Želi li HDZ da Kolinda Grabar Kitarović doživi sudbinu Ive Josipovića?

Photo: Robert Anic/PIXSELL

U vječitoj igri oko prijestolja moći za očekivati je da će se odnosi između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića ubuduće još više komplicirati. A u takvoj situaciji premijerovo moćno oružje je stalna prijetnja predsjednici Kolindi da će joj HDZ uskratiti potporu za drugi predsjednički mandat. U tom slučaju, predsjednica RH bi se našla u veoma nezavidnom položaju, pa nije isključeno da bi mogla doživjeti neslavnu sudbini svojega prethodnika

Sve se više u mainstream medijima iz dobro obavještenih stranačkih izvora puštaju informacije kako potpora HDZ-a predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović za njezin drugi predsjednički mandat nije kuvertirana, odnosno da bi ona, kako stvari sada stoje, mogla biti uskraćena. Takve informacije počele su učestalije izlaziti u javnost, pogotovo, nakon njezine izjave da joj se čini da su vatrogasci malo zakasnili s izlaskom na teren, nakon velikih požara koji su harali Dalmacijom i Splitom, čime je izazvala revolt vrha HDZ-a koji je kulminirao ostavkom ministra obrane Damira Krstičevića. No, poslije je predsjednica malo reterirala, pa kazala da se njezina izjava nije odnosila na ministra obrane, a premijer Andrej Plenković je u svom sada već prepoznatljivom stilu na sva zvona počeo hvaliti Damira Krstičevića odbijajući njegovu ostavku, te se ovaj na koncu predomislio pa svoju ‘neopozivu’ ostavku pretvorio u opozivu.
Dakle, iako izgleda da je s povlačenjem Krstičevićeve ostavke sve opet leglo na svoje mjesto, te da su se odnosi na relaciji Pantovčaka i Banskih dvora primirili, dobro upućeni izvori tvrde, da je to samo mala ljetna stanka, ili zatišje pred buru koja bi ubrzo mogla uslijediti. I bez ove posljednje situacije koja je nasatala nakon velikih požara u Dalmaciji i Splitu, otprije je mnogima bilo jasno da odnosi premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nisu bajni, jer njih dvoje su odavno, još dok su bili pod istom kapom Ministarstva vanjskih poslova bili u neku ruku kunkurencija u bitkama za prestižnija mjesta u tom ministarstvu. I u svakoj prilici prigodom nekih imenovanja i promaknuća Kolinda Grabar Kitarović bila je uspješnija od Plenkovića. Dakako, da aktualni prijepori nisu posljedica spomenutih zbivanja iz Ministarstva vanjskih poslova, ali oni na neki način otkrivaju genezu njihovih odnosa koji nikada nisu bili na nekoj zavidnoj razini.
Pri tome treba podsjetiti da je Kolinda Grabar Kitarović bila izbor tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i njegova zamjenika Milijana Brkića, za predsjednicu države, kojima je ona do zadnjeg bila lojalna. Stoga i ne treba čuditi da odnosi na relaciji Pantovčaka i Banskih dvora otpočetka nisu idilični, a da će se oni pogoršavati s primicanjem predsjedničkih izbora to je mnogima bilo itekako jasno.
Tako mediji ovih dana prenose izjavu jednog visokopozicioniranog člana HDZ-a koji kaže da je istina da gospođa Kitarović ima jedan osnovni problem koji se uvijek pojavljuje kad su predsjednik/ca države i predsjednik/ca vlade iz istog političkog spektra.
‘Dva središta moći ideološki i svjetonazorski se često preklapaju. Onda, uvjetno kazano, slabija strana (predsjedničine ovlasti su definirane Ustavom i opsegem su uže od onih koje imaju Vlada i premijer) prolazi kroz različita iskušenja kako bi se snažnije pozicionirala na političkoj sceni”, kaže spomenuti izvor iz HDZ-a. U trom kontekstu se može tumačiti i njezina nedavna izjava o požarima, kada se predsjednica željela postaviti kao autoritet prema Vladi i Plenkoviću, tvrde u HDZ-u, no, Plenković joj to nikada neće dozvoliti.
Dakle, u toj vječitoj igri oko prijestolja moći za očekivati je da će se odnosi između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića ubuduće još više komplicirati. A u takvoj situaciji Plenkovićevo moćno oružje je stalna prijetnja predsjednici Kolindi da će joj HDZ uskratiti potporu za drugi predsjednički mandat. U tom slučaju predsjednica RH bi se našla u veoma nezavidnom položaju, pa nije isključeno da bi mogla doživjeti neslavnu sudbini svojega prethodnika.
A želi li HDZ da Kolinda Grabar Kitarović doživi sudbinu Ive Josipovića, znat će se vrlo brzo. Sudeći po trenutačnoj situaciji sve je izglednije da ona više ne kotira u vrhu HDZ-a kao njihova kandidatkinja za drugi predsjednički mandat.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI