Policija zbog bizarnog slučaja češlja Obersnelove ‘dvore’

screenshot

Godinama na riječkoj političkoj pozornici, bez previše muke šefuje SDP-ov doajen Vojko Obersnel, čovjek koji se u nacionalnu političku orbitu gurnuo osobno, i to tek nedavno ulazeći u konflikt sa šefom svoje stranke Davorom Bernardićem. No, kako je ljeto otpočelo, tako se i Obersnel prilično diskretno povukao iz javnosti. Uzrok tome mogli bi biti i policijski službenici koji su otpočeli jednu pomalo neobičnu istragu vezanu uz suncobrane smještene na glavnoj riječkoj tržnici. Suncobrane je tvrtka Rijeka plus platila preko četiri tisuće kuna po komadu, a policija je sada pak zatražila dokumentaciju njihove nabave.

Visoka cijena pokušala se, piše Novi list, opravdavati karakteristikama i eskluzivnošću suncobrana, no intrigantno je to što se do odabranog ponuđača, tvrtke Riviera dekor iz Matulja došlo tek iz trećeg pokušaja. U spomenutoj tvrtki tvrde kako je netočno da je natječaj poništavan dva puta, no usprkos tome policijski službenici odlučili su se pozabaviti suncobranima, dok se paralelno s time na glavnoj riječkoj tržnici progovara o novim radnim jaknama pribavljenima za djelatnike Rijeka plusa, doduše lani, i to za čak 4.032 kune po komadu, a radi se o 107 komada jakni, za koje će biti izdvojeno preko 431 tisuću kuna.

Bilo kako bilo, i ove simbolične brojke pa i pomalo simbolični policijski potezi svakako bi mogli ukazivati na nešto veliko jer je evidetno da se klupko u Rijeci odmotava te da istrage otpočinju, a uskoro, kako se može čuti iz izvora bliskih policiji, slijede i prve optužnice protiv gradskih dužnosnika, što bi moglo uzdrmati Obersnelovu vladavinu u ovome gradu. Inače, o liku i djelu samozatajnog i dugogodišnjeg gradonačelnika Rijeke u javnosti se malo toga zna. Izuzev borbe za partiju i svoje ideale, ovaj SDP-ovac proslavio se po žestokoj borbi za bivšeg ministra financija Slavka Linića čiju je stranu u Partijskim sukobima oštro i žestoko zastupao.

No, kakav bi to hrvatski političar bio da na svojoj grbači ne nosi barem jednu aferu? A u aferu i to ozbiljnu svojedobno se zapleo upravo Obersnel. Policijska uprava Primorsko-goranska kazneno je prijavila troje čelnika riječke gradske uprave i člana uprave tvrtke Tržnice Rijeka zbog sumnji da su počinili kaznena djela nezakonitog upravljanja i nadzora nad poslovanjem Grada, čime je Grad oštećen za minimalno 80,8 milijuna kuna, a Tržnice pribavile protupravnu imovinsku korist. Gradonačelnik Obersnel tada saziva izvanrednu konferenciju za medije u kojoj objašnjava da nema veze s nepravilnostima, ali i da je ugovore koje je policija smatrala spornima naslijedio od svojih prethodnika Ivana Franolića i Slavka Linića. Istog onog Linića kojega je nedavno ustrajno branio od napada razularenih drugova.

Policija po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva iz Rijeke provodi kriminalističko istraživanje u kojem se utvrđuje da je troje čelnica iz gradskih Tržnica u razdoblju od 2000. godine do danas počinilo više kažnjivih djela kojima je jedinica lokalne samouprave u korist Tržnica oštećena za već spomenutih 80,8 milijuna kuna. U kaznenoj prijavi pod sumnju su tada bili dovedeni predstavnici Grada Rijeke koji su Tržnicama osigurali stalno obavljanje komunalnih djelatnosti u Rijeci na nekretninama kojima upravlja Grad. Nekretnine su dodijeljene na upravljanje bez prethodno provedenog natječajnog postupka za dodjelu koncesije.Grad Rijeka je u jednom slučaju temeljem zaključenoga ugovora s Tržnicama investirao proračunska sredstva grada u komunalno uređenje, ali i opremanje nekretnina u vlasništvu Tržnica za djelovanje tržnice na malo. A to je obavio izvan opsega važećeg koncesijskog ugovora s gradom. To pak znači da su Tržnice tim činom ostvarivale značajne prihode na koje Grad Rijeka nije obračunavao, zaduživao niti naplaćivao ikakvu naknadu. Članovi Udruge vjerovnika bivših radnika Torpeda već godinama optužuje gradske moćnike, pa čak i gradonačelnika Obersnela, ali i pravosudni sustav za mnoge nepravilnosti i protuzakonite radnje u privatizaciji i stečajnom procesu.

Nedavno su predstavnici spomenute udruge željeli održati konferenciju za medije, u za to od Grada predviđenom prostoru Ri-info. Nakon uredno predanog zahtjeva organizatora oglašava se djelatnica Ri-infoa tvrdeći da istu treba odobriti Grad Rijeka, točnije Obersnel. Premda se do tada nije dogodilo da je itko u tom zahtjevu odbijen, ovoj udruzi poručeno je da je prostor zauzet, a organizatori pak nikada nisu dobili odgovor tko u to vrijeme i na tom mjestu održava konferenciju. Ustrajni predstavnici svoju su poruku ipak uspjeli odaslati s drugog mjesta spominjući inkriminiranost, a pri tome se referirajući na završeni dugogodišnji stečajni postupak nad tvornicom Torpedo.

Sudionik konferencije bio je i Ivica Lukić, predstavnik građanske Udruge Riječki pokret otpora koji je pak ustvrdio kako je 740 bivših radnika Torpeda pokušalo sazvati Skupštinu vjerovnika. Ali istu nije podržao Obersnel, tako da mimo Stečajnog zakona ona nikada nije sazvana. A sve to kršenje je zakona, doda li se tome činjenica da MORH nikada nije odobrio stečaj tvrtke i time ova priča dobiva još sumnjiviji i neobičniji epilog. O ovom slučaju, koji se teško probija do javnosti, podnesene su, i s dokazima potkrijepljene, kaznene prijave.

No, do danas Obersnel nikada nije ni okrznut, a hoće li se, i ima li uopće prostora da se to uskoro promijeni, pokazat će vrijeme.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI