Milardović: ‘SNV-ovi zahtjevi su test za hrvatsku Vladu, neka zaborave na sve što miriše na plan Z-4!’

Photo: Boris Scitar/VL/PIXSELL

"Milorad Pupovac je svjestan da njegove tri ruke 'drže' većinu. Iz tog razloga on sada pokazuje mišiće i nastoji 'ubrati' ono što neke zanima već godinama", ističe Milardović

“Kada bi hrvatski državljani srpske nacionalnosti rekli: “Republika Hrvatska je naša zemlja, a naš glavni grad Zagreb’, onda bi se stvari odvijale drukčije. Ovako predsjednik druge države dolazi u Zagreb i obraća se hrvatskim Srbima kao da su državljani Republike Srbije te još kritizira Milorada Pupovca i pita ga zašto je glasovao za Zakon o braniteljima”, rekao je za portal direktno.hr politolog Anđelko Milardović.

“Nakon one visoko sofisticirane predstave za potrebe hrvatske i srpske javnosti, to jest posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj te skupa SNV-a, uslijedilo je više zahtjeva”, rekao je Milardović. 

Jedan dio tih zahtjeva, koji se tiče ispunjenja elementarnih životnih potreba poput elektrifikacije, posve je legitiman, smatra Milardović i dodaje da je nepojmljivo da netko u 21. stoljeću nema vodu ni struju. No što se tiče onog dijela SNV-ovih prijedloga koji uključuje formiranje manjinskih samouprava, Milardović ga tumači s većom dozom opreza.

“Perfidan način na koji se traži neka nova zajednica općina miriši na elemente plana Z-4”, ističe naš sugovornik, te dodaje: “To samo znači da oni od takvih planova nikada nisu odustali, a po mojem mišljenju nikada neće niti odustati”.

‘Pupovac je svjestan da drži većinu’Koje je rješenje za zategnute odnose i probleme s političkim predstavnicima srpske manjine za koje se nekada čini da djeluju kao produžena ruka Beograda? Milardović misli sljedeće:

“Kada bi hrvatski državljani srpske nacionalnosti rekli: ‘Republika Hrvatska je naša zemlja, a naš glavni grad Zagreb’, onda bi se stvari odvijale drukčije. Ovako predsjednik druge države dolazi u Zagreb i obraća se hrvatskim Srbima kao da su državljani Republike Srbije te još kritizira Milorada Pupovca i pita ga zašto je glasovao za Zakon o braniteljima”.

“Kako to nitko nije primijetio?” pita se Milardović, i napominje: “To je izravno miješanje u poslove druge države. Sve što miriše na stvaranje nove teritorijalne jedinice koja bi označavala manjinsku etničku kompaktnost ne dolazi u obzir. Neka na to zaborave”.

Na upit misli li da je riječ o političkoj provokaciji, Milardović odgovara da se radi o “testiranju hrvatske politike i ove koalicijske Vlade”.

“Milorad Pupovac je svjestan da njegove tri ruke ‘drže’ većinu. Iz tog razloga on sada pokazuje mišiće i nastoji ‘ubrati’ ono što neke zanima već godinama”, ističe Milardović.

‘Najveća elementarna nepogoda za srpsku manjinu’

Na pitanje čini li mu se da je ovo povezano i s nekim drugim manjinskim srpskim strankama koje u posljednje vrijeme sve više dobivaju na popularnosti i ‘pušu za vrat’ SDSS-u, Milardović odgovara da je za njega upravo Pupovac najveća “elementarna i društvena nepogoda za srpsku manjinu u Hrvatskoj”. 

“Mislim da među Srbima u Hrvatskoj tinja nezadovoljstvo njegovim političkim djelovanjem. Što se prije makne, to će im biti bolje”, dodaje Milardović.

“On i njegova klika dobivaju ogromnu količinu novca”, kaže Milardović. “No kako ga distruibiraju za potrebu srpske manjine? Također, kako Pupovac s tim novcem može kupovati glasove izbjeglih Srba koji žive u Republici Srbiji? Kako je u demokraciji moguće kupovati glasove? To se pitanje odnosi i na njihov trenutačno partnerski HDZ”, ističe.

Na pitanje bi li ovaj slučaj mogao reaktualizirati pitanje statusa predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskom  saboru o kojemu je bilo riječi prije nekoliko mjeseci, Milardović podcrtava: “Naravno. Milorad Pupovac ima svoja tri zajamčena mjesta, dobiva neograničenu količinu novca, ima svoje medije, protiv njega se ne možda ništa reći – a ako nešto kritički primijetiš, onda Pupovac tvrdi da je ugrožen. Pitanje je tko je ovdje ugrožen”.

Geopolitičke igre

“Vučić je došao u Zagreb pod pritiskom dijela zapadnih zemalja, poput Njemačke, a naša ga je predsjednica pristala ugostiti pod pritiskom SAD-a”, drži Anđelko Milardović, naglašavajući da se na odnose Hrvatske i Srbije odražavaju geopolitičke igre.

“Pvi i temeljni razlog Vučićeva dolaska jest zaustavljanje ruskog utjecaja na Balkanu”, misli Milardović, “što bi se ostvarilo ubrzanim ulaskom Srbije u Europsku uniju. Srbija uvijek mora biti iznad drugih, ne uvažavajući pravila igre koja su morala proći sve druge članice”, navodi naš sugovornik, te dodaje: “Nakon gubitka svih ratova shvatili su da program svih Srba u istoj državi može biti ostvaren tek u ujedinjoj Europi, dakle unutar Europske unije”.

“Oni više ne mogu postići velikodržavne ciljeve ratovi, jer sve su ratove izgubili. Po metodi ‘vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada’, pokušat će iste te ciljeve ostvariti demokratskim sredstvima”, ističe Milardović priznajući kako SNV-ovu inicijativu, premda to ne može egzaktno tvrditi, vidi kao dio tog plana.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI