ŠKORO najavio da će zatvoriti poglavlje Drugoga svjetskog rata, ali ne želi da nam se prišiju nedokazani zločini

Damir Krajac/Cropix

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro bio je na ispraćaju posmrtnih ostataka 294 osobe, žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća. Tom je prilikom izrazio sućut obiteljima svih žrtava. Izjavio je kako je hrvatski narod duboko podijeljen pa ne bi bilo dobro da se dijeli i na žrtvama.

“Hrvatska mora priznati sve žrtve koje su iz političkih razloga učinjene u njezino ime”, rekao je Škoro te dodao kako ne smijemo i ne možemo dopustiti da nam se prišije bilo koji nedokazani i neprovjereni zločin. “Stoga mislim da bi bilo dobro osigurati dodatna financijska sredstva, i na tome ću raditi, da se utvrdi stvarno stanje kako bismo na neki način zatvorili to poglavlje 74 godine nakon završetka Drugoga svjetskog rata i pružili žrtvama pijetet, a onima koji su ostali iza njih dostojanstvo i pravo da odu na njihove grobove”, istaknuo je.

Novinari su Škoru pitali da prokomentira dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na misu i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području Gračana, koje su ubijene na samom kraju Drugoga svjetskog rata ili u poslijeratnom razdoblju, s obzirom na to da ona inače izbjegava komemoracije, npr. na Bleiburgu i u Jasenovcu, pitajući ga hoće li u slučaju da postane predsjednik raditi drugačije.  Ja sam to već izjavio – naravno da hoću, sve žrtve zaslužuju pijetet, ne trebamo se dijeliti barem u tome”, ustvrdio je.

Nije htio komentirati izjavu HDZ-ovca Davora Ive Stiera po kojoj je praktički isto glasali za njega ili aktualnu predsjednicu, samo da se ne glasa za Zorana Milanovića. “Ne znam, ja sam jučer kuhao fiš-paprikaš, ne želim komentirati unutarstranačku politiku bilo koje stranke u Hrvatskoj, ja sam nestranački kandidat, i to ću i ostati”, rekao je Škoro.

Na pitanje osuđuje li napad na Srbe u kafiću kod Knina koji su gledali nogometnu utakmicu Crvene zvezde, rekao je kako osuđuje sve napade i svako nasilje. “Mislim da se u Kninu ustvari dogodio napad na hrvatske građane, to je prioritetna stvar, ljudi koji su ih napali navodno su bili maskirani, dok policija ne utvrdi o kome se radi, sve drugo je prejudiciranje, brojanje krvnih zrnaca, i to nam ne treba”, kaže Škoro.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI