Razotkriveno da izabrani ravnatelj NO Plitvička jezera, inače Plenkovićev i Ćorićev favorit, i nije baš stručan kako su tvrdili!

Goran Stanzl/PIXSELL

Osim što je izabrani kandidat Tomislav Kovačević fakultetski prijatelj ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića zanimljiv je i podatak da je on s Plitvičkim jezerima surađivao još od rujna prošle godine kad je kao predsjednik Lokalne akcijske grupe Lika s tadašnjim ravnateljem Novoselom sklopio ugovor o izradi dokumenta “Usluga pregleda stanja Lika destinacije”, vrijedan 186 tisuća kuna.No, predane analize su naišle na negativne reakcije, a prva faza dokumenta koji na 32 stranice obuhvaća evaluaciju destinacije stručnjaci su ocijenili “srednjoškolskom zadaćnicom”.

Nakon pobune ličko senjskog župana Darka Milinovića, održana je burna sjednica vrha HDZ-a na kojoj je donijeta konsenzualna odluka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke da se raspusti organizacija ličko-senjskog HDZ-a i imenuje povjerenstvo od 10-ak članova koje će voditi državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić, izjavio je šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon izvanredne sjednice tog tijela.
Podsjetimo, sjednica je bila odgovor na tiskovnu konferenciju koju je u četvrtak u Lici održao Darko Milinović. On je tada podnio ostavku na mjesto županijskog šefa HDZ-a jer je ministar Tomislav Ćorić donio odluku da se na mjesto ravnatelja NP Plitvička jezera postavi Tomislav Kovačević, a ne kandidatkinja ličko-senjskog HDZ-a Antonija Dujmović. Milinović je tom prilikom Ćorića prozvao kvazi HDZ-ovcem te poručio da se županijom neće upravljati iz Zagreba.
No, sami ishod sastanka vrha HDZ-a pokazao je da je Milinović bio u krivu glede njegove procjene da se županijom neće upravljati iz Zagreba. Kap koja je prelila čašu razdora na relaciji dosadašnjeg vodstva ličko-senjskog HDZ-a i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića te ministra za zaštitu okoliša Tomislava Ćorića bio je izbor Tomislava Kovačevića ravnateljem NO Plitvička jezera.

A koliko je važno da se za glavnog čovjeka Plitvičkih jezera, institucije teške 270 milijuna kuna, odabere netko stručan, najbolje svjedoči sljedeća situacija: i Tomislav Kovačević i aktualna vršiteljica dužnosti ravnatelja Antonija Dujmović, koja se također kandidirala za ovu poziciju, kao članovi HDZ-a morali su proći glasanje na županijskom odboru stranke jer je za upravljanje Plitvicama, čini se, najvažnija stranačka i politička podobnost.

Na tom glasanju, po pisanju Jutarnjeg lista, lički HDZ-ovci Antoniji Dujmović su poklonili sedam glasova, a Kovačević nije dobio niti jedan glas, zbog čega je imenovanje Tomislava Kovačevića posebno šokiralo lokalnu ličku HDZ-ovu zajednicu. To su odmah protumačili kao još jedan dokaz da šef HDZ-a Andrej Plenković nikako nije na istoj liniji s Darkom Milinovićem, zbog čega po svaku cijenu nije htio dopustiti da čelnim čovjekom Plitvica postane čovjek iz Milinovićeve “vreće”. Stoga je Plenković nakon sastanka vrha HDZ-a pojasnio zbog čega je Tomislav Kovačević izabran za čelnog čovjeka NO Plitvička jezera unatoč činjenici što od ličkih HDZ-ovaca nije dobio niti jedan glas za razliku od protukandidatkinje Antonije Dujmović koja je dobila 7 glasova.

‘Natječaji postoje da bi se na transparentan način i na temelju stručnih kvalifikacija birali najbolji kandidati. Iza tog načela stojimo i zato smo donijeli takvu odluku’, rekao je Plenković.

A je li to baš tako i je li natječaji postoje da se na transparentan način i na temelju stručnih kvalifikacija biraju najbolji kandidati? U konkretnom slučaju prigodom izbora za ravnatelja NO Plitvička jezera postoji nekoliko primjera koji pokazuju da to nije tako. Prvo, izabrani kandidat Tomislav Kovačević fakultetski je prijatelj ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića (oboje su studirali na Ekonomskom fakultetu) koji je u životopis upisao poziciju voditelja Odjela za naplatu potraživanja i deložacije Tržnica Zagreb, nakon čega je u lipnju 2005. godine postao predsjednik Uprave HAMAG-a. Kovačević je uz to lokalac, rođen u Gospiću, a prema informacijama Jutarnjeg lista, Ćorić ga je prvi put u Plitvice pokušao “ugurati” kao v. d. ravnatelja nakon smjene Anđelka Novosela, ali kad mu to zbog otpora lokalaca nije pošlo od ruke, imenovana je Antonija Dujmović, a Kovačević je morao pričekati natječajnu proceduru.
Dakle, to je prvi dokaz da se na natječaj, kako je tvrdio Plenković, nije birao, na temelju stručnih kvalifikacija, najbolji kandidat nego najpodobniji. A što se pak tiče spomenutih stručnih kvalifikacija, ni time se, gospodin Kovačević ne može podičiti, bar što se tiče njegove dosadašnje stručne suradnje s Plitvičkim jezerima. Naime, s Plitvičkim jezerima, on je , surađivao još od rujna prošle godine kad je kao predsjednik Lokalne akcijske grupe Lika s tadašnjim ravnateljem Novoselom sklopio ugovor o izradi dokumenta “Usluga pregleda stanja Lika destinacije”, vrijedan 186 tisuća kuna.Prema podacima iz ugovora, LAG Lika kompletnu je analizu parku dužna predati do travnja ove godine, no Jutarnji list je u posjedu dosad predane analize koja je iznenadila dobar dio zaposlenika parka, uglavnom u negativnom smislu.
Naime, prva faza dokumenta koji na 32 stranice obuhvaća evaluaciju destinacije sugovornici Jutarnjeg ocijenili su “srednjoškolskom zadaćnicom” koja se svela na opis njena geo-prometnog položaja, popis jedinica lokalne samouprave, statistiku o smještajnoj ponudi koju park ionako posjeduje, ponudu restorana, kongresa, kulturnu i povijesnu baštinu, popis infrastrukture… Kao da to već Ličani ne znaju sami po sebi, autori istraživanja otkrivaju kako su snage Like prometno-geografski položaj, prirodne ljepote i potencijali gastronomske ponude, a kao slabosti detektiraju mali broj stanovnika, nepostojanje identiteta destinacije te nedostatak znanja.

Dakle, autori istraživanja su, narodski rečeno, otkrivali toplu vodu i to pozamašno naplaćivali. Sumnjamo da je za sve ovo znao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kada je onako slavodobitno rekao da natječaji postoje da bi se na transparentan način i na temelju stručnih kvalifikacija birali najbolji kandidati. Iza tog načela stojimo i zato smo donijeli takvu odluku, rekao je Plenković i svjesno ili ne obmanuo javnost. Jer u konkretnom slučaju, kao uostalom i u mnoštvu drugih slučajeva nije se biralo po sposobnosti nego po političkoj iliti stranačkoj podobnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI