Forum hrvatske sloge poziva na mijenjanje stanja u Hrvatskoj putem rasprave o činjenicama, a ne o ljudima

Zalažu se za ukidanje monopola na istinu

Predsjedništvo Foruma hrvatske sloge – udruge za dijalog, toleranciju i zajedništvo, smatra svojom obvezom obratiti se hrvatskoj javnosti sljedećim priopćenjem:

1. Pozivamo sve institucije, političke stranke, udruge i sve građane da mijenjamo sadašnje stanje u Hrvatskoj u kojoj nema dovoljno dijaloga, međusobnog uvažavanja, zajedništva i demokracije. Hrvatski sabor koji bi trebao biti primjer dijaloga, zajedništva i borbe za zajedničke interese pretvorio se u arenu međusobnog vrijeđanja i optuživanja čime se ruši dignitet Hrvatskog sabora ali i mogućnost da se na temelju demokratskih rasprava donose odluke u zajedničkom nacionalnom interesu. Neki zastupnici u govoru mržnje, netolerancije i međusobnom optuživanju otišli su tako daleko da izražavaju žaljenje što „u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito“, jer je po mišljenju toga zastupnika, 200 tisuća ubijenih premalo!

2. U medijima se i dalje progone pisci tekstova koji argumentirano osporavaju razne mitove. Živimo i dalje u prilikama kada se izbacuju s posla novinari koji pružaju mogućnost da u TV programu znanstvenik kaže istinu do koje je došao na bazi činjenica. Bez istine nema izlaza iz sadašnje krize. Bez istine nema razvoja demokracije, bez istine ne mogu završiti ideološki ratovi iz prošlosti.

3. Forum hrvatske sloge poziva na rasprave o činjenicama, a ne o ljudima. Poziva da se istinski omogući da na hrvatskoj televiziji ravnopravno sudjeluju u raspravama znanstvenici, stručnjaci, ali i drugi građani, koji imaju različite poglede na našu prošlost i sadašnjost. Bez istinskog dijaloga i tolerancije u dijalogu, bez ravnopravnosti lijevih i desnih u iznošenju različitih stajališta ne možemo izaći iz krize.

4. Forum hrvatske sloge zalaže se za ukidanje monopola na istinu. Podržavamo pravo naroda da na referendumu odlučuje o svim bitnim pitanjima. Referendum je najdemokratskiji oblik konzultiranja građana.5. Forum hrvatske sloge poziva sve čimbenike hrvatskog društva, lijeve i desne, da se na okruglim stolovima, tribinama i na drugi način otvore demokratske argumentirane rasprave umjesto sadašnjih svađa i uvreda.

6. Iskustvo kazuje da zastarjeli izborni sustav u Republici Hrvatskoj valja mijenjati i normirati ga u skladu s demokratskim postignućima u zemlji i razvijenim demokratskim društvima, u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi, posebice u postojećim institucijama vlasti.

7. Političari i saborski zastupnici dužni su u svojim govorima i djelovanjima biti uzor demokratske rasprave i demokratskih odnosa. Sada se i u Saboru i u hrvatskoj politici ne razgovara na temelju činjenica i uvažanja onoga koji drugačije misli nego se širi govor mržnje, uvreda i netolerancije.

8. Forum hrvatske sloge poziva sve građane dobre volje da se udruže u našu udrugu, da zajedničkim angažiranjem potičemo i širimo dijalog, međusobnu političku i socijalnu toleranciju i zajedništvo. U Formu je najstrože zabranjeno – zabranjivati. Ako je za bilo što kriva demokracija, najbolji lijek je – više demokracije! Država bez demokracije jest – vojarna!

9. Forum hrvatske sloge u borbi za novu Hrvatsku, tolerantnu, dijalošku, slobodnu i otvorenu, polazi od sebe. Organizirat ćemo niz tribina, okruglih stolova, predavanja i demokratskih rasprava, pa i s drugima koji drugačije misle, kako bismo na djelu pokazali da je jedini ispravan put razvoja demokracije i tolerantnoga pluralnog društva – put dijaloga, tolerancije i zajedništva.

Predsjedništvo Foruma hrvatske sloge

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI