Kolinda kritizirajući Vladu opasno izmiče Plenkoviću tlo pod nogama!

Tomislav Miletic/PIXSELL

Kada se usporede izjave predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, te pojedinih njegovih ministara o stanju u Hrvatskoj, neupućen netko bi pomislio, da se tu radi o dvjema državama, gdje u jednoj teku med i mlijeko, dok u drugoj broj ojađenih i blokiranih građana raste iz dana u dan, kao i broj onih koji planiraju zauvijek napustiti zemlju u potrazi za poslom i boljim životom. Pogodite u kojoj od te dvije države živite vi?

Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, ne posustaje u svojoj kritici na račun vlade Andreja Plenkovića. Tako je predsjednica  Kolinda  iz svog izmještenog ureda u Krapini, po mišljenju brojnih medija, opet napala Vladu, rekavši, da ako država ostvaruje sve bolje financijske rezultate, onda se to mora vidjeti na računima građana. ‘Nažalost, brojka blokiranih građana i dalje prelazi tristo tisuća. Nacionalna je tragedija da mnogi od njih napuštaju Hrvatsku kako bi u inozemstvu otvorili nove račune i nekako započeli nov život,’ izjavila je Grabar Kitarović. Također je dodala da država stoga mora hitnim mjerama, u dogovoru s bankama i financijskim institucijama, pronaći rješenje za deblokadu računa građana.

U sklopu tih mjera, svakako treba što prije donijeti novi Ovršni zakon, poručila je predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović. Sigurno je da su ovakve britke kritike predsjednice RH na račun aktualne Vlade, pravi melem na rane svih onih građana kojima je preko glave svakodnevnog hvalisanja premijera Plenkovića i njegovih ministara  o dobrim makroekonomskim pokazateljima, o porastu plaća u gospodarstvu, o pozitivnim efektima porezne reforme, o porastu standarda hrvatskih građana, dok svakoga dana raste broj blokiranih građana, koji upadaju u sve veće ekonomske poteškoće, u depresiju i odlučuju zauvijek napustiti Hrvatsku i svoju egzistenciju potražiti u Irskoj ili nekoj od europskih zemalja.

Nije trebalo dugo čekati da se  na predsjedničine kritike oglasi i premijer Andrej Plenković, koji je istaknuo da možemo biti ponosni na dobre makroekonomske pokazatelje – rast gospodarstva, smanjenje javnog duga, smanjenje deficita i u konačnici ostvarenje suficita u proračunu opće države, kao i podizanje rejtinga.


“Da li ima makro i mikro efekata? Ima, i to treba vrlo jasno reći. U krajnjoj liniji to se osjetilo tijekom prosinca, u adventsko vrijeme, kada je povećana potrošnja, a time su mnogi naši sugrađani pokazali da su imali veće plaće”, rekao je premijer. Podsjetio je i da je Vlada u dva navrata povećala minimalne plaće i to zadnji put uz mjere koje nisu dovele do povećanja bruto izdataka za poslodavce.

“Činjenica da nam potrošnja raste 39 mjeseci za redom je jako dobra, činjenica da nam je stopa nezaposlenost rekordno niska, da nam raste stopa zaposlenosti, da smo u 2018. nastavili s daljnjim poreznim rasterećenjem; prošle godine to je bilo 2,5 milijardi kuna, a ove godine oko 1,2 milijarde kuna. Sve su to mjere koje Vlada poduzima, koje će osjetiti hrvatski  građani”, istaknuo je premijer Plenković.Bolji život svima, a ne samo njima

Na Kolindine kritike da država mora naći način za deblokadu računa i donijeti novi Ovršni zakon, Plenković je kazao da Ministarstvo pravosuđa radi na radnoj skupini koja će pripremiti novi cjeloviti ovršni zakon, koji bi trebao adresirati određena pitanja blokiranih građana. Istaknuo je pritom Finin podatak s kraja studenoga, da se broj građana koji duguju do 25.000 kuna, smanjio za 11 tisuća.
“Ministar pravosuđa i drugi ministri imaju jasnu zadaću da u sljedećim tjednima i mjesecima pripreme mjere kako bismo riješili i taj problem koji opterećuje velik broj naših sugrađana”, zaključio je Plenković.
Svom šefu je u pomoć, nakon predsjedničine kritike, odmah priskočio glavni Vladin propagator boljeg života u Hrvatskoj, Zdravko Marić, ministar financija, koji je rekao kako mu je drago da je predsjednica prepoznala dobre makroekonomske pokazatelje. Potom je ponovio sve ono što je Plenković već rekao o  rastu plaća u gospodarstvu – da je prosječna bruto plaća  porasla 4 posto, a kada se tome dodaju efekti porezne reforme, porast prosječne neto plaće je 5,5 posto. Naveo je i da je potrošnja u prosincu u trgovini na malo bila milijardu kuna viša od originalnih očekivanja, te da je bila rekordna.

“Sve su to pokazatelji koji se vide na standardu građana”, ustvrdio je Marić i time demantirao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je iz Krapine tvrdila upravo suprotno. A da bi ublažio predsjedničine kritike na račun Vlade, Mariću je u pomoć priskočio i HNS-ov potpredsjednik Vlade, Predrag Štromar, koji je rekao kako misli da je predsjednica dobro rekla da Vlada dobro radi i zahvalio joj je na tome. Na upit novinara, kako komentira njezine riječi da građani ne osjećaju gospodarski rast na plaćama, Štromar je naveo: “Ja mislim da je plaća dosta porasla u prošloj godini. Mislim da smo svi dobili veću plaću, 5 posto je rast plaća”, te dodao da se mora raditi na tome da građani više osjete gospodarski rast.

Dok predsjednica kritizira, iz Vlade viču: ‘Sve je super i sve je za pet!’

A, kada se usporede izjave Predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, te pojedinih njegovih ministara  o stanju u Hrvatskoj, neupućen netko bi pomislio da se tu radi o dvjema državama, gdje u jednoj teku med i mlijeko, dok u drugoj broj ojađenih i blokiranih građana raste iz dana u dan kao i broj onih koji planiraju zavijek napustiti zemlju u potrazi za poslom i boljim životom. Pogodite u kojoj od te dvije države živite vi?
No, stječe se dojam da građani, u svakom slučaju, više vjeruju Kolindinim kritikama, nego li hvalospjevima Plenkovićeve vlade. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je izravna i pogađa u sridu, i bez obzira koje se namjere skrivaju iza takvih kritika, mnogim građanima je pun kufer ispraznih tlapnji i floskula Plenkovićevih ministara, kao i samoga premijera koji u većini slučajeva nastupaju kao u onom vicu o prevarenom mužu koji, nakon što se vrati s posla i svoju ženu zatekne  u krevetu sa susjedom, zatraži razvod, poslije čega ga šokirana žena  upita: ‘Zar i nakon toliko godina braka, više vjeruješ svojim očima nego meni?’
Baš kao u tom vicu i Vladini ministri, a pogotovo premijer Plenković, često se odnose prema prevarenim građanima kao žena prema prevarenom mužu. I kada u medijima pročitaju, kao što su prethodnih dana imali tu prigodu, da će  do 2030. Slavonija  izgubiti još sto tisuća stanovnika, odmah će Plenković i njegovi ministri bombardirati  javnost o rekordno niskoj stopi nezaposlenosti, o daljnjim poreznim rasterećenjima, o rastu potrošnje već 39. mjesec zaredom, itd.itd…

Žestoke Kolindine kritike sustižu jedna drugu

No, stječe se dojam da ih sve više i sve žešće pogađaju kritike Predsjednice RH, jer one gađaju i pogađaju u suštinu problema, odnosno baš tamo gdje je Plenkovićeva vlada – najtanja. A kritike poput ovih odaslanih proteklih  dana iz Krapine, predsjednica Kolinda je odašiljala  Vladi i prije. Tako, prisjetimo se, da je među brojnim porukama posebno  odjeknula ona s  početka listopada prošle godine, kada je rekla: “Dok drugi napreduju i prestižu nas, mi čvrsto stojimo pri začelju. Predugo stojimo, a drugi nas prestižu ili nam sve više odmiču. Dvije i pol godine unatoč nekim pozitivnim makroekonomskim pokazateljima i trendovima i dalje nema pravih rezultata. Time dolazimo do pitanja – tko i gdje donosi, odnosno ne donosi odluke?”

Nešto kasnije, gostujući u Vukovaru, kazala je kako je Hrvatska u izvanrednom stanju, te da je nužno iznaći sredstva u proračunu za revitalizaciju demografske obnove. Potom je upozoravala i na brojna iseljavanja. A u nedavnom svom “osvrtu” na javna izlaganja premijera, suprotstavila se navodeći kako zemlja nije u hibridnom ratu.
“Želim jasno istaknuti da Hrvatska ni s jednom državom nije u hibridnom ratu. Ono što jest činjenica, to je da je Hrvatska, kao i druge države, izložena određenim utjecajima koji se mogu svesti pod ovu ili onu vrstu hibridnog djelovanja. To je na svoj način i danak razvoju tehnologije i mi se s time moramo i možemo nositi. Svakako, nije dobro ako se u društvu zbog toga stvara neka vrsta paranoičnog stanja. Pogotovo mi dužnosnici, koji smo više od drugih izloženi takvom djelovanju, moramo biti spremni podnositi kritike i kada su opravdane i kada su neopravdane, pa i onda kada su plod hibridnog djelovanja. To dolazi s dužnošću koju obnašamo”, izjavila je predsjednica.

Dakle, iz svega iznesenog, jasno se  može iščitati da će Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, i dalje nastaviti s kritikama aktualne vlasti za dobrobit svih građana Lijepe naše. Uostalom, to je i obećala u izbornoj kampanji za predsjednicu RH, 2014. godine. Tada je obećavala da Vladu neće puštati na miru, nego da će, bude li potrebno, lupiti I šakom o stol kako bi ukazala na postojeće probleme u državi  s kojima se  Vlada mora uhvatiti  u koštac.
Mnogi su tada mislili da se to isključivo odnosilo na tadašnju Milanovićevu vladu, no, danas je jasno kao dan, da je Plenković u popriličnoj banani, nastavi li predsjednica Kolinda sa svojim kritikama na račun njegove Vlade. Kolinda je pritom, apsolutno svjesna da za svoj drugi predsjednički mandat neće imati potporu Plenkovićeva HDZ-a, ali će zauzvrat imati potporu svih onih HDZ-ovaca koji ne podržavaju aktualno stranačko vodstvo, ali i svih desnih stranaka i pokreta u Hrvatskoj.

Stoga se Kolinda ne libi ići sve više među narod, a zamjećeno je i da  na utakmicama naše rukometne reprezentacije na Europskom prvenstvu u Splitu i Zagrebu, nije bila u VIP loži gdje je sjedio premijer Plenković, nego na tribinama s “običnim” navijačima.
Dakle, predsjednica je u žestokoj ofenzivi, a svojim razornim kritikama na račun Vlade, opasno izmiče Plenkoviću tlo pod nogama…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI