Markačev prijatelj Dubravko Novak čisti vrh policije od političkih kadrova!

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Predstojeća 'čistka' u vrhu policije trebala bi, napokon, rezultirati dovođenjem vrhunskih profesionalaca na čelna mjesta, a ne političkih miljenika. U prilog tome govori i činjenica da se za mjesta načelnika policijskih uprava ne može niti kandidirati netko tko nije proveo barem 15 godina na odgovornim policijskim dužnostima

Bivši bliski suradnik i prijatelj generala Mladena Markača, Dubravko Novak, imenovan je ovih dana za šefa MUP-ove kadrovske službe, odnosno peteročlanog Povjerenstva za koje će odlučivati o izboru kandidata za čelne funkcije u policiji, jer će ministar Davor Božinović smijeniti 18 načelnika policijskih uprava, neke načelnike u ravnateljstvu i zamjenike ravnatelja.

Dubravko Novak, inače po struci veterinar,  početkom 90-ih je kraće vrijeme bio zaposlen u Ministarstvu poljoprivrede, ali je ubrzo  prešao u Specijalnu policiju gdje je kao načelnik Odjela u Sektoru specijalne policije, postao jedan od zamjenika tadašnjeg pomoćnika ministra MUP-a, generala Mladena Markača.

Burni dani u Gospiću

Novakova  prva “zapovjedna” funkcija, prošla je vrlo burno. Naime, 2000. godine bio je načelnik Policijske uprave Ličko-senjske, a njegov mandat obilježili su, ubojstvo potencijalnog haaškog svjedoka, Milana Levara i  prosvjedi u Gospiću protiv istrage i progona generala Mirka Norca i ostalih optuženih za ratne zločine. Tada se ispred gospićkog Suda, s ostalima, lancima vezao i danas aktualni ličko-senjski župan, dr. Darko Milinović.

Nakon što je kraće vrijeme proveo “na ledu”, Dubravko Novak je obnašao brojne visoke dužnosti – između ostalih, bio je šef Ureda ravnatelja policije, Marijana Benka, koji je pak nakon napuštanja policijske službe dugo godina bio voditelj osiguranja Todorićevog Agrokora. Novak je “pauze” između “ozbiljnijih” zadataka u policiji provodio na različitim dužnostima na Policijskoj akademiji. Tako je vodio i Odjel za obuku službenih policijskih pasa.

Novak je,  u vrijeme službovanja u Specijalnoj policiji, prijateljevao i sa Milijanom Brkićem (kojeg samo prijatelji smiju zvati Vaso), što mu je još jedan “plus” u aktualnoj kadrovskoj križaljci MUP-a.

Depolitizacija policije

Mnogi se stručnjaci slažu da vrh policije treba osvježiti. Praksa pokazuje brojne propuste u policijskim poslovima, a iz pravosudnih krugova upozoravaju da postupci pred sudovima često “padaju” zbog traljavo i neprofesionalno obavljenih policijskih izvida i očevida. U javnost, pak, svako malo isplivaju priče o ozbiljnoj korupciji u policijskim redovima, te suradnji nekih visokopozicioniranih policajaca s pripadnicima organiziranog kriminala.

Javna je tajna da neki od njih praktično imaju „cjenik usluga“, koji se sastoji od loše obavljenih očevida, pa do davanja kriminalcima na uvid   strogo čuvanih tajnih podataka. No, činjenica je da su mnogi policijski čelnici postavljeni po političkoj podobnosti, a ne po kriterijima znanja ili policijske stručnosti.

Svi ministri, i HDZ-ovi  i SDP-ovi, uvijek su obećavali depolitizaciju policije. Jedan od njih je bio i bivši šef HDZ-a, Tomislav Karamarko, koji je i sam karijeru započeo 90-ih kao načelnik zagrebačke policije. Zanimljivo je da je Karamarko za vrijeme svog ministrovanja u MUP-u, za tajnika svog ureda izabrao upravo – Dubravka Novaka.

Karamarkova obećanja

I Karamarko je obećavao depolitizaciju policije, ali od toga, nažalost, nije bilo ništa. Karamarko se, inače, još kao šef obavještajne službe (tadašnja SOA), nakon nekoliko slučajeva “curenja” strogo povjerljivih podataka, žalio da ne može očistiti službu od, po raznim linijama nakupljenih nestručnih i nesposobnih ljudi, jer mu zakon to onemogućava.

Inače, kolege cijene Dubravka Novaka i smatraju ga  moralnim i profesionalnim policajcem. To bi trebalo biti jamstvo da će predstojeća “čistka” na vrhu policije, napokon, rezultirati dovođenjem vrhunskih profesionalaca na čelna mjesta, a ne političkih miljenika. U prilog tome govori i činjenica da se za mjesta načelnika Policijskih uprava ne može ni kandidirati netko tko nije proveo barem 15 godina na odgovornim policijskim dužnostima.

Za nadati se da će ovaj put MUP odraditi pravi posao, jer stanje je već više nego alarmantno…

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI