Pozadina okršaja SAD-a i muslimana: Zaratili su još početkom 19. stoljeća!

SAD je 1801. odlučio stati na kraj gusarskim napadima i pokrenuo je vojne akcije protiv berberskih država u Sjevernoj Africi

Poznata je činjenica da su Europljani ratovali s muslimanima još od početka 8. stoljeća (invazija na Španjolsku 711.), ali malo tko zna da se Amerikanci vodili ratove s muslimanima još početkom 19. stoljeća. Naime, SAD se zaratio s muslimanskim snagama u Sjevernoj Africi i Sredozemnom moru u dva Berberska rata (1801.-1805. i 1815-1816.). Bili su to prvi sukobi koji su SAD vodile na stranom tlu i morima. Sjedinjene države u to vrijeme bile su mlada nacija u nastajanju (nezavisnost im je službeno potvrđena tek 1783. godine), tek su počeli sporadični sukobi s autohtonim indijanskim stanovništvom, a jedini pravi protivnik bili su im Britanci.

Što su dakle Amerikanci radili u Sredozemlju u to vrijeme, dok još nisu posjedovali čak ni Floridu, a na svim teritorijima od Chicaga na zapad još je vladalo domorodačko indijansko stanovništvo? Naime, tzv. Berberskim državama – nezavisni marokanski Siltanat i osmanske autonomne provincije Tripoli, Alžir i Tunis, glavni prihod bio je gusarenje. Otimali su strane brodove, pljačkali ih, a posadu pretvarali u roblje. Države koje su željele izbjeći ove “neugodnosti” morale su plaćati visok danak za slobodnu plovidbu Sredozemljem. Američki predsjednik Thomas Jefferson odbio je plaćati sve veće namete, i trgovačkim brodovima pridružio ratne kao zaštitu. Uvrijeđeni paša iz Tripolija (današnja Libija) tada je SAD-u objavio rat.

Jedna od najzanimljivijih američkih akcija dogodila se 16. veljače 1804. godine u akciji koju je vodio slavni poručnik Stephen Decatur. Akcija se sastojala u tome da se uništi jedan američki brod kojeg su gusari uspjeli oteti i pretvoriti u svoje topničko gnijezdo. Brod se nalazio pred libijskom lukom Tripoli. Američki zapovjednik Decatur uzeo je jedan brodić i na njega potajno ukrcao skupinu marinaca. Brodić su maskirali da izgleda kao da je pred potapanjem, te su na taj način sigurno prišli gusarskom brodu. Tek pri ukrcavanju otkrili su se i oružjem zauzeli brod. Budući da nije bio u plovnom stanju (nije imao dio jedrilja), odlučili su ga minirati. Udaljili su se od njega u svom brodiću, a minirani brod eksplodirao je i izgorio u plamenu. Stephen Decatur postao je heroj u SAD-u, a slavni britanski admiral Nelson nazvao je tu akciju “najhrabrijim podvigom našeg doba”.

Sukobi su se nastavili do sljedeće godine kada su američke trupe, marširajući preko pustinje, zauzeli grad Dernu i zaprijetili samom Tripoliju. Desetog lipnja 1805. potpisano je primirje koje u biti ništa nije riješilo. Sukobljene strane razmijenile su zarobljenike, a kako su Amerikanci imali manje zarobljenih muslimana pristali su za ostatak platiti 60 tisuća dolara.

Prvi berberski rat bio je koristan za reputaciju vojnog zapovjedništva i ratnog mehanizma SAD-a koji do tada nisu bili testirani. Taj rat također je pokazao i da Amerika može ratovati daleko od svog teritorija. Ipak, problem berberskog piratstva nije bio riješen. Muslimani su ubrzo ponovno počeli otimati američke brodove i njihovu posadu. Budući da im je pozornost okupirao Anglo-američki rat 1812., SAD nisu mogle odgovoriti na provokacije sve do 1815. godine. Tada je izbio Drugi berberski rat tijekom kojeg su Amerikanci izvojevali nekoliko pomorskih pobjeda te zauvijek okončali sva plaćanja bilo kakvih danaka SAD-a bilo kome.Trebalo je proći više od jednog i pol stoljeća da se SAD ponovo zarati s muslimanima ovoga puta na području Bliskog istoka, a ti okršaji traju i danas (Afganistan, Irak, Sirija)  i ne nazire im se kraj, makar predsjenik Trump najavljuje povlačenje sa svih bojišnica čemu se većina generala protivi.

Živi bili pa vidjeli.

Spomenik Tripoli, najstariji vojni spomenik u SDA-u odaje počast herojima Prvog berberskog rata: glavnom zapovjedniku Richardu Somersu, poručniku Jamesu Caldwellu, Jamesu Decaturu (bratu Stephena Decatura), Henryju Wadsworthu, Josephu Israelu i Johnu Dorseyu. Originalno je poznat pod nazivom Mornarički spomenik. Danas se nalazi na Američkoj mornarskoj akademiji u Annapolisu (savezna država Maryland).

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI