Pojavio se još jedan mogući scenarij: Što ako Plenković podmeće Tolušiću seks aferu?

YouTube

Kada je preuzeo kormilo vladajuće stranke, šef HDZ-a Andrej Plenković ostavljao je dojam uglađenog diplomata koji će svoj posao obavljati više no vjerodostojno, ta i on sam kleo se u vjerodostojnost, obećavajući članstvu svoje stranke demokratske i transparentne uvjete, uz opasku da stranka ne može ovisiti o jednom čovjeku, pri čemu se osvrtao na eru u kojoj je strankom rukovodio njegov prethodnik Tomislav Karamarko.

S Plenkovićevom pojavom, Karamarko je posve ušutkan i uklonjen s političke pozornice, a javnost ga je ispratila uz zadah neugodne afere koja nikada nije ispitana do kraja. Što se točno događalo u slučaju Karamarko, kako za sada stvari stoje nikada nećemo ni saznati. Istraga nema, a nema niti Karamarka koji svako malo pokuša najaviti povratak na političku scenu, no povratnici uči nas kratka hrvatska politička prošlost ovdje baš i ne prolaze najbolje, premda se nekadašnji šef HDZ-a u nekoliko navrata vraćao i odlazio iz političke arene.

S Karamarkovim odlaskom, HDZ kojega je bazirao na desnoj politici zazivajući povratak temeljima koje je stranci ostavio pokojni Tuđman, od te se retorike višestruko odmakao. Zlobnici i kritičari prvog čovjeka stranke, Plenkovića reći će da je danas HDZ ljeviji od SDP-a premda premijer poput papagaja ponavlja da rukovodi strankom desnog centra. Demokršćanski predznak, odavno kao da su odbacili, pripisat će im tu kritiku svatko onaj tko je imao prilike pratiti trakavicu koja se odvijala primjerice oko Istanbulske konvencije, a tu je i Kujundžićev zakon o pobačaju, u kojem bilo kakav demokršćanski predznak gubi svaki smisao.
Kako god da bilo, osim Karamarka, stječe se dojam kako Plenković gradeći vlastitu političku poziciju, koja uvelike ovisi i o liberalima te manjincima, s kojima je sastavio Vladu reže sve one grane na kojima su sjedili ljudi s kojima je njegov prethodnik gradio stranku pa će neki reći kako se i afere kojima svjedočimo posljednjih tjedana ne odigravaju slučajno.

Štoviše živozidaš Branimir Bunjac, zapitao se nedavno u sabornici stoji li iza famozna afere SMS upravo premijer u suradnji s ministrom Božinovićem, podsjetimo riječ je o priči kojom se ozbiljno kompromitira Milijana Brkića, čovjeka koji se nikada nije libio javno iznijeti svoja stajališta koja su okarakterizirana kao konzervativna, što je predznak koji se nipošto ne može staviti uz Plenkovića. Otkako je afera SMS isplivala u javnost, s pozornice je nestao i Brkić koji se u javnosti sve rjeđe pojavljuje, pa se može steći dojam da je plasiranjem ove afere njegov utjecaj kako u stranci, tako i u javnom prostoru spao na niske grane.

S niskih se grana na političku pozornicu nastoji uspeti i nekadašnji ministar kulture, također konzervativac Zlatko Hasanbegović čovjek kojega je u ministarku fotelju instalirao Karamarko, no po Plenkovićevom dolasku u stranku ovaj je marginaliziran, a zatim i eliminiran iz života stranke. Nešto nakon toga uslijedio je obračun s Darkom Milinovićem, dok je Karamarku blizak Miro Kovač svrgnut s tajničke funkcije zajedno s također konzervativnim Stierom.Ujedno, premijer je slučajno ili ne, na svoju stranu baš u jeku afere SMS pridobio i šeficu države Kolindu Grabar-Kitarović koja se s Plenkovićem zbližila nakon što je iz svojeg Ureda ispratila Vladu Galića i Matu Radeljića, ljude koji su također spominjani kao kadrovi bliski kako Karamarku, tako i Brkiću. Ta uostalom i sama se predsjednica prozivala zbog bliskosti s drugim čovjekom HDZ-a koji je navodno imao ideju pripremiti je za preuzimanje rukovodeće pozicije u stranci, kojom danas ravna Plenković čovjek koji je u svojem premijerskom mandatu nebrojno puta pokazao koliko mu je silno do njegove fotelje stalo.

A kada o foteljama govorimo, valja reći da se u javnom prostoru kao jedan od onih koji su pucali na fotelju prvog čovjeka HDZ-a spominjao i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, čija navodna seks afera unazad nekoliko dana ne prestaje puniti medijske stupce.

Naime, kao što već vjerojatno i sami znadete navodni je ministar na krivotvorenim fotografijama prikazan kao muškarac u društvu prostitutke s kojom šmrče kokain. I premda se ovih dana, svi uključujući i Plenkovića dižu na zadnje noge govoreći da se radi o krivotvorini kojom se nastojala kompromitirati Vlada, nešto je čudno u cijeloj toj priči, jer i Tolušić i Brkić, pa i svi ostali koji su spominjani u kontekstu ove priče u jednom su periodu svoje političke karijere spominjani kao potencijalni rušitelji i Plenkovićevi protukandidati.

Puka slučajnost, ili nešto više, teško je reći međutim u svakom je slučaju neobično da su i Tolušić, i Brkić u Plenkovićevom mandatu pretvoreni u političare sa stigmom i biljegom, pa će sve i da se ove afere stišaju po starim hrvatskim običajima ovi karakterni tipovi u vrlo kratkom roku i po uhodanim navadama vrlo vjerojatno postati Plenkoviću lojalni kadrovi, jer tko ima vlast, ima i moć. A u Hrvatskoj nerijetko onaj tko vlada državom, vlada i ”neovisnim” institucijama.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI