HRVATI, U ZABLUDI STE! Zar zaista ne znate što danas slavimo?

screenshot

Hrvatskoj je javnosti uvriježenom postala činjenica da je do oslobođenja našeg teritorija došlo vojno-redarstvenom akcijom Oluja. Iz tog razloga, paralelno sa proslavom veličanstvene pobjede u ovoj opsežnoj vojnoj operaciji, slavimo i Dan pobjede koji je zaživio kao dan u kojem smo u potpunosti dobili rat. Upravo tako izgledaju čestitke koje danas pljušte sa svih strana: “Sretan Dan pobjede u Domovinskom ratu”.

No, to nije tako. Iako je u ovoj akciji očišćen velik dio okupiranog područja, oružanih sukoba je bilo i dalje, kao što je bilo i okupiranih područja. Također, bilo je i velikih gubitaka u ljudstvu.

Mjesec i pol nakon Oluje – akcija Una ’95.

Jedna od akcija koja se odigrala mjesec i pol dana nakon Oluje bila je Una ’95. Riječ je o najosporavanijoj akciji o kojoj nerado govore oni koji su je naredili, a suzdržani su i oni koji su u njoj izravno sudjelovali. Obljetnica te akcije obilježava se u užem krugu sudionika, iako je jedna od najkrvavijih i najintrigantnijih. Iako je za mnoge rat bio službeno gotov, tada je poginulo 49 branitelja, a među njima čak 13 pripadnika savršeno vojno isklesanih Crnih mambi.

No, ni akcijom Una ’95 nije završio Domovinski rat.Operacija Južni potez bila je posljednja operacija HV-a i HVO-a. Južni potez događao se u listopadu 1995, i mada su mnogi danas uvjereni kako se je u tom periodu Hrvatska bila mirna zemlja, upravo tada u toj akciji je poginuo general i legenda 4. Gardijske brigade Andrija Matijaš Pauk. U studenom te iste godine, oružani sukob, barem što se tiče HV-a je bio gotov.

Ipak, je li Hrvatska bila slobodna? Za mnoge – nije.

Onako kako je i počelo s balvan revolucijom, odnosno ratom bez metaka, tako je i završilo. Paljba je prestala, no hrvatsko Podunavlje čekala je mirna reintegracija. Za mnoge Vukovarce, rat je prestao onog trenutka kad su se vratili u svoj grad i možemo reći da je za njih potrajao do 1998. godine, sve do prestanka mirne reintegracije.

Dakle, danas slavimo Dan velike pobjede VRO Oluja, ali nikako okončanja rata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI