Pupovčeve Novosti napale braniteljsku predstavu za djecu ‘Bitka za Vukovar’: Ne sviđa im se kako su prikazani četnici

screenshot

Novosti Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca koje se financiraju iz hrvatskog državnog proračuna u visini od 3.200.000 kuna (oko 400.000 eura) godišnje objavile su članak „Užitak ubijanja pred djecom“ u kojemu su se obrušile na autore i organizratore glazbeno-scenskog spektakla “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku”. Karakterizirajući ga kao predstavu s “manipulativnim, mrzilačkim karakterom” u kojoj se “pred školskom djecom govori o užitku ubijanja neprijatelja kao ‘prljavih, smrdljivih, bradatih nakaza’”, Novosti zamjeraju Ministarstvu obrazovanja i Agenciji za odgoj i obrazovanje što dopuštaju da se predstava izvodi u školama, piše narod.hr.

Novosti, među ostalim, pišu:

“Skromna školska dvorana s poredanim stolicama i platnom koje visi na užetu. Čovjek u majici HOS-a s nezaobilaznim pozdravom ‘Za dom spremni’ pokazuje ratne fotografije, vješa ih na zid. To su pripreme za predstavu ‘Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku’.

(…)

Predstava ima manipulativni, mrzilački karakter. Vrlo doslovno autori projiciraju svoju mržnju u uratku punom neprimjerenih sadržaja, a koji se prikazuje djeci osnovnih škola.(…)

Bivši hrvatski branitelji skloni spornim istupima tako postaju autori predstava koje počivaju na revizionističkom poimanju povijesti i na vrlo otvorenom propagiranju mržnje. I sve to ne bi bio toliki problem da ih kroz preporuke najviših tijela obrazovnog sistema ne promovira sama država te da im pokroviteljstvo ne daju visoki dužnosnici poput hrvatske predsjednice.”

Na ovaj članak srpskih Novosti na facebooku je reagirao jedan od autora branitelj Damir Plavšić, koji je napisao:

“Poštovani suborci i prijatelji, veselimo se što su naš spektakl “Bitka za Vukovar” više puta pogledali i novinari tjednika “Novosti” a koji se financira iz proračuna Republike Hrvatske. Detaljno su pregledavali video predstave snimljene u Privlaci kod Vinkovaca i to puno puta jer je broj pregleda do prije tjedan dana bio oko 300 a sada je 609 :).

Zaključili su da: “Predstava ima manipulativni, mrzilački karakter. Vrlo doslovno autori projiciraju svoju mržnju u uratku punom neprimjerenih sadržaja…” Posebno zamjeraju što četnike opisujemo kao “prljave, smrdljive, bradate nakaze’, govoreći o ‘smradu i orgijanju četničkih hordi”.

Očito radimo dobru stvar kada novinari “Novosti” traže od Agencije za odgoj i obrazovanje da zabrane prikazivanje naše predstave. Oni bi očito željeli da našoj djeci lažemo i da četnike nazivamo, umjesto ‘prljave, smrdljive, bradate nakaze’, “čisti, mirišljavi i uredno obrijani ljepotani” a umjesto ‘smradu i orgijanju četničkih hordi’ trebali bismo pisati o “mirisnim i uredno obrijanim mladićima koji grupno vode ljubav za zarobljenim Hrvaticama”.

Pažljivo su slušali moj govor i govor moga suborca Damira Markuša pa su zaključili da “otvoreno propagiramo mržnju..” iako niti u jednoj od 176 predstava koje smo izveli do sada nismo niti spomenuli riječ mržnja niti smo ju propagirali već radimo upravo suprotno, a to im izgleda najviše smeta jer propagiramo Katoličku vjeru, Domoljublje, oprost i Zajedništvo Hrvatskog naroda.

Posebno su se potrudili iz našeg filma izvući fotografiju na kojoj ja izgledam kao pijanac. Mom su prijatelju nacrtali “Hitlerove” brkove a sve s ciljem da fotografija naša lica ogadi čitateljima tjednika “Novosti”.

Poštovani suborci i prijatelji, vjerujem da Damir i ja imamo vašu podršku u radnjama koje će uskoro biti pokrenute protiv nas dvojice i protiv naše predstave “Bitka za Vukovar”.”, zaključuje Damir Plavšić.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI