Ovoga nema ni u ‘Mućkama’ – za koga zapravo radi Ante Ramljak? Čiji interesi stoje iza njega?

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Zašto Agrokor nije pušten u bankrot, pitanje je čiji odgovor, analizom niza postupaka izvanredne uprave, postaje sve jasniji. Časna smrt bolja je od užasa bez kraja kroz koji traje već gotovo godinu dana. Da je proglašen bankrot, Agrokor bi do sada već bio prodan i normalno radio. Ovako je stvorena paklena mašina za ispumpavanje milijuna od koje korist imaju članovi izvanredne uprave i poduži spisak njihovih ortaka. Čitavim procesom ponovno upravlja čudovišna koruptivna hobotnica, a štetu će na kraju balade, kao i uvijek, podmiriti građani.

Problematično je što u posljednje vrijeme hobotnica više ne krije svoje postojanje. Afere postaju svakodnevnica, a krade se i mulja naočigled građana jer su oni koji kradu, sve više uvjereni u to da im nitko više ništa ne može. Pravosuđe je devastirano, a narod odveć apatičan da bi se pobunio. Tako je i s Agrokorom.

Sve je izvjesnije da posrnuli koncern izvanredna uprava i Vladin povjerenik Ante Ramljak koriste kako bi ostvarili svoje vlastite interese i pri tome dobro zaradili. Uprava je povukla dugačak niz dvojbenih postupaka, a najnovija informacija da Ante Ramljak svojoj (bivšoj) tvrtki Texo Management isplaćuje oko 250.000 kuna tjedno za savjetničke usluge, samo potvrđuje da se u Agrokoru zbiva nešto vrlo mutno.

Scenarij u kojemu autor Lex Agrokora samom sebi daje punomoć kako bi upravljao Agrokorom prema zakonu kojega je sam napisao i da time dobije ovlast unajmiti svoju vlastitu firmu za savjetovanje savjetnika i to za honorar od 12 milijuna eura godišnje, moguć je samo u Lijepoj našoj. Istim zakonom koji je sam napisao, samom sebi je odredio i mjesečni honorar od 71.000 kuna mjesečno i 850.000 godišnje, o čemu se pisalo u više navrata. Iz Agrokora je izvukao i još oko pola milijarde kuna za raznorazne pomoćne usluge, a što je najgore od svega, čitav proces štiti država.

Fora koju Ramljak sada prodaje, da je njegov Texo Management samo savjetnik-savjetnika, odnosno AlixPartnersa, šuplja je poput švicarskog sira. Međutim, iznos od 10.000 eura koji se tjedno isplaćuje tvrtki, podijelio je stručnjake. Dok jedni ističu da je taj iznos normalan za krizno komuniciranje te da jednak novac traži svaka veće PR agencija za pomoć u krizama, oni drugi tvrde suprotno.

To nisu normalne cijene za usluge kriznog komuniciranja. Ima niz normalnih firmi koje za slične usluge naplaćuju frakciju ovih cijena koje se vrte po eteru. I ne treba suditi po svima prema ovoj ekipi. Sjećate se Fimi Medije? Prvo, oni su bili marketinška agencija, ali ljaga je pala na sve ljude koji su radili neke promotivne poslove. Ovo što se događa u Agrokoru podsjeća na Fimi Mediju pa samo želim svratiti pozornost. Umišljam da znam dosta o ovome poslu, no u 40 godina života nikada mi ne bi palo na pamet ovako guliti mrtvu kravu. I nemam fine zaključke oko toga što je u pozadini… Uvijek nekako isti jokeri u igri…”, komentirala je na svom Facebooku Sonja Hodak, dugogodišnja novinarka i stručnjakinja za PR.

Pod ‘istim jokerima u igri’ pri tome vjerojatno misli na Borislava Škegru čiji je Ramljak bivši zaposlenik, a i ministrica Dalić bila mu je savjetnica koncem ’90-ih. U kuloarima kruže priče o Škegrinu interesu za vinski biznis posrnulog Agrokora te da je uložio vlastiti novac u Belje i Lagunu. No, riječ je o političko-gospodarskim tračevima, a tko je kome dužan i tko sve pliva u toj mutnoj vodi ipak će pokazati vrijeme, a na to nećemo dugo čekati.

Hrvatska je Vlada, na čelu s ministricom Dalić i Ramljakom kao glavnim operativcem, umjesto da ga pusti u bankrot, stavila Agrokor na aparate kojima rukovodi Ramljak i iz polumrtvog poduzeća mutnim poslovima izvlači novac, a svima je pri tome jasno da će kad, tad završiti u bankrotu. Vjerojatno kada iz njena isišu sav novac i jednu od nekoć najvećih tvrtki na istoku Europe, učine potpuno nekonkurentnom.

Smjer u kojem posrnulo poduzeće vodi povjerenik Ramljak Agrokorovim dobavljačima već je dulje vremena jasan, no sad njegovu ostavku traže i mali dioničari, a u ime Vlade kritiku mu je uputio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. S Ramljakom se u četvrtak sastala i Martina Dalić te ga tražila da se očituje oko slučaja Texo Management, na što se on neuvjerljivo izmotavao kako nema veze s odlukom američkog Alix Partnersa.

O slučaju Ramljak progovorila je i predsjednica na HRT-u rekavši da je šokirana nemoralnom visinom plaća Agrokorovih savjetnika jer je taj ‘iznos puno veći od onoga koji prosječni hrvatski radnik zaradi u godini’. Gostujući u petak na N1 televiziji, predsjednik Reformista i bivši ministar gospodarstva, a danas varaždinski župan, Radimir Čačić također je komentirao stanje u Agrokoru i Ramljakovo ponašanje.

Ako Ante Ramljak krade, u zatvor s njim. Ali to je posao policije, a ne vas i mene” zaključio je Čačić.

Zanimljivo je primijetiti koliko se vladi žurilo s donošenjem Lex Agrokora, kojim je ozakonjena pljačka i praktički uništeno hrvatsko gospodarstvo. Plenković je njegovo donošenje najavio 31. ožujka, a Lex je bio izglasan samo deset dana kasnije!

Trebalo im je deset dana da napišu i izglasaju Lex Agrokor, kompleksan zakon za koji su sigurno potrebne brojne analize, mišljenja stručnjaka i materijali.

Primjerice, za Ovršni zakon, u koji, smatra sudac Kolakušić, treba unijeti samo dvije izmjene da bi rasteretio građane enormne patnje, trebat će im više mjeseci do godinu dana.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI