Kolinda, čuvaj se Brkića, i pojedinih svojih savjetnika, i kad ti darove nose!

screenshot HRT / PxHere

Ako se dokaže u postupku istrage da su glavni protagonisti u ovoj aferi svoje lažne SMS-ove koristili i za prljave napade na članove obitelji svojih političkih meta, pa i malodobnu djecu, u svrhu unošenja nemira u njihove živote, onda je to dno ljudskoga dna. Manji je tu problem kaznenog djela, koje je evidentno, i koje treba najteže sankcionirati, koliko je to ljudsko nedjelo.Očito se tu radi o psihički poremećenim osobama ili osobi. Što reći o svim tim gadljivostima koji su uz aferu lažnih SMS-ova isplivali na svjetlo dana a i još će, i što reći o svemu tome oko trenutačnih događanja u, i oko HDZ-a, nego da Plenkoviću, ne preostaje ništa drugo, u gradnji europskog HDZ-a, nego pozvati tajnicu i razriješiti Milijana Brkića mjesta potpredsjednika Sabora, kao što je svojedobno na sjednici Vlade, ne trepnuvši, razriješio s dužnosti trojicu Mostovih ministara.

Afera lažnih SMS-ova, gotovo je izvjesno,  poslužit će Andreju Plenkoviću, između ostalog, ne  samo da disciplinira Milijana Brkića, nego i neke savjetnike predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarovič. Istodobno, uz svakodnevno odmotavanje zamršenih činjenica u spomenutoj aferi koja trese stranački vrh HDZ-a ali i cijelu državu, napokon se počelo primicati vrijeme u kojem više neće biti tzv. političkog dupliranja, odnosno dvostrukih uloga u visokoj politici.

A ukoliko predsjednica RH bude i dalje nastojala podržavati, najblaže rečeno, iščašeno ponašanje Milijana Brkića, čovjeka koji joj je svojim angažmanom u izbornoj kampanji donio pobjedu na izborima 2015. godine, to ne znači ništa drugo nego da je to njezin udar na vodstvo HDZ-a, odnosno Andreja Plenkovića i njegove najbliže suradnike.

Podsjetimo, o Kolindinim ambicijama da postane predsjednica HDZ-a pisali su brojni mediji a naš tjednik 7Dnevno je u jednom od prošlih brojeva objavi tekst pod nazivom ‘Brkić predvodi operaciju ‘Kolindu za predsjednicu HDZ-a’! U spomenutom tekstu smo napisali da takav scenarij, po kojem bi aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, trebala preuzeti HDZ, zagovara sve veći broj članova stranke, a osoba koja bi bila zadužena za realizaciju toga projekta je ista ona osoba koja je svojim angažmanom osigurala Kolindinu pobjedu nad Ivom Josipovićem na prošlim predsjedmičkim izborima.

Riječ je, dakakao, o bivšem Karamarkovom najbližem suradniku, i aktualnom zamjeniku predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića – Milijanu Brkiću. Izvori tvrde da Kolinda nikada nije zaboravila Milijanu Brkiću, njegov angažman u drugom krugu predsjedničkih izbora kada je predvodio i „povukao“ opću mobilizaciju birača. Podsjetimo, Brkić je tada u dva tjedna do pripetavanja, mobilizirao HDZ-ovce i koalicijske partnere i da nije bilo njegova, slikovito rečeno – vojno-policijskog prestrojavanja, Kolinda vjerojatno ne bi danas stolovala na Pantovčaku. Tako je Milijan Brkić osigurao pobjedu Kolindi, zbivši redove glasača u dva tjedna motivirajući ih, dok je SDP s Mirandom Mrsićem „spavao“ uljuljan u rezultatima prvoga kruga izbora koji je donio predsjedniku u odlasku, „finale“ s Grabar Kitarović.

Kada će Plenković razriješiti BrkićaU ovom kontekstu treba spomenuti da i pojedini savjetnici predsjednice RH, koji je i ohrabruju u misiji preuzimanja HDZ-a, kao da ne shvaćaju ili se prave da ne shvaćaju da Kolindi ne može sam Milijan Brkić i njegove pristaše u stranci, bez obzira koliko ih ima, te pojedini stranački otpadnici, donijeti pobjedu u osvajanju njezina drugog predsjedničkog mandata. Kolinda  jedino može pobijediti ako uz nju stane sami vrh stranke i cijeli HDZ, na čelu s Andrejom Plenkovićem.

A oni koji malo bolje  prate  što se događa u Uredu predsjednice RH kažu da je najnovija afera s lažnim SMS-ovima dobro iživcirala i predsjednicu Kolindu, no, cinici će reći, da u svakom zlu ima i dobra, pa tako naša predsjednica sada ima savršenu liniju i izgleda kao kraljica. No, šalu na stranu, ako se dokaže u postupku istrage da su glavni protagonisti u ovoj aferi svoje lažne SMS-ove koristili i za prljave napade na članove obitelji svojih političkih meta, pa i malodobnu djecu, u svrhu unošenja nemira u njihove živote, onda je to dno ljudskoga dna.

Manji je tu problem kaznenog djela, koje je evidentno, i koje treba najteže sankcionirati, koliko je to ljudsko nedjelo. Očito se tu radi o psihički poremećenim osobama ili osobi. Što reći o svim tim gadljivostima koji su uz aferu lažnih SMS-ova isplivali na svjetlo dana a i još će,  i što reći o svemu tome što se trenutačno događa  u i oko HDZ-a, nego da predsjedniku stranke i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, ne preostaje ništa drugo, u gradnji europskog HDZ-a, nego pozvati tajnicu i razriješiti Milijana Brkića mjesta potpredsjednika Sabora, kao što je svojedobno na sjednici Vlade, ne trepnuvši, razriješio s dužnosti trojicu Mostovih ministara.

Brkićevo javno odrođavanje od stranke počelo je s  procesom  ratifikacije   Istanbulske konvencije, kada je on, kao potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a poručio  da ostaje pri svim ranije izrečenim stavovima pa će glasovati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, ali razilaženje oko tog pitanja neće ugroziti snagu i jedinstvo HDZ-a.”Demokršćanske vrijednosti dio su moga naroda, identiteta, karaktera i moje vjere. Ja od njih neću odustati. Svoje stavove ne mijenjam, ali sam isto tako siguran da razilaženje oko ovog pitanja neće ugroziti snagu i jedinstvo HDZ-a”, napisao je Brkić na svom Facebook profilu, u travnju ove godine.

Kompilator i manipulator

Za Brkića su odavno neki u stranci tvrdili da on nije samo dobar kompilator nego da je još bolji manipulator, pa je i ovom svojom izjavom zapravo izmanipulirao ‘narodne mase’, pogotovo rečenicom da su demokršćanske vrijednosti dio  njegova naroda, identiteta, karaktera i njegove vjere, te da on, Milijan Brkić, od njih  neću odustati, svjesno želeći  poručiti da oni koji su glasali za ratificiranje Istanbulske konvencije u Saboru, znači najveći dio HDZ-a, ne dijele s njim te demokršćanske vrijednosti koji su dio hrvatskog naroda, identiteta, karaktera i katoličke vjere.

U tom kontekstu postavlja se i pitanje kako će Hrvati u BiH komentirati takvo ponašanje visokog predstavnika iz Hrvatske Milijana Brkić, koji se 23. rujna ove godine zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a, te kandidatom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Draganom Čovićem sastao  s koordinatorima Njemačke, Švicarske i Austrije za Opće izbore u BiH. Također su nazočili u Stuttgartu „Hercegovačkoj večeri“, koju tradicionalno organizira zajednica Hrvata Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Naime,potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić u lipnju ove godine bio je i  u Vitezu na utemeljiteljskoj sjednici Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten čijim povodom je izjavio  kako bez opstanka i ostanka hrvatskog naroda u BiH budućnost nema ni BiH niti Hrvatska. S obzirom da je, nakon afere s lažnim SMS-ovima povjerenje u Brkića znatno poljuljano ne samo u redovima HDZ-a nego i hrvatskog naroda u BiH, već su neki počeli zbijati šale na njegov račun,pitajući se, kakve li će upute tamošnjim Hrvatima pred nastupajuće Opće izbore u BiH dati, još uvijek aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora.

Poljuljano povjerenje

Hoće li im dati upute da glasuju za Bakira Izetbegovića, ili je on u biti Komšićev čovjek, ironiziraju aktualnu situaciju neki Hrvati u BiH te upozoravaju glasače da ne nasjednu na neku Varginu SMS poruku u kojima im Brkić sugerira da glasuju za Komšića. Mnogi su uvjereni da će se na vrijeme otrijezniti i kolege iz ‘Prstena, kojima je Brkić u zadnjih godinu dana počeo prodavati bozu, kako se i oni oni ne bi našli u nekoj Varginoj SMS-poruci. Napokon će se morati odlučiti jesu li za Prgometa ili Brkića.

A još gora varijanta za HDZ, ako istraga bude išla u dubinu je ta da će se,na žalost, potvrditi određene teze bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića o paraobavještajnom podzemlju koje vlada Hrvatskom.Tim prije, to je još veći minus za aktualnu predsjednicu, bude li ona i dalje podržavala Milijana  Brkića. Inače, aktualnom zamjeniku šefa HDZ-a i potpredsjedniku Sabora ovo nije prva afera. Bilo ih je cijeli niz: plagirani diplomski rad, Karlovačka banka, obračuni s neistomišljenicima iz stranke poput onih s Davorom Ivom Stierom i Dragom Prgometom, okretanje leđa bivšem predsjedniku i godinama bliskom suradniku Tomislavu Karamarku…

Sada mu Nacional otvara još jednu staru aferu  u kojoj je Brkić još 2011. godine   kriminalcima i kurvama odavao policijske istrage. Dio je to, navode, obimnog dosjea iz policijske istrage o elitnoj prostituciji u Zagrebu tijekom koje su istražitelji ustanovili da su kriminalci znali da se ta istraga vodi, a to im je dojavio ondašnji zamjenik Glavnog ravnatelja policije, današnji potpredsjednik Sabora. Iako su ga policajci tada razotkrili, on nikada nije sankcioniran zato što ga je vjerojatno, navodi Nacional, zaštitio tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarka s kojim je Vaso Brkić zajedno radio na kampanji koja je Karamarka 2012. dovela na čelo HDZ-a, a potom i na mjesto potpredsjednika vlade. Do sada, Brkić je ‘preživio’ sve afere, ali ovaj posljednji skandal, u koji je umiješan njegov prijatelj, suborac, kum i bivši vozač Blaž Curić, mogao bi biti presudan za njegovu daljnju političku karijeru. I to, kako smatraju mnogi, bez obzira na ishod istrage.

Nakon svega u stranci se pitaju što  Brkiću znači pozdrav ‘Hvaljen Isus’ i javno promicanje demokršćanskih vrijednosti ako njegovi kumovi svojim djelovanjem uništavaju  tuđe živote, dok Franjo Varga tvrdi da je on radio ne samo za Mamića, nego i za Karamarka ali i za Brkića. Utvrdili se, tijekom istrage da je to točno, akteri ove gadljive afere, pa ni sam Brkić, možda nisu ni svjesni u kakvu su gadnu močvaru zagazili.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI