Predsjednica kaže da u Jugoslaviji nije smjela biti Hrvatica: Evo kako se izjašnjavao Tito!

wikimedia

Bečki dnevni list Kleine Zeitung danas je objavio intrigantan intervju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u kojem je progovorila o mnogim temama uključujući migrantsku krizu, rodnu neravnopravnost, nacionalizam…

Najviše reakcija u Hrvatskoj izazvali su njeni opisi života u bivšoj državi. Predsjednica je, naime, izjavila kako je u Jugoslaviji bilo zabranjeno biti Hrvat:

“Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor”, rekla je predsjednica i dodala kako je jedva čekala da izađe iz komunizma iz jednog jako bizarnog razloga:

“Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna”, rekla je i mnoge ostavila u šoku.

Društvene mreže prepune su reakcija na predsjedničinu izjavu, a mnogi joj se izruguju. Najveći problem u svemu je to što predsjedničine izjave nisu točne. Naime, časopis “Mljekarstvo” iz veljače 1975. donosi ocjenu kvalitete 85 različitih vrsta tekućih, čvrstih i voćnih jogurta, kiselih mlijeka, ovčjih, kravljih i acidofilnih mlijeka i kefira.Još su manje istinite predsjedničine tvrdnje da je u Jugoslaviji zabranjeno bilo izjašnjavati se kao Hrvat. Naime, od 1948. do 1981. broj stanovnika Jugoslavije koji su se izjašnjavali kao Hrvati porastao je sa 3,78 milijuna na 4,42 milijuna. Hrvati su sve do raspada bivše države bili drugi narod po zastupljenosti.

I Sam predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito u više se navrata izjasnio da je Hrvat po nacionalnosti. Dokazuje to i njegov vjenčani list iz 1952. kada se u okolici Iloka oženio s Jovankom Budisavljević. Na sastanku s visokim predstavnicima Katoličke crkve, jednom se prilikom čak i izjasnio kao Hrvat i katolik, piše portal koji provjerava točnost i istinitost medijskih napisa, Faktograf.hr.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI