POGLEDAJTE KAKO VAS KRADU: Trošak ovršnog postupka; naplaćuju i maglu

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Da su upravo naknade na ovršnim ispravama najveći problem ovrha i blokada računa već dugi niz godina upozoravaju ekonomski stručnjaci, koji procjenjuju kako je na dugovanjima u iznosu od 42 milijarde kuna s koliko je trenutno blokirano 330 tisuća građana u Hrvatskoj, samo 8 milijardi stvarnoga duga a sve ostalo odlazi na kamate, naknade bilježnika, odvjetnika

Nepostojeći troškovi odvjetničkih ureda i javnoga bilježnika su, dobro je poznato, rak rana Ovršnog zakona i najveći razlog nagomilanog duga građana koji trenutno u Hrvatskoj iznosi 42 milijarde kuna. Usporedili smo sve troškove koji se odnose na jednu ovrhu i dobili zapanjujuće rezultate. Odvjetnici i bilježnici uistinu građanima naplaćuju maglu! 

Tako je iz jednog prijeloga za ovrhu vidljivo kako se za pribavljanje klauzule ovršnosti naplaćuje iznos od 312 kuna, dok je sastavljanje prijedloga za ovrhu naplaćeno dodatnih 156 kuna. Javni bilježnici za svoje usluge u prosjeku uzimaju 55 kuna, a riječ je o običnom pečatu na gotovo rješenje o ovrsi. Riječ je o iznosu koji oni sebi stavljaju u džep. Odvjetnici imaju već gotove šprance ovrha pa nije jasno zašto svaku naplaćuju 460 kuna, a slično je i s prijedlozima za ovrhu koji su svi isti, osim što je riječ o drugim imenima, iznosima i OIB-u, dakle poslu koji se promijeni i unese u roku od 5 minuta.

Da su upravo naknade na ovršnim ispravama najveći problem ovrha i blokada računa već dugi niz godina upozoravaju ekonomski stručnjaci, koji procjenjuju kako je na dugovanjima u iznosu od 42 milijarde kuna s koliko je trenutno blokirano 330 tisuća građana u Hrvatskoj, samo 8 milijardi stvarnoga duga a sve ostalo odlazi na kamate, naknade bilježnika, odvjetnika te troškove postupka ovrhe od strane FINE, posljednjeg komunističkog mastodonta kojeg se nismo uspjeli riješiti niti 27 godina nakon neovisnosti.

Posao ovrha postao je lukrativan i lagan način stjecanja enormnih zarada brojnih ureda po zemlji, ako imamo na umu da je do sada u Hrvatskoj od donošenja Ovršnoga zakona provedeno više od 7 milijuna ovrha!

Bez obzira na to, HDZ koji je i donio Ovršni zakon skupa sa sadašnjim i bivšim ministrom pravosuđa Bošnjakovićem ne vidi ništa sporno u takvom nakaradnom zakonu niti u činjenici da je više od 100 tisuća građana u blokadi zbog duga koji ne premašuje iznos od 10 tisuća kuna. Iako su najavljivali, od izmjene Ovršnog zakona još uvijek nema nikakvih pozitivnih pomaka, a radna skupina koja je trebala pripremiti novi zakon još se nije ni sastala.Do tada će ovakvi primjeri naknada i zarade na ovrsi, koja samo u ovom slučaju iznosi pet put više od stvarne cijene duga – i dalje biti ružna stvarnost za sve ovršene građane u zemlji.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI