Tomislav Saucha iz Vrapča došao u Sabor dati potporu Plenkovićevim novim ministrima?

photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saucha se, pogotovo od izbijanja afere Dnevnice te njegova kratkotrajnog boravka u Remetincu, nalazi u veoma teškom psihičkom stanju. Istini za volju, stanje mu se malo popravilo kada je shvatio da je oko rekonfiguracije saborske većine postao Plenkovićev 'joker samo zovi', a pogotovo kada je sredinom svibnja ove godine ukinuto USKOK-ovo rješenje o proširenju istrage protiv njega te njegove bivše tajnice Sandre Zeljko

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kada je 9. lipnja ove godine Sabor dao potporu novim ministrima u Plenkovićevoj Vladi, mnoge je najviše zanimalo je li se među tih 78 ruku koji su glasali ‘ZA’ našla i ruka nekadašnjeg najbližeg suradnika bivšega premijera Zorana Milanovića Tomislava Sauche. Tim prije što Saucha nije viđen u Saboru za vrijeme rasprave o novim ministrima, ali se ipak pojavio u sabornici kada se pristupilo samom glasovanju. U saborskim hodnicima se već počelo nagađati hoće li Saucha doći na glasovanje, jer je netko u opticaj pustio i informaciju da je dan ranije bivši SDP-ovac, koji je nedavno bio i uhićen zbog afere ‘Dnevnica’, viđen u zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Vrapče, te da je iz Vrapča, ‘pušten na dopust’ na sam dan glasovanja o novim ministrima u Plenkovićevoj Vladi.

Tu informaciju, do zaključenja ovoga broja nismo mogli provjeriti, premda pouzdani izvori tvrde, da se Saucha, pogotovo od izbijanja spomenute afere te njegova kratkotrajnog boravka u Remetincu, nalazi u veoma teškom psihičkom stanju. Istini za volju, stanje mu se malo popravilo kada je shvatio da je oko rekonfiguracije saborske većine postao Plenkovićev ‘joker samo zovi’, a pogotovo kada je sredinom svibnja ove godine ukinuto USKOK-ovo rješenje o proširenju istrage protiv saborskog zastupnika Tomislava Sauche, te njegove bivše tajnice Sandre Zeljko.

Saucha postao važan faktor u održavanju vladajuće većine

Podsjetimo, bivšeg predstojnika Ureda Vlade RH dok je njom kormilario Zoran Milanović, Tomislava Sauchu, USKOK tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Sumnja se da je preko lažnih putnih naloga iz državnog proračuna od 2013. godine do siječnja 2016. izvučeno oko 900 tisuća kuna. Oko 550 tisuća kuna su Saucha i Zeljko po optužnici, navodno podijelili, dok je ona sebi, nakon odlaska Sauche iz Banskih dvora, uzela još oko 350 tisuća kuna lažnih dnevnica i putnih troškova isplaćenih na imena raznih službenika Vlade i Sabora.

Dakle ako želi otvoriti i istraživati nove sumnje protiv Sauche i Sandre Zeljko zbog izvlačenja novca iz državnog proračuna putem lažnih putnih naloga USKOK će morati donijeti novo rješenje o istrazi, te taj postupak eventualno kasnije spojiti s onim prvim zbog kojeg je Saucha uhićen na samom početku afere Dnevnice. Hoće li do toga uopće doći teško je u ovom trenutku nagađati, no, nesumnjivo je, da je Saucha sada važan faktor u održavanju vladajuće većine u Saboru, čega je i on sam postao svjestan.Ipak, stalna bojazan od proširenja istrage i eventualnih novih uhićenja u aferi Dnevnice ostavili su dubokog traga na psihičko stanje nekadašnje SDP-ove zvijezde. Tim prije, što se društvenim mrežama po izbijanju same afere počela raspredati priča o tome da se mladi Saucha negdje na polovici mandata Milanovićeve vlade u jednom trenutku, navodno, potpuno psihički slomio pa je usred svog ureda pokušao čak i prerezati žile i oduzeti si život. Povod tomu, kažu upućeni, bio je ljubavni trokut u kojem se našao kao oženjeni čovjek s ljubavnicom, tada zaposlenicom Vladinog ureda za odnose s javnošću. O tome je svojedobno pisao i naš tjednik.

Svojim glasom presudio da Zdravko Marić ostane ministar u Plenkovićevoj vladi

A nakon što je izašao iz Remetinca Saucha se potpuno udaljio od svoje nekadašnje stranke SDP-a i sasvim (ne)očekivano postao je svojevrsni ‘čuvar’ HDZ-ove saborske većine. To je postalo svima jasno kada je on svojim glasom presudio da ministar financija Zdravko Marić ostane u Plenkovićevoj Vladi. Tim povodom Saucha je izjavio šokiranim novinarima: “Danas sam donio odluku po svojoj savjesti. Mislim da je ta odluka dobra. To ne znači da ja dijelim svjetonazor s kolegama iz HDZ-a. Za neke stvari nikad neću moći glasati. Ovo je sada tehnička podrška, nije politička. Dakle, nisam u poziciji da trgujem ili se s bilo kim dogovaram. Očekujem da se nakon lokalnih izbora stvori neka normalna politička većina. U ovom trenutku, pred turističku sezonu, s Agrokorom u situaciji kakva je, tehnička Vlada i prijevremeni izbori, treći u 18 mjeseci, Hrvatskoj ne trebaju. Ja se čudim čemu toliki entuzijazam da se ponovo ide na parlamentarne izbore i potroši 120 milijuna kuna, da bi dobili opet identičnu situaciju“, rekao je tada Tomislav Saucha.

A nakon što je nedavno, opet podigao ruku u znak potpore novim ministrima u HDZ-ovoj vladi obznanjeno je da će se Saucha priključiti Klubu zastupnika HNS-a. Saucha će, dakle, postati šesti zastupnik koji će iz redova HNS-a, nastaviti podržavati vladajuće.

Iz kluba zastupnika HNS-a podupirat će Vladu

Tomislav Saucha bio je do prije nekoliko mjeseci istaknuti član SDP-a, a u vladi Zorana Milanovića bio je i predstojnik ureda premijera. Sauchino vrijeme u SDP-u obilježila je i afera koja je izbila kada je otkriveno da je odvjetnički ured njegove supruge sklopio ugovor s Plinacroom. Milanović je njegovu ostavku tada odbio, a žrtveni jarac bio je Mladen Antunović, tadašnji direktor Plinacroa. Prije dvije godine Saucha je prekršajno prijavljen jer je, u alkoholiziranom stanju i psihički rastrojen, vrijeđao i omalovažavao policajca na skijaškoj utrci na Sljemenu.

U SDP-u je ostao i nakon odlaska Zorana Milanovića. Sve do izbijanja afere Dnevnice. Saucha je osumnjičen da je izdavanjem lažnih putnih naloga državu oštetio za gotovo pola milijuna kuna. No, sve je to palo u sjenu kada je Saucha u Saboru podržao HDZ-ovog ministra Zdravka Marića i spasio Vladu koja se opasno ljuljala nakon razvoda od Mosta. Sada, kada se Saucha priključio klubu zastupnika HNS-a, i redovito daje potporu Plenkovićevoj Vladi, njegova pozicija u Saboru postala je još jača.

17.02.2017., Zagreb – SDP-ov saborski zastupnik i bivsi predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Tomislav Saucha, izasao je oko 18,30 sati iz istraznog zatvora u Remetincu gdje je proveo tjedan dana.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI