Kolinda više sluša Stjepana Mesića nego Andreja Plenkovića

U posljednje vrijeme globalni međunarodni odnosi zaoštreni su aferom trovanja ruskog dvostrukog špijuna u Velikoj Britaniji zbog čega su države EU i brojne druge zemlje svijeta započele s protjerivanjem ruskih diplomata. Tim zemljama, opravdano ili ne, priključila se i Hrvatska iako to nitko od nje nije tražio. Istovremeno afera s otrovanim ruskim špijunom dodatno je zakomplicirala odnose između premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je donio odluku u protjerivanju jednog ruskog diplomata, i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je samoinicijativno pozvala predsjednika Rusije Vladimira Putina u službeni posjet Hrvatskoj.

Ovakvu kakofoniju u odnosima između premijera i predsjednice, koja se prelijeva preko granica Republike Hrvatske, zbog koje postajemo predmet sprdnje u međunarodnim razmjerima, djelomično može objasniti fotografija snimljena na proslavi rođendana bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, u zagrebačkom restoranu „Baltazar“. Fotografija je snimljena krajem prošle godine – 24. prosinca 2017. Na fotografiji se nalazi ruski ambasador Anvar Azimov, Stjepan Mesić, gradonačelnik Zagreba – Milan Bandić, Ivan Pavoković i drugi. S obzirom na prijateljske odnose između Mesića i Azimova, kojeg je hrvatska javnost imala priliku bolje upoznati prilikom izbijanja afere a Agrokorom, kada se na TV-u pojavio u vojnoj uniformi, nije isključen utjecaj Mesića na Kolindinu odluku da pozove Putina u Hrvatsku. Ova fotografija govori i o dobrim odnosima između Mesića i Bandića, iako je u medije plasirana vijest o njihovom međusobnom sukobu. Da, podsjetimo, do njihovog navodnog zahlađenja odnosa došlo je nakon gašenja tvrtke „Terme Zagreb“, na čijem je čelu bila Mesićeva kćerka Saša Mesić. Što su Terme Zagreb radile i što je Saša Mesić radila u toj firmi, osim što je primala plaću, nitko ne zna. Zna se samo da je Grad Zagreb izgubio dosta novaca njezino financiranje.
Složeni odnosi Mesić – Kolinda

Da su u dobrim odnosima bivši predsjednik Stjepan Mesić i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, najbolje je pokazao jedan incident kada je Vesna Balenović, nekadašnja savjetnica Kolinde Grabar Kitarović za prijavitelje korupcije, na jednom okruglom stolu oštro napala Mesića za njegovu pasivnost u borbi protiv korupcije, za što, osim praznih riječi, nije učinio ništa konkretno. Tom prilikom došlo je do ozbiljne prepirke pa i do teških riječi, svađe i obostranog vrijeđanja, nakon čega joj se Mesić osvetio tako da je naredio Kolindi da izbaci Vesnu Balenović iz Predsjedničkih dvora. Predsjednica je to bez pogovora učinila, čime je Mesić pokazao koliki ima utjecaj na predsjednicu i bivšu instituciju.

Kolinda ima političku i moralnu obavezu prema Stjepanu Mesiću s obzirom da joj je on omogućio diplomatski karijeru u inozemstvu dok je bio predsjednik Hrvatske. Očito je da mu se Kolinda nikada nije dovoljno zahvalila na tome.

Zbog toga, nije isključeno da je Kolinda pod nagovorom, upravo Stjepana Mesića, pozvala Vladimira Putina u Hravtsku, kako bi Mesiću učinila još jednu uslugu, makar se pri tome sukobila sa stranačkim kolegom Andrejom Plenkovićem, koji sve manje mari za Kolindime političke gafove. Inače, Mesiću je u interesu dobar odnos Hrvatske s Rusijom zbog njegovih lobističkih poslova s ovom zemljom, koji bi mu trebali biti, kroz provizije, glavni izvor prihoda, sada kada više nije korisnik novaca iz državnog proračuna.

U vezi s otrovanim ruskim špijunom, Mesić Koristi svaku priliku kako bi zaštitio Ruse u ovom trovanju, objašnjavajući da je špijun otrovan otrovom koji je proizveden u bivšem Sovjetskom savezu još 70-tih godina, i da su taj otrov mogli svi imati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI