‘Liku ste pretvorili u pustoš i ubili Tesline rođake!’

PIXABAY

Srpska novinska agencija Tanjug, objavila je reportažu koju su prenijeli brojni mediji u Srbiji, između ostalih i režimske „Večernje Novosti“. Ponovno se preko Nikole Tesle, znanstvenika čiji doprinos svijetu, daleko nadilazi granice Hrvatske i Srbije, pokušava dokazati nekakva genocidnost Hrvata, ali i povući veze između NDH i današnje Hrvatske.

U tekstu se tvrdi da na području od Gospića, preko Smiljana pa sve do Jadovna, danas živi desetak srpskih obitelji, dok su prije rata predstavljali polovinu stanovništva. Na pravoslavnom groblju, nalazi se i masovna grobnica sa 530 Srba iz Smiljana i okolice. Tanjug tvrdi da se u toj grobnici nalaze i tijela 11 rođaka Nikole Tesle.

Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja Jadovno 1941, koji svake godine sudjeluje i na obilježavanju žrtava ovog ustaškog logora, izjavio je sljedeće.

„Ovde se ništa nije radilo, ovde se samo čekalo na likvidaciju. Na ovom mestu je formiran logor polovinom maja 1941. godine, da bi 24. juna dosegao svoje konačne granice. Prema izjavi malog broja preživelih, svakodnevno su prepodne i popodne iz pravca Gospića, peške dovođene kolone zatočenike u dvoredima, vezanih ruku sa jednim kanapom ili lancem između njih. Oni koji bi na tom putu, dugom 20 kilometara od Kaznionice u Gospiću, bili malaksali, izmučeni, bili bi ubijani u jednoj od usputnih jama, kao što je Šaranova jama, jama pod Grginim bregom.“

U tekstu se izražava negodovanje, zato što turisti posjećuju rodnu kuću Nikole Tesle, ali ih nitko ne vodi na mjesto masovnih likvidacija Srba u Drugom svjetskom ratu. Posebno ih smeta i što se trg u Gospiću, na kojem se nalazi zgrada Kaznionice iz 1941, zove Trg Alojzija Stepinca. Na tom trgu, nalaze se i spomenici Alojziju Stepincu i dr. Franji Tuđmanu.Ponovnu aktualizaciju logora „Jadovno“, treba se promatrati i u kontekstu sve većih problema s održavanjem službenog popisa žrtava u Jasenovcu, te pogotovo srpskih optužbi o stotinama tisuća ubijenih Srba. Podsjetimo, nedavno se oglasio i notorni Drago Pilsel, koji je prozvao Thompsona zbog koncerta u Koprivnici, i plakata u blizini bivšeg ustaškog logora „Danica“. Naravno, Pilsel je prešutio nekoliko bitnih činjenica. Prije svega, poznato je da u logoru „Danica“ zbog pozicije u gradu Koprivnici, nije bilo masovnih likvidacija. Na žalost, dio zatočenika, kasnije je stradao u drugim logorima. S druge strane, nakon svibnja 1945, logor „Danica“ preuzimaju komunisti i tada se na tom mjestu događaju masovne likvidacije  i mučenja ratnih zarobljenika.

Što se tiče ostavštine Nikole Tesle, jedna optužba Tanjuga, zasigurno je istinita. Naslov teksta glasi „Pusta polja Teslinog zavičaja“, i to je uistinu veliki grijeh hrvatske države. Lika, taj hrvatski kraj, ispunjen neprocjenjivim prirodnim bogatstvima, pretvara se u pustoš. Iz Like, koja je ionako najrjeđe naseljen dio zemlje, svakodnevno iseljavaju mladi. Na imenu Nikole Tesle, pokušava se razviti turizam, ali nema strateških projekata. Nekidan je Ivan Žilić, poduzetnik koji tvrdi da je najbogatiji Hrvat težak 24 milijarde dolara, izjavio da je spreman investirati milijarde u Hrvatsku. Neki drugi poduzetnici, izrazili su veliku sumnju u njegove tvrdnje. Puno toga u Hrvatskoj je maglovito, nejasno i zbunjujuće. Rekli bi, ne zna se više tko pije, a tko plaća. A dok je tako, ne pretvara se samo Lika u pustoš, već i čitava Hrvatska.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI