ŠKORO najavio da će zatvoriti poglavlje Drugoga svjetskog rata, ali ne želi da nam se prišiju nedokazani zločini

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro bio je na ispraćaju posmrtnih ostataka 294 osobe, žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća. Tom je prilikom izrazio sućut obiteljima svih žrtava. Izjavio je kako je hrvatski narod duboko podijeljen pa ne bi bilo dobro da se dijeli i na žrtvama.

“Hrvatska mora priznati sve žrtve koje su iz političkih razloga učinjene u njezino ime”, rekao je Škoro te dodao kako ne smijemo i ne možemo dopustiti da nam se prišije bilo koji nedokazani i neprovjereni zločin. “Stoga mislim da bi bilo dobro osigurati dodatna financijska sredstva, i na tome ću raditi, da se utvrdi stvarno stanje kako bismo na neki način zatvorili to poglavlje 74 godine nakon završetka Drugoga svjetskog rata i pružili žrtvama pijetet, a onima koji su ostali iza njih dostojanstvo i pravo da odu na njihove grobove”, istaknuo je.

Novinari su Škoru pitali da prokomentira dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na misu i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području Gračana, koje su ubijene na samom kraju Drugoga svjetskog rata ili u poslijeratnom razdoblju, s obzirom na to da ona inače izbjegava komemoracije, npr. na Bleiburgu i u Jasenovcu, pitajući ga hoće li u slučaju da postane predsjednik raditi drugačije.  Ja sam to već izjavio – naravno da hoću, sve žrtve zaslužuju pijetet, ne trebamo se dijeliti barem u tome”, ustvrdio je.

Nije htio komentirati izjavu HDZ-ovca Davora Ive Stiera po kojoj je praktički isto glasali za njega ili aktualnu predsjednicu, samo da se ne glasa za Zorana Milanovića. “Ne znam, ja sam jučer kuhao fiš-paprikaš, ne želim komentirati unutarstranačku politiku bilo koje stranke u Hrvatskoj, ja sam nestranački kandidat, i to ću i ostati”, rekao je Škoro.

Na pitanje osuđuje li napad na Srbe u kafiću kod Knina koji su gledali nogometnu utakmicu Crvene zvezde, rekao je kako osuđuje sve napade i svako nasilje. “Mislim da se u Kninu ustvari dogodio napad na hrvatske građane, to je prioritetna stvar, ljudi koji su ih napali navodno su bili maskirani, dok policija ne utvrdi o kome se radi, sve drugo je prejudiciranje, brojanje krvnih zrnaca, i to nam ne treba”, kaže Škoro.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI