‘Plenkovićeva vlada kriva je za pesimizam i populizam! Pitam zato Plenkovića: Tko je vas poslao i za koga radite?’

screenshot

Nakon što je Kolinda Grabar Kitarović, koristeći svoje ustavne ovlasti, uputila nedavno zahtjev premijeru Plenkoviću za sazivanjem sjednice Vlade i to na temu demografije i blokiranih građana, dakle s namjerom da zajedno pokušaju riješiti goruće i po svim kriterijima – alarmantne hrvatske probleme, uslijedila je bujica političkih, ali i medijskih napada na hrvatsku predsjednicu!

I dok se od Plenkovićevih poslušnika, Jandrokovića i ministrice Žalac – koji iza sebe nemaju značajniju potporu birača te koji mjesto u vrhu hrvatske politike zaslužuju ponajprije ulizivanjem stranačkome vođi – i moglo očekivati da će drvljem i kamenjem napasti ni po čemu spornu inicijativu Kolinde Grabar Kitarović, zaprepašćuje da su taj posve legitiman i logičan prijedlog na nož dočekali i gotovo svi mainstream hrvatski mediji, dakle oni koji bi trebali biti glas hrvatske javnosti(!), kao i politički analitičari!

Pišu tako da Kolinda Grabar Kitarović damagoški i populistički napada Plenkovićevu Vladu samo da bi popravila svoj rejting, da je frustrirana ograničenim ovlastima, da bi htjela sjesti u premijersku fotelju te da samo zbog toga, a bez pravoga povoda, kritizira Plenkovića?!

Mučno izvrtanje teza

U sveopćem medijskom ludilu i mučnom izvrtanju teza, još čekamo da netko ponudi činjenice, da argumentirano dokaže da izumiranje, masovno iseljavanje i agonija blokiranih nisu najveći hrvatski problemi, da argumentirano dokaže kako nema potrebe za sazivanjem izvanredne sjednice Vlade, jer su Plenković i ministri zasukali rukave i vrlo učinkovito rješavaju te probleme…

No, umjesto činjenica, hrvatski mediji i ‘analitičari’ ponudili su gotovo isključivo udaranje i pljuvanje.Mnogi neupućeni su, stoga, čitajući novine i portale mogli zadnjih dana steći dojam da je najveći hrvatski problem to što Kolinda Grabar Kitarović zbog svojih kompleksa, a bez povoda, kritizira Vladu, koja, inače, radi odličan posao!

Je li predsjednica izmislila izumiranje i masovno iseljavanje?

Kao da je izmislila demografsku katastrofu, ubrzano izumiranje i masovno iseljavanja građana, kao da sva relevantna istraživanja ne govore da stotine tisuća odlaze jer su duboko razočarani stanjem u zemlji te jer više ne žele živjeti u državi zarobljenom političkom korupcijom i klijentelizmom, a u kojoj vladaju autokrati poput Plenkovića.

Zašto glavni hrvatski mediji, baš kao i otuđeni političari, sve češće navijaju za vladavinu oligarhije te za daljnje razvlaštenje naroda? Zbog čega su gotovo svi napali predsjednicu Grabar Kitarović u trenutku kada je, ruku na srce, rekla istinu, kada je pokrenula inicijativu za rješavanje problema koji prijete uništenjem hrvatske države i hrvatskog naroda?

Zašto sve češće pišu i govore kako bi za Hrvatsku bilo najbolje da parlament bira predsjednika, a ne hrvatski građani? Zašto, kao glas naroda, navijaju da se ograniči (pa čak i ukine) mogućnost neposrednog izjašnjavanja građana kroz referendume?, upitali smo jednoga od rijetkih nezavisnih hrvatskih politologa, dr. sc. Anđelka Milardovića.

Pa zato jer su i mediji dio te priče”, kao iz topa je ispalio profesor Milardović te dodao da mediji nisu samo sredstva priopćavanja, već predstavljaju i vlasništvo, odnosno kapital odnos.

Mediji tijesno povezani s  oligarhijama, zato šire propagandu

Hrvatski mediji tijesno su povezani s vladajućim oligarhijama. U zemlji na istom zadatku imamo bankarsku, političku, medijsku, PR oligarhiju, a čak i nekritički dijelovi sveučilišta održavaju tu skupinu. Baza im dolazi iz struktura staroga režima. Prvo smo imali socijalističku oligarhiju, a kasnije oligarhiju nastalu u tranziciji, odnosno netranzitiranu nomenklaturu, jer u Hrvatskoj nije bilo tranzicije. Te strukture kontroliraju i danas financije, tehnologiju, politiku, obavještajna tijela, policiju, duboku državu… Uspostavili su novi tip kontrole. Sve je slično kao i u komunizmu, samo što danas ne hapse. Ne zato što ovi danas ne bi hapsili, već zato što to ne mogu činiti. Da im je dozvoljeno, sigurno bi neistomišljenike uhićivali”, napominje profesor političkih znanosti koji je utemeljio zagrebački Centar za politološka istraživanja.

Naglašava zatim da i HDZ i SDP sve više podsjećaju na nekadašnji Savez komunista.

U tim strankama nema unutarstranačke demokracije, pa one koji misle drugačije – kažnjavaju, smjenjuju ili izbacuju iz stranke. Drugi korak u tom smjeru je politička diferencijacija, baš kao za vrijeme jednopartijskog sustava u SFRJ. Imamo sve primjetnije skretanje prema autokratskim tendencijama. I kako oni koji ne dozvoljavaju unutarstranačku demokraciju, mogu graditi demokratsko društvo?”, ogorčeno će Milardović.

Ovrhe glavni razlog velikog broja suicida i iseljavanja

Na pitanje, smatra li da je Predsjednica s razlogom upozorila na alarmantne demografske probleme te na agoniju blokiranih građana, pogotovo ako se zna da su ovrhe i blokade glavni uzrok ogromnog broja samubojstava, kao i masovnog iseljavanja stanovništva, Milardović odgovara potvrdno.

Naravno da su to gorući hrvatski problemi i da bi o tome mediji morali stalno pisati i govoriti. No PR-ovska oligarhija ne dozvoljava da takve teme uopće izlaze u javnost. Zadatak je ‘macanizma‘ skretanje pozornosti s bitnoga na nebitno. Zato se u Hrvatskoj niti ne govori o najvećim problemima, zato se ne otvaraju pitanja poput demografske katastrofe, izumiranja i agonije blokiranih. U tako suludoj situaciji, onoga tko progovori kritički i dobnonamjerno, optužuju da širi pesimizam! No, pitam vas, što nečinjenjem radi Plankovićeva vlada? Vodi se politika: ‘dok dura, dura’. Dok svijeća gori, gori. A kada se ugasi? Što tada?  Sve one koji postavljaju takva pitanja, u Hrvatskoj proglašavaju populistima. Etiketiranje populizmom postalo je glavno glavopokrivalo za sve diskreditacije. Nitko ne spominje da je populizam nastao zbog defektne demokracije. Vladajuća oligarhija ne želi riješiti goruće hrvatske probleme, ali neće da itko o tome priča. Tko progovori istinu, postaje problem. Postavljam pitanje Plenkoviću: Tko je vas poslao, ako nećete čuti dobronamjerne kritike i razmišljanja? Ja osobno ni za koga ne radim. Ne držim štangu nikome, niti jednom brijegu u Zagrebu. Radim samo u interesu Republike Hrvatske”, naglašava ugledni znanstvenik.

Nastavlja riječima da premijer zadnjih dana govori o širenju pesimizma, ali prešućuje što je uzrok tom pesimizmu.

Macanizam ubio istinu

Zahvaljujući PR-vcu Macanu, svi su mediji popljuvali dobru inicijativu predsjednice, baš kao što često popljuju i druge koji se usude govoriti istinu i kritički progovarati o stanju u zemlji. U glavnim medijima gotovo da nema istine. Samo propaganda, odnosno PR. U totalitarnim režimima to su zvali propagandom, a u simulirajućim demokracijama nazivaju to PR. U takvoj situaciji ‘demagog’ i ‘populist’ postaje svatko tko govori iskreno, na osnovu činjenica i znanja. Profesor sam političkih znanosti i već dvadeset godina govorim i pišem o populizmu, a sada oni koji su tu riječ čuli prvi puta prije godinu, dvije, drže svima lekcije o populizmu. Još 2006. napisao sam knjigu ‘Populizam i globalizacija‘, gdje stoji da populizam nastaje upravo zbog nedemokratskih pojava, zbog gušenja demokracije. No, vladajuća oligarhija taj dio ne spominje. Zašto? Zato što je najlakše uputiti politički hračak prema onome s kojim se ne slažeš”, podvlači sveučilišni profesor.

Objašnjava potom da su točna nagađanja da vladajuća oligarhija želi još više smanjiti mogućnosti neposrednog odlučivanja građana.

Velika koalicija kako bi ukinuli predsjedničke ovlasti

U tom pravcu se ide. Zbog toga se i priprema velika koalicija HDZ-a i SDP-a. Oni će htjeti promijeniti Ustav, kako bi posve ukinuli predsjedničke ovlasti. Nastojat će uvesti kancelarski sustav, protiv kojega ja nemam ništa, jer takav sutava dobro funkcionira u zrelim demokracijama i u razvijenim političkim kulturama, u germanskim zemljama. No, zamislimo veliku koaliciju i autoritarnog kancelara u Hrvatskoj! Tko će kontrolirati tu osobu, ako se posve ukinu neposredni izbori za predsjednika i predsjedničke ovlasti? Ogromna moć u rukama jedne osobe u Hrvatskoj bi mogla dovesti do autokratskog režima. No, oni idu u tom smjeru, jer žele još umanjiti utjecaj građana na vlast. Ako se to dogodi, predsjednici će ubuduće uzgajati tulipane na Pantovčaku. No, većina hrvatskih medija nekritički podržava ideju daljnjeg smanjenja utjecaja građana na poluge vlasti, zbog čega hrvatski mediji sve više podsjećaju na sjevernokorejske”, zaključuje, bez dlake na jeziku, profesor političkih znanosti dr. sc. Anđelko Milardović.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI