ŠOK U NJEMAČKOJ! Ekstremna desnica postala druga najjača stranka: ‘Povratak Trećeg Reicha’

screenshot

U nedjelju su održani izbori u njemačkim saveznim pokrajinama Saskoj i Brandenburgu, a rezultati su iznenadili mnoge, piše njemački Tag24.

Šok je izazvao veliki uspjeh desničarske Alternative za Njemačku (AfD). U Brandenburgu je pobijedila stranka SPD (Socijaldemokratska stranka Njemačke) koji je osvojio 26,2 posto glasova, a odmah iza njih je stranka AfD koja je dobila 23,5 posto glasova. CDU (Kršćansko-demokratska unija) tek  je treća sa 15,6 posto glasova.

U Saskoj je CDU osvojio 32,1 posto glasova, a drugi je AfD sa 27,5 posto glasova. Ovi rezultati podigli su veliku prašinu u njemačkim medijima.


27,5 posto ljudi koji žele da se vrati Treći Reich i 32 posto onih koji ništa zapravo protiv toga ne žele reći. Dobro došli u Sasku”, napisao je novinar Enno Lenze.

“Na 80. godišnjicu početka Drugoga svjetskog rata odnosno napada nacističke Njemačke na Poljsku, naci-stranka AfD u Saskoj dobila je 27,5 posto glasova, a u Brandenburgu 24,5 posto”, napisala je sociologinja i spisateljica Jutta Ditfurth.Facebook Comments

Loading...
DIJELI