Istražitelji došli do Piruške Canjuge i Ivana Todorića zbog fiktivne prodaje ‘Kozma’!

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Interes istražitelja pobudila je prodaja Kozma njemačkom Mulleru. Formalni Agrokorov pregovarač bila je Piruška Canjuga, dok su glavni akteri tog poslovnog dogovora kojim je zapravo dokazano da je cijeli posao između Nexusa i Agrokora u slučaju Kozmo - bio fiktivan, bili su ni manje ni više - Ivan Todorić, sin Ivice Todorića i Sanel Skenderović, direktor njemačkog lanca Muller, nepoznat široj javnosti osim u krugovima zagrebačkog noćnog života

Pod lupom istražitelja upravo se našla kupoprodaja lanca Kozmo, kojeg je kupio njemački lanac Muller.

Lanac Kozmo kupio je Nexus fond prije više od 5 godina i to od Agrokora. Već kod te transakcije, u poslovnim kuloarima se moglo čuti da je Ivica Todorić, odnosno Agrokor, samo „parkirao“ lanac Kozmo u Nexus fond koji je, zapravo, njegov i Lukovićev projekt, za takve vrste manevara formalni osnivač i predsjednik bio je Marko Lesić. U ovom slučaju riječ je bilo o oslobađanja Agrokora kreditnih zaduženja, tj. stvaranja prihvatljivije bilance za kreditne institucije u dogovoru s tadašnjim guvernerom HNB-a, Željkom Rohatinskim, ujedno i intimusom i savjetnikom Ivice Todorića.

Fiktivna transakcija

Cijeli taj proces, kao i puni drugih, prošao je tada daleko od očiju javnosti, ali je zato interes istražitelja pobudila transakcija prodaje Kozma njemačkom Mulleru. Pritom ništa ne bi bilo čudno da se taj posao nije dogovarao u Agrokorovom tornju, a ne u Nexusu. Formalni Agrokorov pregovarač bila je Piroška Canjuga, dok su glavni akteri tog poslovnog dogovora kojim je zapravo dokazano da je cijeli posao između Nexusa i Agrokora u slučaju Kozmo – bio fiktivan, bili su ni manje ni više – Ivan Todorić i Sanel Skenderović. Ivan Todorić je sin Ivice Todorića, dok je Sanel Skenderović, bio direktor njemačkog lanca Muller, nepoznat široj javnosti osim u krugovima zagrebačkog noćnog života.

Sada je najvažnije pitanje – koliko su oštećeni investitori u Nexus fondu tom transakcijom koja se vodila iz Agrokora, a ne po pravilima fondovske struke – prema svim zainteresiranim kupcima. Isto tako je zanemarena činjenica da su Ivan Todorić i Sanel Skenderović poslovno povezani i projektom SUB City Centra u Župi Dubrovačkoj. Naime, početkom rujna 2015. godine otvoren je trgovački centar na 23.000 četvornih metara u kojem je najveći najmoprimac bio Maxi Konzum, a potom – njemački Muller. Investicija je bila teška oko 22 milijuna eura, a kao jedan od privatnih investitora u taj projekt, pojavio se Ivan Todorić. Važno je napomenuti da u dijelu investicije Ivana Todorića nije sudjelovao Agrokor, već on sam, kreditnim linijama kroz tvrtke u svom vlasništvu. Nakon samo godinu dana poslovanja, Centar je prešao u vlasništvo Konzuma i promijenio naziv u K Centar SUB City.

Interes istražitelja je vezan i za razliku u cijeni privatnog investitora Ivana Todorića u izgradnju Centra, kao i kupoprodajnu cijenu Konzuma kao članice koncerna Agrokor i njenog predsjednika Nadzornog odbora, također Ivana Todorića.Glavni izvođač izgradnje Centra bila je Projekt-Gradnja iz Slavonskog Broda, čiji je osnivač Željko Čuruga teško optužio Ivicu Todorića da ga je uništio i oteo mu tvrtku.

http://www. jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ekskluzivno-kako-me-unistio-ivica-todoric-bivsi- vlasnik-gradevinske-tvrtke-detalino-opisao-poslovnu-suradniu-s-agrokorom/6346366/

Kao drugi po veličini najmoprimac poslovnog prostora u tada Todorićevom Shoping Centru pojavio se Muller s više od 3000 kvadrata najmu na dvije lokacije unutar Centra i godišnjim najmom većim od 720.000 eura kao i ugovorom na 8 godina, što iznosi 5,760.000 eura. Taj Mullerov posao vodio je osobno Sanel Skenderović u ime najmoprimca u trgovačkom Centru, Ivana Todorića.

Skenderoviću stan za ugovor od gotovo 6 milijuna eura?

Zanimljivo je da je nakon otvaranja Centra, Skenderović postao vlasnik dvoetažnog stana u elitnoj urbanoj vili sa šest dvoetažnih stanova, na Kapelici u središtu Dubrovnika. Skenderović je stan kupio od tvrtke povezane s Todorićevim partnerom u izgradnji SUB Centra, lokalnim investitorom, Petrom Čučukom. Istodobno je Skenderović otvorio u SUB Centru dućan s ekskluzivnim košuljama tvrtke u njegovom vlasništvu, pod brendom Blue Homme, koja je u međuvremenu otvorila lanac svojih trgovina po Hrvatskoj, najviše u bivšim prostorima Domaće tvornice rublja (DTR) u vlasništvu poduzetnika Miće Carića.

Pritom je upitna povezanost privatnih interesa Ivana Todorića i Sanela Skenderovića u financijski transakcijama, od trgovačkog centra u Dubrovniku, do prodaje Kozma Mulleru.

Važno je i utvrditi jesu li oštećeni Nexusovi investitori u netransparentnoj prodaji Kozma, posredstvom Konzuma, odnosno Agrokora – Mulleru. Osim te transakcije, istraga je usmjerena i na privatne interese Sanela Skenderovića.

Naposljetku, trgovački Centar K SUB City završio je u vlasništvu južnoafričkog investicijskoga fonda, isto kao i nekoliko Konzumovih shoping centara – Meridijan shoping centar u Gračanima.

Svakako je neuobičajeno da njemački lanac Muller tako bogato nagrađuje svoje mlade menadžere, poput Skenderovića, koji ima mogućnosti za kupnju nekretnine u središtu Dubrovnika procijenjene na 500.000 eura, kao i jurnjavu Zagrebom u najnovijem porscheu carera bijele boje, vrijednom 200.000 eura. Istodobno se po zagrebačkim koluarima priča da dobavljači Mullera i Skenderović kao domaćin, financiraju razuzdane partyje s obiljem ilegalnih supstanci. Kolaju i informacije da je u vrijeme ovogodišnje Ultre u Splitu, Skenderović platio 400.000 kuna za najam vile i upriličeni party.

Je li Skenderović sve blagodati ostvario svojim izuzetno prisnim odnosom sa suvlasnikom lanca Muller, gospodinom Mullerom, ili su one rezultat možebitnih kaznenih dijela poslovno-privatnih odnosa navedenih u tekstu – dokazat će istraga!

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI