PAPIRI NE LAŽU: Što je osječki dožupan ’91. radio prognanim Hrvatima? Evo šokantnog odgovora…

screenshot

Priča o Jovanu Jeliću koji je prošle godine zatvorio svoju karijeru dožupana Osiječko-baranjske županije, otvorena je još prije nekoliko godina. Sporno je bilo njegovo djelovanje u vrijeme Domovinskog rata, propitivala se njegova funkcija u vrijeme masakra u Dalju, Armašu i Erdutu a nejasna je bila i uloga zadruge „Dunav – Erdut” koju je Jelić osnovao 20. rujna 1991.

Unatoč nejasnoćama o Jelićevim aktivnostima tijekom 90-tih, on se uspješno penjao hrvatskom, političkom ljestvicom i lagano bez da ga itko ometa, gradio karijeru od načelnika Erduta pa sve do mjesta osječkog dožupana. Iako su u vrijeme njegovog obnašanja ove velike funkcije mediji bili zasuti vrlo neugodnim otkrićima, veći dio toga ostao je javnosti nepoznat. Do danas…

HSP je jedna od onih stranaka koje ne dopuštaju da se ovakvi slučajevi nekažnjeno „zatvore”, pa su tako i o Jovanu Jeliću svih ovih godina marljivo istraživali. O tome što su otkrili, razgovarali smo s njihovim uredom za odnose s javnošću, točnije, Dragom Markovićem:

HSP je u posjedu dokumentacije koja je nastavak priče od prije dvije godina kada smo tadašnjem Osječko baranjskom dožupanu Jovanu Jeliću postavili niz pitanja o njegovoj ulozi tijekom okupacije Erduta gdje je formalno bio „načelnik štaba veze mesta Erdut“.
Okupatorska vrhuška u Erdutu („komanda mesta Erdut“) dana 20, rujna 1991. godine donosi odluku da se se sva nepokretna i pokretna imovina protjeranih Hrvata evidentira, popiše i preda novosnovanoj Zemljoradničkoj zadruzi „Dunav –Erdut“ na upravljanje i raspolaganje. Isto to se odnosi i na poljoprivredne plodove.Istog dana, 20. rujna 1991. godine osnovana je spomenuta zadruga „Dunav-Erdut“ koja je registrirana 10. listopada 1991. godine na Okružnom sudu Sombor u Republici Srbiji. Adresa na kojoj je registrirana zadruga je Apatin, Lenjinova 72, Srbija…

Dakle pravni subjekt iz Srbije, s osnivačima iz Erduta, Republika Hrvatska odlukom „komande mesta Erdut“ postaje de facto vlasnik imovine protjeranih Hrvata u Hrvatskom mjestu Erdut.

U dokumentima na sudu u Somboru kao osobe koji su vlasnici Poljoprivredne zadruge Erdut – Dunav vode se JOVAN JELIĆ, GORAN SMOLČIĆ, JOVAN BLAGOJEVIĆ i LJILJANA ŽUGIĆ, od kojih je JOVAN JELIĆ registriran kao direktor , neograničeno sa svim pravima i obvezama.

Pitanja koja HSP želi postaviti su slijedeća:

Što je bilo s imovinom protjeranih Hrvata i ostalih nakon što je imovina prikupljena? Što je bilo s poljoprivrednom mehanizacijom i ostalim pokretninama? Je li odvežena u Srbiju gdje je bilo sjedište Zadruge? Što je bilo s ljetinom koja je ubrana s njiva u vlasništvu protjeranih Hrvata?
– Koliku je imovinsku korist priskrbio Jovan Jelić zajedno s ostalim suvlasnicima Zadruge?
– Je li bar dio imovine i koliki vraćen Hrvatima nakon mirne reintegracije i povratka??
– Raspolažu li ovim podatcima tijela kaznenog progona u Republici Hrvatskoj? Što rade policija? DORH? USKOK?

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI