Umrla Mila Štula, ratnohuškačka novinarka Slobodana Miloševića, inače bivša supruga Vanje Špiljka!

Mila Stula i Vojislav Seselj

Mila Štula bila je bliska i Šešeljevom general-majoru Božidaru Deliću, perjanici Srpske radikalne stranke i svjedoku obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću, koji 2009. u novinskom razgovoru navodi kako mu je ona “prijateljica još iz ratnih vremena”. A za svog bivšeg supruga Vanju Špiljka tvrdila je da je bio umiješan u ubojstvo Stjepana Đurekovića.

U Beogradu je umrla, zasigurno, jedna od najomraženijih, ako ne i najomraženija novinarka s ovih prostora Mila Štula. Bila je kćer generala SFRJ Milana Štule, a u braku s Vanjom Špiljkom, sinom tadašnjeg moćnika Mike Špiljka, bila je sve do raspada bivše države. Pisala je u tjedniku ‘Danas’, a početkom rata 1991. iz Zagreba je otišla u Beograd.
Za mlađe čitatelje koji možda ne poznaju lik i djelo Mile Štule, valja naglasiti da je riječ o novinarki koja je do 1991. živjela u Hrvatskoj a onda prebjegla u Srbiju. U više izvora navodi se kako je Mila Štula bila dio srpskog obavještajnog podzemlja uoči i za vrijeme Domovinskog rata, te često na konferencijama za tisak provocirala Franju Tuđmana, kako bi njega i HDZ prikazala zločinačkom klikom.
Na isti način nastavila je i kad je početkom 1991. prebjegla u Srbiju. ‘Kragujevačke nedeljne novine’ uzimaju je za ‘primer propagandističkog novinarstva viđenog devedesetih godina, čiji je glavni akter bila čuvena Mila Štula na RTS-u’, i upravo nju uzimaju za obrazac ‘demonstriranja huškačkog novinarstva i govora mržnje, sračunatog na denunciranje političkih protivnika’.
Sami je Srbi nazivaju ‘glavnom jurišnicom Radio televizije Srbije’, a u ‘Telegrafu’, glasilu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, Mila Štula svojedobno je napisala da je za palež srpskih crkava u svijetu krivo odbijanje kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca!
“Bez ikakvih dokaza ova srpska novinarka koja je do 1991. godine živjela u Hrvatskoj širi i danas mržnju prema Hrvatima”, navodi se kao reakcija na jednom našem portalu, navodi Maxportal. Mila Štula bila je bliska Šešeljevom general-majoru Božidaru Deliću, perjanici Srpske radikalne stranke i svjedoku obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću, koji 2009. u novinskom razgovoru navodi kako mu je ona ‘prijateljica još iz ratnih vremena’. A za svog bivšeg supruga Vanju Špiljka tvrdila je da je bio umiješan u ubojstvo Stjepana Đurekovića.
Zanimljivo je da je o Mili Štuli tekst pun uvreda u travnju 1991. godine u Božićevom ST Ekskluzivu napisao bivši Mostov doministar turizma Robert Pauletić, poznat po pobjedama u Kviskoteci. On je u tom tekstu Štulu nazvao ‘nakaznom soldatskom droljetinom’, ‘olinjalom profuknjačom’, ‘neukusnom bižuterkom’ i ‘jednogrbom devom u jeftinim kožnjacima’. Puno godina poslije Pauletić je izjavio da je istina da je u ST-u 1991. Mila Štula vulgarno izvrijeđana, ali da joj se on ne bi nikada  ispričao!
“Ne bih joj se ispričao, nikada, po cijenu bilo čega!”, kazao je svojedobno Pauletić te objasnio: “Štula je kasnije u Srbiji pokazala koliko mrzi Hrvatsku. Bila je najmilitantnija jurišnica i huškačica Televizije Srbije, tko zna koliko hrvatskih ljudi posredno nosi na duši’, govorio je Pauletić.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI