Neočekivani udarac Plenkoviću i predsjednici: Tko ih je neugodno prozvao?

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Iz ove Inicijative uputili su oštar apel na adresu dvaju najmoćnijih hrvatskih političara

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je apel predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću da oduzmu odlikovanja osuđenicima za ratne zločine te da se ispričaju žrtvama 25.obljetnice zločina u Ahmnićima.

Stoji to u njihovom priopćenju koje su u nedjelju uputili kako javnosti, tako i rukovodećim političarima, a povod za to je obljetnica zločina, koja će se komemorirati u ponedjeljak 16.travnja. Prema njihovim saznanjima, predsjednica još nije oduzela odlikovanja Dariju Kordiću koji je 2004. osuđen na 25 godina zatvora za zločine počinjene u Ahmićima.

Odlikovanja nisu oduzeta ni petorici ostalih osuđenika za ratne zločine u BiH: Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću i Valentinu Ćoriću. Inicijativa je podsjetila kako su još u siječnju ove godine uputili Državnom povjereništvu za odlikovanja i priznanja pri Uredu predsjednice Republike Hrvatske poticaj da se oduzmu odlikovanja spomenutim osobama, ali do danas nisu dobili odgovor.

Odličja na ratnim zločincima uvreda su za žrtve, sramota za Republiku Hrvatsku i teret za proces pomirenja”, istaknuto je. U ponedjeljak, 16. travnja, obilježava se 25 godina od zločina u Ahmićima kada su pripadnici HVO-a ubili 116 bošnjačkih civila, među kojima su 11 bili djeca te stoga Inicijativa apelira da predsjednica s premijerom žrtvama uputi ispriku zbog zločina u Ahmićima.

Inače, Mario Mažić programski je direktor Inicijative. Mladić je ovo rođen u Sisku, djetinjstvo je proveo između Siska i Petrinje zbog ratnih događanja u 90-tima. Završio je opću gimanaziju, nakon čega i Fakultet političkih znanosti. Uz to, završio je  ljetni akademski program iz međunarodnih odnosa i politologije na Sveučilištu u Oslu, ali i ljetni program iz povijesti i književnosti na Sveučilištu Northwestern. Bio je sudionik fellowship programa Dijalog o prošlosti i odgovornosti na Institutu za izučavanje ljudskih prava Sveučilišta Columbia u New Yorku. Kroz srednjoškolsko školovanje vodio je i uređivao emisije na lokalnom radiju, a kasnije se priključuje Omladinskog grupi Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava kojom je nekoliko godina koordinirao dok nije postao suradnik u Programu obrazovanja za ljudska prava.Član je upravnog odbora Fonda za humanitarno pravo Kosovo, ali i Europskog antirasističkog pokreta, u kojemu je glavni tajnik. Godine 2008. osnovao je YIHR u našoj zemlji, u suradnji sa regionalnom mrežom YIHR. Trenutno je programski direktor YIHR-a Hrvatska, gdje upravlja programima organizacije u suradnji s voditeljima programa. Osim zanimljive biografije, Mažić se može podičiti i zanimljivim društvenim djelovanjem preko svoje Inicijative koja je svojedobno apelirala na Hrvatski nogometni savez tražeći zabranu izvođenja Thompsonove pjesme Lijepa li si, koja je izabrana kao himna reprezentacije.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI