Mamićeva platna lista nešto je najzanimljivije što ćete vidjeti

screenshot, yotutube

Suci, profesori prava…

Ovih je dana javni prostor opasno zagrijao međugorski bjegunac Zdravko Mamić, progovarajući o šest korumpiranih hrvatskih sudaca, istodobno imenujući predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, nakon toga pravna se struka digla na noge, a čini se da tu priči ni izbliza nije kraj.

Naime, Nacional je objavio popis stručnjaka iz pravosuđa koje je Mamić angažirao i izdašno platio, a na prvome mjestu navodi se Jasna Omejec. Bivša predsjednica Ustavnog suda i profesorica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta pune dvije godine bila je na Mamićevu platnom popisu, ističe ovaj medij te objašnjava kako je ona kao pravna ekspertica za područje ustavnog i upravnog prava svoju stručnu ekspertizu stavila Mamiću na raspolaganje, za što ju je ovaj vjerojatno unosno platio. Kako se nadalje navodi, postoji minimalno još šest osoba iz višeg sudskog ili pravnog miljea koje su to radile, dok je pak Omejec službeno napisala kako smatra da bi Ustavni sud u slučaju Mamić stvari mogao vratiti na početak postane li prva presuda protiv njega pravomoćna, na temelju optužnice koju je zastupao neovlašteni zastupnik USKOK-a. Sličnim manevrom, koji sugerira povredu prava na pravično suđenje, Jasna Omejec je na čelu Ustavnog suda vratila na početak suđenje Ivi Sanaderu optuženom za primanje mita da mađarskom MOL-u prepusti upravljačka prava u Ini.

Osim Jasne Omejec, na Mamićevoj listi, prema navodima Nacionala još su: Davor DerenčinovićViktor GotovacZoran BurićLeo Cvitanović i Igor Vuletić, a sve njih, piše Nacional, kontaktirao je u Mamićevo ime njegov odvjetnik Veljko Miljević, angažirajući ih za izradu pravnih mišljenja koja bi Mamiću trebala biti od koristi, jasno, uz odgovarajuću novčanu pomoć. Zanimljivo, ovo nije prvi put da se Omejec i Derenčević dovode u vezu s Mamićem, ovaj je dvojac svojedobno u javnom prostoru prozivan zbog navodnih druženja s Mamićem, no oni su ta druženja demantirali.

“S gospodinom Mamićem nemam nikakvih kontakata”, tvrdila je Omejec za Večernji list, a na istom je tragu bio i Derenčinović. I ustavna sutkinja Slavica Banićspominjana je u javnom prostoru kao Mamićeva prijateljica, a da je pak prijatelj s njime, sudac Ivan Turudić nikada nije ni krio. I Jasna Smiljanić svojedobno je bila u Mamićevu društvu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI