Hoće li predsjednici Kolindi Grabar Kitarović nauditi vukovarski poljubac s Plenkovićem?

Davor Javorovic/PIXSELL

Bit će zanimljivo dočekati sljedeće istraživanje Crobarometra. Kad Kolinda kritizira Vladu rejting joj nije u padu!

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović može biti više nego zadovoljna najnovijim istraživanjima javnog mnijenja jer njezina popularnost je u značajnom porastu u odnosu na prethodni mjesec.

Podsjetimo, Dnevnik Nove TV objavio je drugi dio Crobarometra koji je pokazao da rad predsjednice u ovom trenutku podržava 51 posto ispitanika, dok je ne podržava njih 41 posto. Radi se golemom skoku u potpori od prošlog mjeseca, kad je situacija praktički bila obrnuta. Naime, u listopadu je rad Grabar-Kitarović, nakon niza mjeseci u kojima je bilježila sve ozbiljniji pad rejtinga, podržavalo samo 40 posto ispitanika, dok je 50 posto birača nije podržavalo.
Također, što se tiče dojma političara među građanima u studenom; o predsjednici pozitivan dojam ima njih 64 posto, što je još jedan golemi skok u odnosu na 50 posto iz listopada.
Za usporedbu, prošli mjesec je u odnosu na rujan pala za četiri postotna poena. Što se to zapravo dogodilo u proteklih mjesec dana pa da o predsjednici Kolindi toliki postotak građana ima pozitivan dojam, te da joj je rejting znatno porastao u odnosu na prije.

Na ovo pitanje nije teško pronaći pravi odgovor ako se zna da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, upravo prošli mjesec žestoko kritizirala Plenkovićevu vladu. Primjerice, samo prije nekoliko tjedana predsjednica RH bila je najžešći zagovornik ideje da saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor treba nastaviti s radom. Premijer Andrej Plenković nedavno je zbog takvih Kolindinih izjava rekao kako mu se čini da “predsjednica nije dovoljno upućena” u taj slučaj. No, nakon nedavnog vukovarskog zagrljaja i poljubaca s premijerom Plenkovićem predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mijenja ploču pa kaže da je razočarana radom povjerenstva te da ono, sukladno Zakonu, treba prestati s radom. A nakon najnovije objave Crobarometra koji je pokazao da rad predsjednice u ovom trenutku podržava 51 posto ispitanika, dok je ne podržava njih 41 posto, što je golemi skok u odnosu na prethodni mjesec, Kolindi Grabar Kitarović je više nego jasno da je taktika njezinih sve češćih napada na Vladu uspjela.

Dakle, formula uspjeha je jasna. Pjesnički rečeno – kad Kolinda kritizira Vladu rejting joj nije u padu! U tom kontekstu bit će zanimljivo dočekati sljedeće istraživanje Crobarometra, te hoće li predsjednici Kolindi Grabar Kitarović nauditi vukovarski poljubac s Plenkovićem? Ukoliko se pokaže da hoće, vjerojatno će nastaviti s kritiziranjem Vlade jer to je očigledno formula njezina uspjeha da zadrži popularnost u javnosti i s tih pozicija krene u osvajanje drugoga mandata za predsjednicu RH. Tim prije što predsjednica Republike nakon kritike Vlade nije izgubila niti jednog birača HDZ-a, a vratila je povjerenje birača Živog zida i MOSTA te neodlučnih i birača ostalih stranaka. A ako rejting Vlade u narednom periodu bude još slabiji, Kolinda bi kritizirajući njihove loše poteze mogla dobiti i još veću potporu svojih glasača, pogotovo onih unutar HDZ-a čije bi nezadovoljstvo takvom vladinom politikom moglo rasti.
No, u tom slučaju predsjednica RH ne bi mogla računati na službenu potporu HDZ-a na predsjedničkim izborima, što bi u konačnici moglo pomoći njezinim protukandidatima, pogotovo Zoranu Milanoviću da postane novi stanovnik Pantovčaka.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI