Pobjeda naroda, odlučili ste: Imamo referendum!

facebook

Nakon svih opstrukcija, sabotaža i manipulacija, ovo je, kažu, velika pobjeda

Nakon šokantne opstrukcije diljem Hrvatske vezane uz referendumske inicijative u utorak oko 22 sata na stranici Narod odlučuje objavljeno je da je  prikupljen dovoljan broj potpisa za oba referendumska pitanja koja imaju za cilj demokratizaciju izbornog sustava i saborske zastupnike odgovorne biračima. Objavili su tu informaciju u utorak oko 22 sata na službenom Facebook profilu.

Nakon prebrojanih potpisa, potpisi će biti predani  Hrvatskom saboru, a nakon što i on potvrdi da je sakupljen dovoljan broj potpisa, predsjednik Hrvatskog sabora dužan je raspisati referendum najranije 20, a najkasnije 40 dana od raspisivanja referenduma.

Ako sve prođe u redu, Hrvatska će na referendumu glasati za ova pitanja:

1) Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi:

Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.

Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova.

U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.
Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 4% važećih glasova birača.

Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.“

2) Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi:

Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.“

Građani su svojim potpisom mogli podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI