Najcrnja lista ikada! Znate li uopće za ove ljude?

dorh

Jedina poveznica između hrvatskih političara i morala jest ona da naši političari morala nemaju, barem ako je suditi po plejadi onih, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini koji su prste umočili u pekmez. Mnogo je afera koje su posljednjih godina potresle hrvatsku političku scenu, bezbroj političara koji su privedeni, a potom i puštani na slobodu kako bi se naciji slatko smijali u lice. Ovih dana, svjedočimo igranki oko političke sudbine Milana Bandića čija bi presuda u aferi Štandovi trebala odrediti njegovu sudbinu, a sve i da do toga ne dođe pred Bandićem stoji i proces u slučaju Štandovi. Dok se Bandićeva sudbina još uvijek propitkuje, posve je jasna ona nekadašnjeg vukovarskog gradonačelnika SDP-a Željke Sabe, koji i nakon mjeseci provedenih u zatvoru od karijere ne odustaje. Štoviše, o novom političkom angažmanu druga Sabe, kako ga jedne prigode nazva Komadina, priopćenjem su se očitovali i iz vukovarsko-srijemske Županijske organizacije SDP-a, a i kojem pak stoji kako su 14. listopada održali izbore za stranačka tijela, a za predsjednika te organizacije izabran je upravo Sabor. Već je najava njegove kandidature izazvala negodovanje u vukovarsko-srijemskom ogranku stranke, a Mario Milinković, Josip Krnić i Željko Matanović, načelnici općina Stari Mikanovci, Babina Greda i Tordinci, pismom su se te prigode obratili čelništvu stranke i najavili čak i mogućnost napuštanja SDP-a ako Sabo bude kandidat za predsjednika na županijskoj razini. Dakako da lista lokalnih dužnosnika u neugodnim aferama s ovim imenima ne završava. Presuda je nedavno stigla i na adresu nekadašnjeg dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića.

Ukupno je 15 župana i gradonačelnika pod povećalom DORH-a i USKOK-a! Jedan od onih kojima se institucije bavile jest nekadašnji dugoreški gradonačelnik Ivan Barišić, osumnjičen da je sklapanjem štetnog ugovora o korištenju poslovnog prostora oštetio gradski proračun za više od 31 tisuću kuna.

Bivša gradonačelnica Knina HDZ-ova Josipa Rimac sumnjičila se da je tražila da joj se omogući protuzakonito stjecanje vlasništva nad stambenim prostorom većim od onoga koji joj je pripao, stoga se njome, ali i njenim suprugom bave za to nadležne institucije. Istraga se vodila i protiv bivše gradonačelnice Koprivnice Vere Želježnjak, a ova SDP-ovka navodno je lažirala putne naloge te se pritom financijski okoristila. U ovom kontekstu spominjana je i SDP-ova Ivana Marković gradonačelnica Supetra. Pod istragom Državnog odvjetništva nalazila se zbog putnih troškova koje je kao financijska direktorica Komunalnog poduzeća Grad primala od 2006. godine za Postira, Općinu koja nije u sastavu Grada Supetra.

Bivši imotski HDZ-ovac Ante Đuzel bio je pod istragom zbog toga što je navodno smrću prijetio Kaštelaninu od kojega je kupio zemljište. Damiru Rukavinu iz Crikvenice sudilo se zbog pogodovanja u javnoj nabavi. I bivši prvi čovjek Gospića Petar Krmpotić također je na ovom popisu, a tu je i Ivan Doboš iz Belog Manastira.

Kakva bi to lista lokalnih moćnika bila kada se ne bi spomenuli i rastrošni župani kojima se također proteklih mjeseci institucije zabavljaju. Prva među njima jest bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel s čijim je (ne)djelima javnost prilično dobro upoznata. Uz bok prvoj dami Siska smjestio se istarski župan Valter Flego. Institucije su ga češale stoga što se sumnjalo da je županiju oštetio za više od pola milijuna kuna. Na ‘crnoj listi’ je i bio i bivši osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, ali i  Danijel Marušić iz brodske županije koji je navodno svoje luksuzno službeno vozilo koristio je za privatne svrhe, dakako ne bi trebalo izostaviti niti Stipu Zrilića iz zadarske županije koji se po javnosti provlačio za davanje mita. Sve u svemu, lista bi se ovako mogla još prilično dugo nizati, ali bez previše rastezanja dalo bi se zaključiti da nam država dobro funkcionira s obzirom na to kakvi je političari vode.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI