriju Nezavisne države Hrvatske.

Na zadnjem sjedištu Ratkovog auta

Kada se sagleda njezin četnički obiteljski pedigre, kako ga je nazvao Šešelj, ne čude radikalni stavovi Pusićeve o Hrvatskoj, koja nas je po bijelome svijetu predstavljala kao šefica diplomacije. Za povjesne je anale njezina izjava u Hrvatskom saboru koja datira iz 2001. kada je kao predsjednica HNS-a koja je tada bila dio tadašnje vladajuće koalicije, optužila svoju zemlju za agresiju na susjednu Bosnu i Hercegovinu, što je čak i Haški sud odbacio. Nedugo potom, 2008. Konstatirala je također u Saboru da Vlada tolerira i potiče isticanje ustaških simbola i šovinističke ispade.

Ona koja je kao ministrica obljubila Vučića i Dačića izjednačavajući krivnju za Domovinski rat, prvi put je na sebe privukla pozornost i zgražavanje šire javnosti ratnih godina, odnosno 1994. kada se i njezino ime našlo među potpisnicima pisma kojim se tražila ostavka hrvatskog predsjednika Tuđmana. Nekoliko godina kasnije, točnije 1997. postaje članicom Predsjedništva HNS-a. Njezin vječni partner Čačić kasnije je kazao kako ju je on natjerao da se snažnije angažira u djelovanju stranke pa 2000.godine postaje saborska zastupnica. Iste godine izabrana je za predsjednicu stranke, nakon što je Ratko Čačić postao ministar u Račanovoj vladi.

Inače, predsjednica HNS-a bila je dva mandata do 2008.godine kada kormilo stranke ponovno preuzima drug Ratko. Naredne godine sudjelovala je na predsjedničkim izborima gdje je osvojila trivijalnih sedam posto glasova. Karijeru nastavlja uzletom 2011.godine kada postaje ministricom u Milanovićevoj vladi. Nakon Čačićeva odlaska iz Vlade zbog osuđujuće presude za izazivanje prometne nesreće u kojoj su život izgubile dvije osobe, ponovno je izabrana za predsjednicu HNS-a, a tada se nazire i sukob sa Ratkom bez čijega guranja nikada ne bi dogurala do visokih stranačkih i državnih funcija. Upućeni tvrde da je nezadovoljstvo Pusićeve počelo tinjati baš od kobne nesreće 2010.na autocesti za Budimpeštu kada je Čačić usmrtio dvoje ljudi, ali Pusićeva nije bila kivna zbog njegove bahatosti u prometu već stoga što ovaj na putu nije bio sam. Na prednjem sjedalu njegova vozila bila je tajanstvena žena, pisali su neki mediji objavljujući fotografiju s mjesta nesreće na kojoj se jasno vidi da se u stranačkom autu otvorio zaštitni jastuk na suvozačevom mjestu. Vještaci su konstatirali da se zaštitni jastuci na mjestu suvozača nikada ne otvaraju ako na tom sjedalu netko ne sjedi. Svjedoci nesreće vidjeli su i jednu ženu, a mađarska sutkinja taj detalj nije uvrstila u spis premda je to odvjetnik oštećenih zahtjevao.

Spekuliralo se da bi ta misteriozna žena mogla biti Ratkova PR savjetnica Ankica Mamić, ali te spekulacije nikada nitko nije potvrdio – ni demantirao. Od tada je Pusić odlučila otpiliti svojega idola ne samo iz stranke, već i iz privatnoga života jer su pojedini mediji nekoć pisali o njihovom izrazito bliskom odnosu.

Najbogatija među političarkama

Kada se Pusićeva riješila Čačića dok je ovaj robijao u Istri narodnjaci su izgubili više od dvije trećine birača te svakim danom u svakom pogledu gube sve više, ali unatoč tome Pusić nije u gubitku, jer ona je jedna od najbogatijih političarki u zemlji. Još prije 20-tak godina kupila je staru kuću u Sovinjaku, skromnu nekretninu s vremenom je preuredila te ona danas vrijedi oko pola milijuna kuna. Naslijedila je Pusić četvrtinu kuće u Zagrebu od „skromni“ 200 kvadrata, a u imovinskoj kartici navodi i 22 dionice Ine vrijedne preko 70 tisuća kuna kupljene kreditom.

Suprug posjeduje kuću u Istri od 150 kvadrata, a tu je i stan od 66 kvadrata u dalekoj Litvi. Spomenuti treba i BMW vrijedan 150 tisuća kuna, ali i pokretnine vrijedne 200 tisuća kuna. Posebno je zanimljivo vlasništvo tvrtke Ascendant. U kartici je navedeno da je Jurgis Oniunas, suprug Vesne Pusić 25-stotni vlasnik spomenute firme, čiji je inače direktor. No, zanimljivo je spomenuti da je do srpnja 2007.godine bio i njen jedini vlasnik, a radi se o savjetnodavnoj tvrtci koja godinama ima poslove s državom. Tvrtka se nalazi u poslovnoj zgradi Hrvatskog novinarskog društva, a na godišnjoj razini plaća ovoga direktora iznosi 150 tisuća kuna bruto. Suprug ima i bonuse koji su primjerice u 2011.godini iznosili skoro milijun kuna. Zgodno je spomenuti i podatke koji se mogu pronaći na internetskim stranicama ACA-a, tvrtke za investicijsko bankarstvo u jugoistočnoj Europi. Tamo su istaknuti regionalni uredi smješteni u glavnim gradovima susjednih država, a riječ je o Ljubljani, Sarajevu i Beogradu. Ujedno, muž bivše ministrice suvlasnik je istih.

Da Pusićevu ne vezuju uzalud s Britanijom govore i navedeni podaci, jer beogradski ogranak tvrtke djeluje od sredine lipnja 2010. Baziran je u Novom Beogradu, a vlasnik mu je zagrebački Ascendant. Direktor tvrtke je Britanac Alexander William Paine. U gravnom gradu susjedne BiH također posluje ova tvrtka koju je osnovao hrvatski Ascendant, direktor je Kemal Sikirić. U Ljubljani je direktor isti kao u Beogradu, a spominju se i četiri suvlasnika. Riječ je o Jurgisu Vytautasu Oniunasu, suprugu ministrice Pusić, a spominju se i Sikirić, Paine te Slaven Kordić. Neki poslovi, ali i neke tvrtke supruga Pusić su propali, ali to ga očito nije spriječilo u nizanju bogatstva, baš kao što Pusićevu njene kobne izjave nisu spriječile da napreduje kroz karijeru. Ismijala je tako građane koji su digli kredite u švicarcima, prijetila onima koji ne glasuju za ulazak u EU na referendumu o istome, a potom izvrijeđala referendum o ustavnoj definiciji braka. Međutim, tvrdnja koja nedvojbeno treba ući u anale ona je kada se obrušila na žene silovane u Domovinskom ratu stoga što ne sudjeluju na gay paradi. Ona koja inače rado dijeli moralne lekcije hrvatskom puku, našla se u nekoliko navrata u posve nemoralnim stanjima, koja su brzo zaboravljena. Naime, Državna revizija utvrdila je nepravilnosti u vrijeme dok je MVP vodila Pusićeva, i to vezano uz protupropisane isplate od 300 tisuća kuna prema ugovoru o djelu, a nakon toga saznalo se i kako je isto ministarstvo tijekom mandata dotične u Bruxellesu 2013. kupilo zgradu za potrebe predstavništva Hrvatske pri EU i veleposlanstva u Belgiji. Za zgradu je plaćemo 11,5 milijuna eura uz opravdanje kako je takvo ulaganje isplativije od unajmljivanja prostora. Utvrđeno je kako je u zgradu potrebno dodatno uložiti 21 milijun kuna, što pak nije učinjeno te se ona nije koristila već je Hrvatska i dalje plaća najam za prostore predstavništva. Tek su 2015. izgrađeni izvedbeni projekt i troškovnik, koji su pokazali kako je za obnovu zgrade potrebno uložiti skoro duplo od očekivanoga, čak  40 milijuna kuna.

Bivšom ministricom bavilo se i čuveno Povjerenstvo za sukobe interesa jer je tijekom obnašanja dužnosti šefice diplomacije njeno ministarstvo dodjelilo 248.992,80 kuna Documenti u kojoj funkciju predsjednika Upravnog odbora obavlja Zoran Pusić, brat Vesne Pusić. Podsjetimo, u Ministarstvu vanjskih poslova s Vesnom Pusić na čelu nije se štedjelo, a izdašno je financiralo i djelovanje organizacija civilnoga društva iznosom od 1.884.084,16 kuna početkom prosinca 2014. Među organizacijama čiji se projekti financiraju, uz Centar za mirovne studije, Gong i BABE, našla se i Documenta-centar za suočavanje s prošlošću, a osim toga s ministarske fotelje ispratilo ju je naručivanje vladina aviona koji se samo zbog nje zaputio u daleku Tursku. Govorilo se i kako je službena putovanja koristila lobirajući za svoju poziciju u UN-u, govorilo se i da je riječ o ženi čije su namjere opasne, ali sve su to tvrdnje koje je hrvatska politika zanemarila.

Zanemario je veliki značaj Vesne Pusić i Ivan Vrdoljak, čijoj je političkoj sudbini kumovala, baš kao i onoj Čačićevom. I umjesto da nam tako s novim vremenima stigne i neka nova politika, hrvatsko sutra vrti se u hrvatskom jučer, s istim licima i istom politikom, politikom kakvu zagovara i za koju se bori Vesna Pusić, žena koja se odlučila vratiti. I ne treba sumnjati kako će ona Vrdoljaku i HNS-u pokušati zadati još mnoge političke udarce.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI