MAMIĆEVA SIMULTANKA: Pijunima matirao premijera, a predsjednicu ‘drži u šahu’

Marko Lukunic/PIXSELL

Je li Plenkovićeva opozicija unutar njegove vlastite stranke iskoristila predsjedničku nogometnu kampanju da dodatno izbuši i oslabi premijera i predsjednika HDZ-a? Ili su se lokalni HDZ- ovci, koje je premijer na tajnom sastanku zatražio da podrže Darija Šimića kako bi se on mogao pojaviti kao Šukerov protukandidat na izborima, samostalno oduprli premijeru vođeni samo golim materijalnim interesom? Jer zašto pustiti zlatnu koku, HNS, koja redovito nese i u njihovim dvorištima? Javna je tajna da se preko županijskih nogometnih saveza, kojima mahom vlada HDZ-ov kadar, izvlači novac iz nogometa za političke kampanje, ali i bolji životni standard lokalnih moćnika

U srijedu rano ujutro, oko 5.30, izgorio je osobni automobil Krešimira Antolića, direktora za sigurnost u Nogometnom klubu Dinamo, koji je ujedno i član Dinamove Uprave kao osoba od najvećeg povjerenja Zdravka Mamića.
Bivši krim inspektor, jedno vrijeme i načelnik Odjela općeg kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke, 2015. godine napravio je veliki transfer iz MUP-a u Dinamo te u okrilju Mamićeva kluba pronašao posao iz snova. Indikativno je i ironično da šef za sigurnost u Dinamu nije od nasilnog uništavanja uspio zaštititi vlastitu imovinu ispod prozora vlastitoga doma, ali možda je upravo to trebala biti poruka „diverzanata“, da pokažu Gazdi da mogu udariti na njegovu najjaču sigurnosnu kariku! Osim toga, Krešimir Antolić se zasigurno mogao, a vjerojatno i jest, zamjeriti nekima već i po prirodi svoje pozicije, i na prijašnjim poslovima u policiji, i u posljednje dvije godine u Dinamu, ali i kao potpredsjednik Komisije za sigurnost u Hrvatskom nogometom savezu, jednako kao što im se mogao zamjeriti i svojim operativnim akcijama, kao i oštrom retorikom spram navijača i huligana koje se prečesto poistovjećuje.
To još uvijek, međutim, ne znači da motive i počinitelja ili počinitelje koji su zapalili Antolićev auto treba tražiti isključivo u svijetu „antimamićevaca“. Kako god bilo, zgarište pred kućnim pragom Mamićeva šefa sigurnosti označava na neki način na grozomornoj simboličkoj razini početak novog mandata svevlašća Zdravka Mamića u hrvatskome nogometu i moguće predskazuje sve dramatične, pa i tragične posljedice koje bi se mogle izroditi iz te kontinuirane i sad već nepodnošljive despocije.

Iako još predstoji formalni dio u kojem će Skupština HNS-a potvrditi 22. prosinca Davora Šukera za starog-novog predsjednika, dva tri tjedna je već jasno da će bit tako kako je Zdravko Mamić odlučio. O čemu je osobno u 45-minutnoj tiradi izvijestio sve članove nogometne Vlade na njihovoj posljednjoj sjednici na koju nije niti je trebao biti pozvan, jer se, kao čovjek u sudskom procesu pod teškim optužnicama, sam povukao sa svih funkcija u nogometu „da mu ne bude na teret“.
Nakon Mamićevog obraćanja, odjednom više nitko nije zucnuo protiv „zlatne kopačke“, premda ga nerijetki među njima više ni „nacrtanog“ ne mogu gledati u Savezu. „Svi smo za Šukera“, jedinstveno su podržali Gazdu, trčeći po puse u anakondin zagrljaj. Kakva farsa!

No, bilo je za očekivati da će Mamić lako „u kravatu svezati“ zapravo svoj Izvršni odbor u nogometnog savezu. Jer, kad te Tata davi, Tata te i pogladi. Kao što je očigledno jako gladio i lokalne HDZ-ovce, sve redom one koji su zasjeli u zapravo nevažne predsjedničke fotelje županijskih nogometnih saveza. Važne i bitne jedino svake četiri godine kada Mamić bira predsjednika HNS-a, pa treba za važeću predsjedničku kandidaturu svoga kandidata
prikupiti potpise minimalno 9 županijskih saveza. Evo, Šuker ih je u tren oko prikupio 14 i eliminirao svog protukandidata Darija Šimića iz izbora prije izbora. HDZ-ovi predsjednici županijskih nogometnih saveza, piše Nacional, nisu pokleknuli čak ni pred premijerovim apelom na tajnom sastanku u središnjici HDZ-a u Zagrebu. Plenković im je dao do znanja da Davor Šuker nema podršku politike te se založio da se Dariju Šimiću omogući makar da
se kao legitimni kandidat pojavi na izbornoj Skupštini.
HDZ-ovi trećerazrednici hladnokrvno su odbili premijera, a za njihov neposluh nerijetki odgovornim drže tvrdokornog stranačkog kadrovika Milijana Brkića, duboko ukorijenjenog u bazi, koji nije napravio ništa na terenu da Plenkoviću pripremi win-win situaciju na sastanku.

Je li Plenkovićeva opozicija unutar vlastite stranke iskoristila predsjedničku nogometnu kampanju da dodatno izbuši i oslabi premijera i predsjednika HDZ-a, ili su se lokalni HDZ- ovci samostalno oduprli premijeru vođeni samo golim materijalnim interesom? Jer zašto pustiti zlatnu koku, HNS, koja redovito nese i u njihovim dvorištima?

Javna je tajna da se preko županijskih nogometnih saveza, kojima mahom vlada HDZ-ov kadar, izvlači novac iz nogometa za političke kampanje, ali i bolji životni standard lokalnih moćnika. Možda to Andrej Plenković ne zna, jer je predugo živio vani, u stranku je sletio sa zlatnom žlicom odozgo, a nogomet ionako nije bio u fokusu njegova zanimanja, ali zna se tko zna. Milijan Brkić, „rudar“ i čovjek terena, sigurno je vrlo dobro upućen kako je Zdravko Mamić kupovao političke pogurance i političku zaštitu.Iako je u pravosudnom nokdaunu, iako mu se u osječkoj sudnici već broji i odbrojava, Zdravko Mamić i dalje se uzda u svoj duboki džep i moćne saveznike. Naš tjednik pisao je u pretprošlom broju da su se odvjetnik Marijan Hanžeković i Zdravko Mamić, koji dijele zajedničke interese u Dinamu, ali i u bivšem izdavačkom carstvu Ninoslava Pavića, a današnjoj HANZA mediji (Jutarnji, Sportske novosti, Globus, Slobodna Dalmacija itd.), uključili u predkampanju Kolinde Grabar Kitarović za drugi predsjednički mandat.
Svjesna da neće biti ponovno kandidat HDZ-a na izborima, a kao i svakome i njoj se osladilo na političkom tronu, zatražila je moćne saveznike. Možda u tom svjetlu treba gledati i promjenu predsjedničine retorike kada je nedavno u intervjuu na Novoj TV odgovarala na pitanje o rođendanskoj večeri koju je za nju u travnju 2015. pripremio u svojoj vili na Tuškancu Zdravko Mamić. Umjesto kao dosad, nije se branila kratkim i neodređenim rečenicama nego ih je, na zadovoljstvo društvenih mreža, produbila: „ Nikada nisam krila da sam se sa Zdravkom Mamićem našla više puta. U razdoblju prije nego što mi je rečeno da je gospodin Mamić pod mjerama. I ti su susreti bili u raznim
oblicima, nekad su to bile večere, nekad su to bili susreti na marginama nekih utakmica,
međutim njih je bilo prilično malo…“

TAJNI DOGOVOR KOLINDE I HANŽEKOVIĆA: S najpoznatijim gulikožom do novog mandata na Pantovčaku

Nije dosta da nam nogometom drmaju likovi za „dvjesto godina robije“, nego nam se predsjednica države druži s njima na marginama utakmica… Ajajaja! Naš portal dnevno.hr pisao je svojedobno da su Zdravko Mamić i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u više navrata večerali, uz pratnju glazbe u Mamićevoj režiji,u restoranu Mašklin i Lata na zagrebačkom zelenom valu, gdje je svojedobno bila i jedna od baza Tomislava Karamarka. Koji ju je izabrao i podržao kao kandidatkinju HDZ-a na prošlim predsjedničkim izborima. Mamić ima ono što svakom ambicioznom političari treba – perje! Ali, ima on i dobru infrastrukturu na terenu među svojim brojnim političkim saveznicima. S takva dva jaka aduta svakog tko poželi biti predsjednik države može držati u šahu… A koliko je i dalje moćan dokazao je matiravši svojim pijunima premijera usred središnjice HDZ-a! Počinju nove dijabolične godine hrvatskoga nogometa u kojem svima vodu nad glavom drži još samo hrvatska nogometna reprezentacija odnosno prihodi koje ostvaruje plasmanima na svjetska odnosno europska prvenstva. Što Hrvatski nogometni savez redovito smatra svojom zaslugom, iako je zapravo običan servis i enormni tamanitelj novca, dok pak Mamićevi apologeti smatraju da bi bez Zdravkeca hrvatski nogomet odavno bio mrtav. Što je najobičnija glupost i laž na kvadrat!


Palež, palice i meci za Mamića i njegove
intimuse

Prečesto posljednjih godina oko zaposlenika Dinama, ili sestrinskog mu kluba Lokomotive, gore automobili, sijevaju šake i bejzbolske palice, čak i fijuču meci, a da bi se paljevina osobnog automobila Krešimira Antolića, direktora sigurnosti u Dinamu, mogla promatrati kao neki izdvojeni, slučajni incident, nepovezan s nogometom i Dinamom, odnosno Zdravkom Mamićem i svom zlom krvi koju sije, zajedno sa svojom sljedbom, već desetljeće i pol.

Prije četiri je godine u dvorištu obiteljske kuće Ivana Šikića, još jednog Mamićeva intimusa, a u to doba direktora NK Lokomotiva, izgorio Mercedes CL 500 u vlasništvu Dinama. Prošle su godine u razmaku od samo 19 dana izgorjela dva automobila bivšeg nogometnog golmana, a danas trenera Tomislava Ivkovića, najprije VW Passat, a potom Ford Focus. Samo nekoliko mjeseci prije nego će mu vatrena stihija progutati dva automobila, Ivković je više od tri godine bio glavni trener u Lokomotivi, čekajući zapet kao puška da jednom i on preuzme Dinamo, ali Mamić mu nikada nije pružio priliku.

Nedavno je pod okriljem noći, prilikom izlaska iz auta ispred zgrade u kojoj živi
bjezbolskim palicama napadnut Dinamov aktualni trener Mario Cvitanović. Prošao je
relativno sretno, s prijelomom podlaktice, jer je rukama štitio glavu, a napadači su nakon nekoliko udarca brzo pobjegli. Kulminacija nasilja, kojeg je prouzročilo institucionalizirano nasilje i kriminal u najvišim nogometnim forumima, bio je ljetošnji atentat na vladara hrvatskoga nogometa. Na ledini bez svjedoka, ako ne računamo sve Mamiće koji su se okupili tog utorka 22. kolovoza nadomak Tomislavgrada, u hercegovačkom zaseoku Vidovićima na misi zadušnici za Mamićeva pokojnog oca Josipa, iz sačekuše je pucano na Zdravka Mamića. Jedan mu je metak prostrijelio natkoljenicu. Ni tri mjeseca kasnije, ne zna se ništa o počiniteljima i(li) naručiteljima atentata, kao i o njihovim motivima i sve je izglednije da će pod hercegovačkom ledinom ostati zauvijek pokopana prava istina o pucnju u Zdravka Mamića. Baš kao što se nikad ništa nije saznalo o paležima automobila ljudi povezanih s Mamićem ni o premlaćivanju trenera Cvitanovića.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI