Glavaš: Nek’ Bunjac i Bernardić štede novac, udarit ću ih po džepu

screenshot

Potez Ivana Đakića je degutantan, odvratan, neprimjeren

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš komentirao je u Novom danu N1 televizije preslagivanja na političkoj sceni, bujanje kluba Milana Bandića, ali i tužbe koje je podnio protiv Davora Bernardića i Branimira Bunjca jer su ga nazvali osuđenim ratnim zločincem.

Glavaš kaže da izlaskom Reformista iz kluba Milana Bandića nije počelo novo preslagivanje na političkoj sceni jer Reformisti ostaju dio vladajuće većine.

“Vladajuća većina čini 77 zastupnika koji su koalicijski partneri HDZ-a kao najjače vladajuće stranke, mislim da se taj broj neće mijenjati, nije bitan i presudan dolazak većeg borja zastupnika iz drugih stranak u vladajuću većinu. 77 zastupnika je čvrsto i oni su partneri.
Što se tiče povećavanja broja zastupnika u nekim klubovima, to ne utječe na rad i homogenost većine u Saboru”, rekao je Glavaš.

O prebjezima: Riječ je o političkoj prostituciji

Komentirao je tvrdnje da je riječ o političkoj korupciji: “Ne bih htio tvrditi da se radi o političkoj korupciji, ali da se nekim dijelom radi o političkoj prostituciji nekih pojedinaca, to da. Radi se većim dijelom o političkoj prostituciji nego o korupciji”. Ističe da je HDSSB kao dio kluba s HSLS-om i HDS-om, od kad je prekinuta suradnja HDZ-a i Mosta, dio vladajuće većine i partner HDZ-a bez ikakvih ucjena. Rekao je da će nastojati do kraja odraditi saborski mandat uz HDZ.

Potvrdio je da bi se idućeg tjedna trebao održati sastanak vladajuće većine. Vjeruje da će Bandić ostati dio vladajuće većine te da zagrebački gradonačelnik ne ojačava klub kako bi vršio prtiske na HDZ.

“I meni bi kao predsjedniku parlamentarne stranke imponiralo da mi ljudi žele doći u moju stranku. Smatram da dugoročno naglo bujanje kluba neće polučiti efekte kada završi mandat i kad akrenu sljedeći izbori. Taj klub će se raspršiti poput sapunice i stranka Milana Bandića neće od toga imati koristi na idućim parlamentarnim izborima”, smatra Glavaš.

Ističe da postoji “deformacija” u poslovniku Sabora koja omogućava da se manjinski zastupnici nalaze u dva kluba: “Osim članstva u klubu nacionalnih manjina oni mogu birati da budu pripadnici i drugih klubova, što meni nije logično ni normalno. Nije se trebao mijenjati poslovnik i mislim da bi zastupnici nacionalnih manjina trebali biti  članovi samo jednog kluba – kluba nacionalnih manjina. To je nelogičnost u poslovniku Sabora i treba ga mijenjati”.

Glavaš kaže i da su članovi kluba Milana Bandića koji su mu pristupili nakon dogovora o vladajućoj koaliciji, pojedinci slobodne volje koji se mogu ponašati kako žele.

Smatra da je tvrdnja predsjednika kluba Milana Bandića Roberta Jankovicsa kako je imprativ članstva u klubu podrška Plenkoviću, njegov osobni stav.

“Takav imperativ HDZ nije postavio niti jednoj političkoj stranci. Ne smatram da je to čak ni stav Milana Bandića kao čelnika stranke, a apsolutno odbacujem da je to naputak gospodina Plenkovića”.

Objasnio je da je HDSSB iz opozicije prešao među vladajuće zbog Projekta Slavonija i Baranja.

“Gospodin Plenković je u programu stavio jako težište na rješavanje problema Slavonije i Baranje i to je nama izbilo argumentaciju da se stavimo na suprotnu stranu… Kada nam je ponuđen projekt Slavonije i Baranje, mi smo bili politički razoružani i prevladala je argumentacija da se priklonim vladajućoj većini… Druga je stvar što mislim osobno o projektu, mislim da on neće ispuniti očekivanja HDZ-a i vladajuće većine, da će ti efekti i rezultati biti puno manji od onoga što se prezentira u javnosti i onoga što Slavonci i Barnajci očekuju”, kaže Glavaš.

Šef HDSSB-a komenitrao je tvrdnje nekih načelnika i gradonačelnika Slavonije i Baranje da su ih na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede uvjeravali kako bi trebali automatizmom potpisati koncesije za buduće Agrokorove tvrtke.

“Podržavam gradonačelnike i načelnike koji su pozvani prije Božića u Ministarstvo poljoprivrede kako bi se na njih izvršio pritisak da stave potpis. Ne slažem se sa tim, nisam se slagao ni prije desetak, petnaest godina kada je zemljište davano Agrokoru i drruim sustavima po tri puta manjim cijenama nego koje su plaćala obiteljska poljoprivredna gospodarstva… Načelnici i gradonačelnici se tome moraju oduprijeti i ne pristati staviti potpis na ugovore”, rekao je.

Udarit ću Bunjca i Bernardića po džepu, nek štede novac

Glavaš je komentirao tužbe protiv svojih kolega u Saboru Davora Bernardića i Branimira Bunjca.

“Gospodin Bernardić i gospodin Bunjac su vrlo nekorektno istupali u Saboru, nazivajući me osuđenim ratnim zločincem. Ja sam u svojstvu optuženika, sve preside u proteklih desetak godina su ukinute. Ukinuo ih je Vrhovni sud, prije toga Ustavni sud, ne egzistira niti jedna osuđujuća presuda protiv mene i ne dozvoljavam nikome da me tako kvalifcira u javnim nastupima s namjerom da omalovaži vladajuću većinu. Spominju Sauchu, gospodina Bandića, mene s vrlo ružnim kvalifikacijama koje su kazneno djelo. Odlučio sam se pokrenuti postupak pred Općinskim sudom u Osijeku. Nisam ih htio goniti kazneno, jer bi se sakrili iza imuniteta, ali zastupnik može odgovarati za nadoknadu štete. Udarit ću ih po džepu, nek’ štede novac, duboko sam uvjeren da ću dobiti obje presude protiv Bernardića i Bunjca” najavio je Glavaš.

Potez Ivana Đakića je degutantan, odvratan, neprimjeren

Glavaš se osvrnuo na sina saborskog kolege Đakića, Ivana koji je uz čestitku pravoslavnog Božića “Srbićima” na Facebooku objavio fotografiju ustaše koji drži otkinutu glavu mrtvog četnika.

“Takav gest sina mog kolege Đakića je za svaku osudu, tu opće ne treba tražiti druge riječi. Degutantno, odvratno, neprimjereno, to treba sankcionirati. Vidim da je momak bio na sudu, da će se protiv njega pokrenuti kazneni postupak, to podržavam i pozdravljam”, rekao je Glavaš.

Na pitanje treba li zabraniti zakonom i pozdrav ZDS, Glavaš je poručio: “Mi smo na zadnjoj koordinaciji vladajuće većine razrađivali kako da se to riješi. Nismo taj posao priveli kraju. Vjerujem da ćemo u nekoliko narednih susreta tu problematiku nastaviti raspravljati i da će se, u što je moguće kraćem vremenu, do kraja godine ili mandata, ta problematika riješiti. Da će Sabor donijeti zakonske akte kojima bi se to pitanje reguliralo trajno na način kako to reguliraju naši susjedi, primjerice Austrija. Vjerujem da će to Hrvatska napraviti u interesu civilizacijskog trenutka i države”.

 

 

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI