Može li HDZ bez Šeksa i može li Šeks bez HDZ-a?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ je bez Šeksovog utjecaja imao niz od pet sjajnih izbornih pobjeda. HDZ je bez pomoći i utjecaja Šeksa osvojio Pantovčak nakon 15 godina bezuspješnih pokušaja.

Nakon što je „Nacional“ objavio autentične transkripte koji dokazuju Šeksovu suradnju s Udbom 1983.godine među mrežne stranice eksplodirale su posprdnim i negativnim komentarima. Naravno, „Nacionalovu“ autentičnost potrebno je barem tri puta provjeriti i ne pada mi na pamet optuživati Vladimira Šeksa na temelju tih takozvanih „autentičnih“ dokaza. Poznato je da su se transkriptima i arhivskom građom ozbiljno bavile razne strukture i „gremiji“, personalni arhivi su nadopunjavani, njihovi dijelovi su brisani, a ono što je empirijski dokazano, velika većina građe je nepovratno uništena ili se nalazi na nepoznatim adresama u privatnim kolekcijama.

Zbog toga, radi legaliteta, bez čvrstih dokaza, Vladimira Šeksa možemo oslikati s druge strane s potpuno dokazivim argumentima. Na žalost Vladimira Šeksa, bio on kriv ili ne, percepcija ogromne većine javnosti, bila ona lijeva ili desna, bez ikakve sumnje je krajnje negativna. Najdugovječniji političar u Hrvatskoj, neki smatraju i najmoćniji, jednostavno je u javnosti omražen, a mnogi i ne znaju zašto ga ne vole. Kada bi kojim slučajem agencije za ispitivanje javnog mijenja na anketni listić stavili ime Vladimira Šeksa on bi zasigurno bio rekorder na ljestvici najnepopularnijih političara u hrvatskoj povijesti.

Vladimir Šeks je nevjerojatno loš komunikator, sporo i nejasno govori, uvijek je zaboravljao stvari, ni jedan PR od njega ne može napraviti simpatičnog čovjeka, ima loše životne navike glede svog nepriličnog hedonizma, osvetoljubiv je, egocentrist i beznadno je zaražen virusom vlastodržja. Osim toga postoji nekoliko ključnih dokaza o njegovim katastrofalnim političkim potezima koji su teško naštetili našoj Domovini. Jedan od tih grijeha svakako je instalacija Ive Sanadera na štetu Ivića Pašalića.

Postavlja se pitanje, može li HDZ bez Šeksa? Postoje neoborivi dokazi da može! HDZ je bez Šeksovog utjecaja imao niz od pet sjajnih izbornih pobjeda. HDZ je bez pomoći i utjecaja Šeksa osvojio Pantovčak nakon 15 godina bezuspješnih pokušaja. Pretpostavljam da Šeks nije participirao u tim HDZ-ovim pobjedama, jer je bio uklonjen upravo zbog užasno loše javne percepcije koja uvijek može naštetiti stranci. Naravno, Vladimir Šeks to nikada nije oprostio bivšem čelništvu stranke. Dakle, dokazali smo da HDZ može bez Šeksa.

Ostaje nam retoričko pitanje može li Šeks bez HDZ-a? Recentni događaji govore nam da Šeks ne može bez HDZ-a, ne može biti nijemi promatrač sa strane, već si daje za pravo ponovo uzeti ulogu onoga koji presudno utječe na sve političke strategije unutar stranke. On jednostavno mora instalirati, deinstalirati, preslagivati, politički trgovati!? On mora pod bilo koju cijenu spašavati svoj teško stečeni politički ugled, on mora otići u mirovinu kao junak, pozitivac i mora umrijeti sa svim državnim počastima. Ne priznaje svoje pogrješke i ne pomišlja se povući u sjenu iz javnog političkog života. Pad bivšeg vrha HDZ-a on je nemilosrdno upotrijebio za svoj sjajni povratak u politiku. Sanaderu nije nikada oprostio Luku Bebića na mjestu predsjednika Hrvatskog sabora, kao što Karamarku nije nikada oprostio što ga je ovaj potpuno marginalizirao upravo zbog percepcije koju Šeks „uživa“ u javnosti.Glede Nacionala, nije to prvi puta da se Vladimir Šeks spominje u kontekstu suradnje sa Udbom. Ima čak i kodno ime! To je stara priča koja je uvijek izrazito štetila HDZ-u kao stranci, a osobito HDZ-ovom biračkom tijelu. Zar doista bilo tko misli da je Šeks u HDZ-u nezamjenjiv i da nema mladih sposobnih ljudi bez ikakvih repova u prošlosti? Zar Šeks doista misli o sebi kako je on jedini „master mind“ u globalnoj Hrvatskoj politici? Kako mu to preživljavanje uspijeva?

Postoji teorija da Vladimir Šeks sve utjecajnije političare desnice i ljevice drži u vječitoj šah-mat poziciji!? Čime bi Šeks ovako dugo mogao održavati svoju političku moć, ako i on sam ne posjeduje privatni arhiv klasificiranih arhivskih dokumenata!?

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI