ODSJEKAO MU RUKU KOJOM SE RUKOVAO S TUĐMANOM: Čeka se izručenje brutalnog petrinjskog ratnog zločinca

U sisački zatvor prepraćen je osumnjičeni ratni zločinac Slobodan Mutić, koji je od 1999. živio u SAD-u, gdje je u međuvremenu osuđen na zatvorsku kaznu jer je u imigracijskim dokumentima lagao da nije kršio zakone ni bio umiješan u genocid ili etničko čišćenje.

Mutića se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ali i za ubojstvo iz koristoljublja, bezobzirne osvete i niskih pobuda.

Nakon što je 2016. osuđen na dvije godine zatvora u saveznoj državi Ohio američki su mediji prenijeli izjavu pomoćnika državnog odvjetnika Matthewa Cronina da Mutića u Hrvatskoj očekuje suđenje za ubojstvo Stjepana i Paule Cindrić kao i ubojstvo bivše djevojke Aleksandre Živković.

Cronin je rekao da su Mutić i Dragan Perenčević opljačkali i ubili Cindriće, koji su radili u Petrinji, jer su vjerovali da su članovi HDZ-a. Dodao je da se vjeruje da je Mutić ubio Aleksandru Živkovićispalivši joj metak u glavu 1993. godine, nakon što je prekinula s njim.

Mutić je prilikom ulaska u SAD 1999. zatražio izbjeglički status. U imigracijskim dokumentima je lagao da nikada nije bio optužen niti u zatvoru zbog kršenja zakona kao i da nije bio “umiješan u genocid… ili je na drugi način sudjelovao u ubojstvu zbog rase, vjere, nacionalnosti, etničkog porijekla ili političkog mišljenja”. Nekoliko godina kasnije, nakon što je zatražio dozvolu trajnog boravka, ministarstvo za domovinsku sigurnost otkrilo je da je Hrvatska za njim izdala tjeralicu.Ivica Pandža – Orkan, umirovljeni pukovnik s Banovine, ne krije zadovoljstvo zbog izručenja Slobodana Muttića, no kaže kako će biti još sretniji kad SAD izruči Jugoslava Vidića:

„On je, također, kao srpski paravojnik počinio brojna zlodjela na petrinjskom području. Jugoslav je bio iz Benkovca a radio je u tvornici mesa Gavrilović. Jednom je prigodom zajedno sa skupinom četnika došao u krug tvornice i istjerao radnike iz pogona. Žene je skinuo do gola a onda je primjetio čovjeka koji se nekom prigodom rukovao s predsjednikom Tuđmanom. Jugoslav mu je pružio ruku kao da će ga pozdraviti, a kada mu je ovaj nesretnik htio otpozdraviti pružanjem ruke, on mu je odsjekao bajunetom do lakta. Iskrvario je a njegov leš je naknadno pronađen”, ispričao je Orkan za naš portal te potvrdio kako dokumente o ovom zločinu ima i američka ambasada u Hrvatskoj od koje očekuje što skoriju reakciju.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI