Penavu napali SDSS-ovci: ‘Jedan od njih bio je na Ovčari’

Povodom najave vukovarskog gradonačelnika, HDZ-ova Ivana Penave da će se u Gradu heroju održati miran prosvjed, kako bi se izrazilo nezadovoljstvo radom državnih institucija na procesuiranje ratnih zločina te rješavanje pitanja nestalih iz Domovinskog rata, iz SDSS-a Vukovarsko-srijemske županije te grada Vukovara oglasili su se kako bi se takva pitanja trebala prepustiti institucijama, umjesto da se rješavaju na ulici.

“Od nesretnih ratnih događanja prošlo je više od 27 godina i vraćanje na ratnu retoriku dodatno će unazaditi međunacionalne odnose. Želimo vjerovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru, da je mislio kako se sudbina svake žrtve treba rasvijetliti bez obzira na nacionalnost, a počinitelji, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, odgovarajuće sankcionirati”, stoji u SDSS-ovu priopćenju u kojem se naglašava kako je u ljeto 1991. godine u Vukovaru nestalo 50-ak Srba, koji su ubijeni, ili su na drugi način skončali. Oni pak žele misliti da je gradonačelnik misio i na te ljude te na njihove obitelji. Oglasio se zatim i zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz reda srpske manjine Srđan Milaković navodeći da Penava nabrajajući zločine nije nigdje spomenuo likvidacije desetaka srpskih civila odvedenih s radnih mjesta i iz njihovih domova. Iste su likvidirale hrvatske snage, prije nego što su u Vukovaru počeli ozbiljniji sukobi.

“I Srbi u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj žele funkcioniranje pravne države”, poručio je Milaković ocjenivši da Penava optužuje državne institucije za nedovršeni posao kažnjavanja Srba, a najavljeni prosvjed opisuje kao pritisak da se po kratkom postupku obavi taj posao. Zanimljivo, Penavino stajalište podržala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tvrdeći kako je nedopustivo da počinitelji ratnih zločina slobodno šeću vukovarskim ulicama, a za razliku od nje iz Vlade nisu pretjerano skloni najavama vukovarskog gradonačelnika pa se njihova stajališta i ograde mogu protumačiti kao svojevrsno priklanjanje SDSS-u, što ne čudi uzme li se u obzir stanje na nacionalnoj razini, gdje stabilnost Plenkovićeve vlade ovisi o rukama manjinskih zastupnika, poglavito onima Pupovčevima. Slijedom događanja u Vukovaru oglasio se i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček, predsjednik HKS-a, navodeći kako podržava Penavinu inicijativu za prosvjed.

”Dužan sam se osvrnuti i na izjave vukovarskog SDSS-a o srpskim žrtvama tijekom Domovinskog rata. Zločin nikada nije poznavao nacionalnost i svaki zločin je za osudu, no zadnji koji bi se po ovom pitanju trebali očitovati su upravo čelni ljudi SDSS-a, s obzirom na to da upravo u njihovim redovima i to na najistaknutijim političkim funkcijama sjede pojedinci koji očigledno imaju određena saznanja o stradanjima Hrvata u Vukovaru. Jedan od njih je i aktualni dožupan Vukovarsko-srijemski Đorđe Ćurčić, koji je osobno nakon pada Vukovara bio na Ovčari, te zbog toga i bio na obavijesnim razgovorima pred nadležnim tijelima”, poručio je Pavliček.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI