Milanović, Karamarko, Sinčić, Mrak Taritaš, Petrov, Kolakušić, Burilović … žele Kolindino mjesto!

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

To su, zasada, poznate osobe koje bi mogle sudjelovati u kampanji za predsjednika Republike koja se već uveliko zakuhava

Godinu koja je pred nama, a koja je tek počela odmicati, politički analitičari najavljivali su kao godinu odmora od izbora, što bi za hrvatski narod, koji se lani nagledao izbornog političkog cirkusa – značilo jedan oblik odmora. No, kako to obično biva, analize hrvatskih analitičara vjerodostojne su koliko i obećanja političara, pa iako u ovoj godini, za sada, izbora doista nema, kampanja itekako ima! Tako se već uveliko zakuhava kampanja za predsjednika Republike, a po tom pitanju je prva dama Lijepe naše, Kolinda Grabar Kitarović, ozbiljno zasukala rukave, i to doslovno. Predsjednica, čiji je rejting, ako je vjerovati anketarskim predviđanjima, dobrano poljuljan, odlučila je vratiti povjerenje građana, poglavito svojih birača.

Tako bez razmišljanja nasrće na premijera Andreja Plenkovića, kritizirajući rad njegove Vlade, sugerirajući mu prijedloge i rješenja, kao da je riječ o partijskoj, a ne vladi stranke iz koje se i ona popela na predsjedničku fotelju. S HDZ-om, a time i s premijerom Plenkovićem, predsjednica nije u dobrim odnosima, te ne bira riječi, a ni prilike da se s njima obračuna. Dobro upućeni svjedoče da je to tek dio folklora, jer i ona i Plenković vrlo dobro znaju da drugog izbora, osim podrške u utrci za predsjednika, naprosto – nemaju.

Kolindina provjerena igra

HDZ je ogoljen do temelja, kadrovi su izlizani, a netko tko bi mogao parirati Kolindi u borbi za predsjednicu, u ovom trenutku – ne postoji. Ponajmanje je to Luka Burilović, prvi čovjek Hrvatske gospodarske komore kojemu Plenković, navodno, silno vjeruje i kojeg je već vidio u toj ulozi. Ali, sve dok Plenkovićeve ministre u njegovoj stranci nazivaju – „Plenkijevim Jugoslavenima“, te dok mu u stranci otkazuju poslušnost, on neće imati prostora ni za kakav manevar, niti ga trenutno ima, pa je stoga naprosto prinuđen slušati kritike s Pantovčaka.

Pokazatelj da je Grabar Kitarović ušla u utrku za još jedan mandat, je i taj da se ponovno počela pojavljivati na utakmicama hrvatskih reprezentacija, pa je tako nedavno u Splitu, odjevena u hrvatski dres, srčano bodrila naše rukometaše u utakmici protiv Srbije. Nedugo nakon toga, predsjednica se u Osijeku družila s djecom, te progovorila o problemima raseljene Slavonije. Kao što ni prvi put nije bila sama, u avanturi u koju se upustila rušeći Ivu Josipovića, tako i sada Grabar Kitarović uza se ima cijeli tim ljudi koji će ju bodriti i osmišljavati joj kampanju.Tu, pak, Kolinda ne kalkulira previše, već će, kako saznajemo, igrati na provjerenu kartu, pa će se u njezinom savjetničkom timu i kampanji uz sveprisutnog Matu Granića, naći i čovjek za sve sisteme – Mate Radeljić, ujedno njezin aktualni savjetnik za unutarnju politiku te, ako je vjerovati glasinama, glavni strateg i kreator sukoba s Plenkovićem.

Kada smo već spomenuli Josipovića, valja reći da će i on krenuti u utrku za još jedan mandat, što se već može iščitati iz njegovih poruka s društvenih mreža, u kojima pokazuje da još uvijek živi u istom filmu, te da mu 300-tinjak preferencijalnih glasova osvojenih na prošlim parlamentarnim izborima nije bilo dostatno da se osvijesti i prizna kako je njegovo vrijeme prošlo. Tako Ivo Josipović nastavlja istim smjerom – još uvijek mu se ukazuju ustaške guje, a u medijima diljem regiona kritizira sve hrvatske te, po svemu sudeći, vjeruje kako je to, za njega, provjerena karta. No, da bi priča bila potpuna i zaokružena, recimo i da Josipović odlazi na druženja s Vesnom Teršelič, Klasićem i ostatkom antihrvatski nabrijane ekipe. Zašto i ne bi kada mu je baš taj i takav tim osigurao njegov blijedi prvi mandat…

Uporni Josipović i Milanović

Međutim, profesor Josipović krije svoje slabosti, pa je na sebe nakačio još slabijeg Davora Bernardića koji s njime posljednjih tjedana veoma intenzivno ispija kave. Bernardić i ekipa oko njega, koju između ostalih čini i drug Komadina, smatraju kako bi udružene stranke ljevice predvođene SDP-om mogle, uistinu, Josipoviću osigurati još jedan mandat na čelu države. A naivni bivši predsjednik, ozbiljno vjeruje u udruženje toga tipa, iako je SDP pred potpunim rasulom.

Ulje na SDP-ovu ionako užarenu vatru, dodao je nedavno bivši ministar obrane, Ante Kotromanović, izjavivši da će učiniti sve kako bi osigurao povratak Zorana Milanovića u politiku. Naravno, i Zoki se također kani upustiti u bitku za predsjednika Republike, jer mu je neostvareni san pobijediti Kolindu Grabar Kitarović, protiv koje već sprema debate.

Milanović u svom naumu ne želi potporu Partije, niti će je, ako je suditi prema riječima Zlatka Komadine – imati. Komadina je, naime, sasvim korektno detektirao da je Milanović izgubio dvoje izbore, te da kao takav nema pretjerane šanse u utrci za predsjednika. No, Komadina je zaboravio da ljevica uistinu nema boljega kandidata od Milanovića, a da istodobno hrvatski narod, bez obzira na ideološku pripadnost, kolektivno pati od amnezije, pa u tom slučaju nije nemoguće da podrži jednog od najneuspješnijih hrvatskih premijera…

Pitanja koja se iz Milanovićeva povratka na političku scenu nameću – njegov je motiv, te zašto baš Kotromanović lobira za njega, jer je malo tko progutao floskulu da je riječ – o brizi za narod i stranku. Odgovor, pak, leži u njihovom zajedničkom poslodavcu, generalu Ivanu Čermaku, u čijoj se kompaniji Kotromanović skrasio bježeći od politike i afera. Isto tako i Milanovićeva nedavno formirana tvrtka, pruža konzultantske usluge, kome drugom doli – Čermaku. A tko može biti bolji konzultant od predsjednika Republike?!

No, upravo zbog Čermaka i njegova interesa za kupnju Ininin dionica, predsjednica ne treba uzeti Milanovića zdravo za gotovo, jer general, ne samo što će financijski izdašno podržati bivšeg premijera, već su njegove veze i poznanstva, ali i moć, daleko veći od onoga što hrvatska javnost može zamisliti.

Karamarkovi glasovi s desnice

Valja reći da se u političke vode vraća još jedan bivši dužnosnik. Riječ je o bivšem prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a, Tomislavu Karamarku, koji se već mjesecima spominje kao potencijalni kandidat za predsjednika Republike. On sam tu teoriju nikada nije potvrdio, ali nije ju ni demantirao, pa stoga nije nemoguće da se u tu avanturu upusti, ugrožavajući time ponajviše Grabar Kitarović, jer Karamarko ima šanse zgrabiti glasove iz desnog političkog bazena.

Šanse na desnici postaju mu još veće, ako se zna da bi mu potporu mogli dati Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, s kojima je Karamarko u vrlo kvalitetnim odnosima, jednako kao i s Mirom Kovačem, koji se također spominje kao jedan od potencijalnih kandidata za predsjednika. No, ako karijerni diplomat ima i malo političkog takta i znanja, u tu se unaprijed izgubljenu bitku, koja bi ga definitivno politički sahranila – neće upustiti.

No, zato bi se u predsjedničku utrku mogao upustiti britki mladić iz Živog zida, Ivan Sinčić, koji je i na prošlim predsjedničkim izborima ostvario solidan rezultat. Pritom je Sinčić svjestan da šanse za pobjedu nema, ali pored raspadnute ljevice, te desnice koja svako malo mijenja smjer, on nije za odbaciti te će svakako, ako ništa drugo, uspješno ispromovirati svoju stranku i stajališta.

S promocijom stranke sreće zato nema Anka Mrak Taritaš, čija se stranka Glas konsolidirala od otpadnika iz haenesa. Glasovci su na političkoj pozornici sve tiši, ali unatoč tome iza kulisa se valja Amsterdamska koalicija kojom rukovodi Ivan Jakovčić koji, pak, Mrak Taritaš gura u utrku za predsjednicu Republike, ponajviše zbog stare slave i preferencijalnih glasova koji su joj uvijek išli u prilog. No, svemu tome unatoč, šanse za pobjedu pa i ulazak u eventualni drugi krug, Anki nisu Bog zna kako značajne.

Pretjeranog značaja u bitci za predsjednika, vrlo vjerojatno, neće imati ni Božo Petrov, ali kolege iz Mosta baš u tome vide zgodnu priliku da ga se trajno riješe sa čela stranke, koja je ionako u rasulu.

Pravaši traže kandidata

Na pravaškoj sceni se kandidat za predsjednika još traži, ali već smo nebrojeno puta imali prilike vidjeti kako na izborima tog tipa prolaze i njihovi kandidati.

No, zato bi vrlo dobro mogao proći sudac, Mislav Kolakušić, koji ne samo da je osvježenje na sudačkoj, već i na političkoj sceni, kao glas naroda i običnog malog čovjeka, pa bi ga dobar dio javnosti baš tako mogao i percipirati. Odmjeren i neovisan, inteligentan i uvijek na razini, sudac Kolakušić bi uistinu mnogima mogao pomrsiti račune. Iza njega i njegovog političkoga angažmana, trebao bi stati politički otac Mosta i Bože Petrova, samozatajni Ivica Relković, čovjek koji ponovno po istom principu pokušava osvojiti političku scenu.

Bilo kako bilo, tko god će se upustiti u borbu za Pantovčak protiv aktualne predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović, mora imati na umu da to definitivno neće biti jednostavan zadatak, jer uza sve eventualne mane i zamjerke, predsjednica itekako uživa simpatije dobrog dijela hrvatskih birača.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI