SRAMOTA: Sud ukinuo presudu prema kojoj javni bilježnici ne mogu provoditi ovrhe!

Činjenicu kako postoji sudac u Republici Hrvatskoj koji uistinu donosi odluke u korist malog čovjeka s oduševljenjem je dočekalo više od 330 tisuća blokiranih građana, ali njihovo veselje bilo je kratkoga daha

Bila je to velika pobjeda malog čovjeka, ali sve što je lijepo kratko traje – tim riječima bi se mogla objasniti odluka Županijskoga suda u Zagrebu koji je upravo ukinuo presudu Općinskog suda prema kojoj javni bilježnici ne mogu provoditi ovrhe. Podsjetimo, sutkinja Zorka Čačić Zagrajski odlučila je u svojoj sudnici ne prihvatiti ovrhu nad dužnikom koju je potpisao javni bilježnik pozivajući se na argumentaciju Europskog suda pravde, koji je smatrao da strankama u postupku nisu osigurani svi elementi prava na pošteno suđenje, kao što je pravo na pristup sudu, na pravnu pomoć, saslušanje, dokaz, na javnu objavu presuda. 

Činjenicu kako postoji sudac u Republici Hrvatskoj koji uistinu donosi odluke u korist malog čovjeka s oduševljenjem je dočekalo više od 330 tisuća blokiranih građana, ali njihovo veselje bilo je kratkoga daha. Iako Županijskom sudu katkada trebaju godine kako bi se očitovali na pojedine slučajeve, ovu odluku prvostupanjskoga suda srušili su za svega nekoliko tjedana! Tako su ne samo poništili odluku sutkinje Čačić Zagrajski nego su ovrhe vraćene na staru praksu, a to znači da Vas se ponovno može blokirati imovina samo na osnovu pečata i potpisa bilo kojeg javnog bilježnika u zemlji.

Sama sutkinja najavila je kako će tražiti mišljenje Europskoga suda vezano za ovu odluku ali mala je to sreća za stotine tisuća građana koji grcaju u dugovima s blokiranim računima i neplaćenim računima. Podsjetimo, više od 100 tisuća njih blokirano je zbog duga koji je manji od 10 tisuća kuna, pa je sasvim opravdano reći kako je većinom sirotinja ta koja ima blokirana primanja, najčešće bijedne mirovine ili naknadu sa socijalnog. Iako zakon zabranjuje, FINA godinama ovršava i maloljetnike, alimentacije, socijalnu naknadu i sve što Vam dođe na račun, tako da ovršna mafija može nastaviti s dosadašnjom praksom – štiti ih, ni više ni manje, nego Županijski sud.

O presudi zagrebačkog Županijskog suda domaću je javnost obavijestila predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore Lucija Popov koja je za Hinu izjavila kako je viši sud nepravomoćnu presudu ukinuo zbog pogrešnog tumačenja europskih propisa pa tako i presude Suda Europske unije na koju se pozivao.

Županijski sud štiti Hanžekovića i odvjetnike!Presude Europskog suda ne dovode u pitanje nacionalno uređenje postupka ovrhe na temelju vjerodostojne isprave, što je potvrđeno i u nedavnom odgovoru Europske komisije na pitanje europarlamentarke Ruže Tomašić, kao i ranijoj odluci Ustavnog suda RH u postupku ocjene ustavnosti Ovršnog zakona u dijelu o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave”, tumači Popov.

No, prema mišljenju Europskog suda iz travnja ove godine, na koje se pozvala i sutkinja Čačić Zagrajski, javni bilježnici u Hrvatskoj jesu ovlašteni sastavljati autentične isprave ako se odnose na nespornu tražbinu, odnosno samo ako se utvrdi da je dužnik izričito prihvatio u njima navedenu tražbinu.

Javni bilježnici u Hrvatskoj, navodi se dalje, ne mogu se smatrati sudom i ne mogu izdati potvrde o (europskom) ovršnom naslovu te se ne mogu priznati i izvršiti kao sudske odluke u (drugim) državama članicama.

Europski sud je i u objavljenim presudama iz ožujka ove godine među ostalim naveo i kako dužnik mora biti obaviješten o postupanju suda protiv njega, o uvjetima za njegovo aktivno sudjelovanje u postupku kako bi osporio tražbinu i o posljedicama njegova nesudjelovanja, pravodobno i na način koji mu omogućuje da pripremi svoje očitovanje.

Negativan odgovor Županijskog suda je bio, nažalost, očekivan, a po uvriježenoj hrvatskoj praksi kad je u pitanje pravo na pravično suđenje i pravno konzervativno patrijarhalan, na strani “jačega”, u ovom slučaju Odvjetničkog ureda Hanžeković, i u neskladu s naprednim pravnim normama Europske konvencije, kojih je i Hrvatska potpisnik. Upravo iz takvog rezona interpretacije zakona, Republika Hrvatska redovno gubi u tužbama pred Europskim sudom pravde i/ili Sudom ljudskih prava”, kazala je  predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin.

Nepoštene odredbe

Kervatin smatra kako u Hrvatskoj predugo vlada shvaćanje da pravo Europske unije i (ovršno) pravo RH nemaju dodirnih točaka, odnosno da europsko međunarodno nadnacionalno pravo nema učinaka na tu granu prava.

Međutim, slika o neokrnjenom nacionalnom ovršnopravnom suverenitetu je fikcija koja se mora prizemljiti i hrvatsko ovršno pravosuđe hitno urediti u skladu s pravnim i socijalnim normama EU“, ističe Kervatin.

Kervatin smatra da bi se što prije trebalo intervenirati u ovršne propise i uskladiti ih s europskom pravnom stečevinom.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI