KOLINDA U OPASNOJ KRIM MREŽI! Je li moguće da joj se dogodio ovakav propust?

Screenshot

Predizborna godina, za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović donosi brojne probleme, ali nameće i brojna pitanja. Jedno od njih odnosi se i na pomilovanje Danka Seitera, koje je potpisala koncem siječnja 2016.godine, riječ je o osuđeniku za gospodarski kriminal kojemu na optuženičkoj klupi društvo pravi bogati karlovački poduzetnik i donator predsjedničine kampanje Nikola Hanžel.

Daleko od očiju javnosti, protiv Seitera se vodio, ali i još uvijek traje kazneni postupak zbog višemilijunske materijalne štete. Nepoznanica je pak u kompletnoj priči je li to podatak s kojim je predsjednica u trenutku pomilovanja bila upoznata. Inače, riječ je o trakavici koja datira iz 2009.godine, kada je karlovački Županijski sud na dvije godine osudio Seitera, Miju Bursića i Sandu Cvitešić.

Riječ je o rukovodećim ljudima Karlovačke banke, odnosno Kabe, a uz njih tu je i Ivan Butković nekadašnji direktor, bančine tvrtke kćeri kojemu je dosuđena zatvorska kazna u trajanju od godinu i pol, budući je Kaba otpisala 1,129 milijuna kuna kredita poduzetniku Nikoli Hanželu. Otplatu pak preuzima Kabino poduzeće KA-BAH da bi osiguralo sredstva za to KA-BAH je Walteru Wolfu prodao većinsko vlasništvo nad poduzećem za proizvodnju cipela KIA za tadašnjih 800 tisuća maraka.

Na optuženičkoj klupi našao se i predsjednik uprave Kabe pokojni Vladimir Tvrdnić, ali i poduzetnik Hanžel koji je odgovornosti oslobođen, ali mu je naložen povrat novca. Vrhovni sud potom prepolavlja kaznu osuđenicima, a u međuvremenu umire i Butkić, a Hanželu se pak ukida oslobađajuća presuda. Seiter je inače prije Kabe radio u Hanželovoj tvrtki, a ovaj se pak može pohvaliti donacijama vladajućem HDZ-u koje traju dugi niz godina, donirao je Hanžel i šeficu države za čiju je predsjedničku kampanju iskeširao 197.500 kuna. Hanžela se pak povezuje i s braćom Mamić, ali to su priče koje se mogu svesti na razinu glasina, jer dakako nisu potvrđene.

No, svakako je zanimljivo spomenuti da je Hanželova tvrtka Lana Gradnja lani postala glavni sponzor Dinama, predsjedničinom direktivom Seiteru kojemu je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine dodijeljeno je pomilovanje a zanimljivo je kako je Seiteru već navedeni tim iz Karlovačke banke oprostio dug od 13,5 milijuna kuna i to tvrtki Zagrebdrvo, iza koje stoji Zdravko Pašalić, brat Ivića Pašalića.Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva Bursić, Cvitešić i Seiter terete se da su Pašaliću u više navrata odobrili skoro 29 milijuna kuna kredita, od čega je on vratio oko dva milijuna, da bi mu Karlovačka banka naprosto otpisala 50 posto ostalih potraživanja, baš kao u slučaju Hanžel. Međutim, taj predmet na korak je do zastare, a kako piše Jutarnji list predsjednica sada prebacuje odgovornost na ministarstvo pravosuđa koje je nije upoznalo s ovom kompleksnom pričom.

No, još u veljači 2016.godine, kada je predsjednica pomilovala Seitera, karlovačko Županijsko odvjetništvo nastojalo je protiv njega svim raspoloživim metodama utjerati optužnicu za identično kazneno djelo, ali za 12 puta više novca pa tu na snagu stupa tipični hrvatski pravosudni apsurd kroz koji je karlovački Županijski sud neprestano odbacivao optužni prijedlog tužiteljstva protiv Seitera i još dvojica pa je sada evidentno da je predsjednica pomilovala čovjeka protiv kojega se vodio kazneni postupak za isto onakvo kazneno djelo radi kojega je sjedio u zatvoru.

Kako tvrde iz Ureda predsjednice za Jutarnji list oni za taj drugi postupak nisu znali niti ih je ministarstvo kojim je tada ravnao Mostov Ante Šprlje o tome obavijestilo. Ni Božinovićevo ministarstvo nije ništa korisnije jer ni oni tvrde da nisu znali da se protiv dotičnog vodi postupak za isto kazneno djelo, te je tako Seiter spletom okolnosti i slučajnosti izašao na slobodu prije reda. Zastara u ovom predmetu na snagu stupa 25.lipnja ove godine.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI