SRCE ĆE VAM PUKNUTI: 18-godišnji Kristian umro je od straha!

Dalmatinski portal

Prvi nalaz obdukcije pokazuje da je 18-godišnji Kristian Vukasović, koji je u bolnicu dovezen prije tri tjedna iz zatvora u Bilicama u nesvijesti, umro od straha.

Uzrok smrti mladog Kristijana bilo je zatajenje srca i, posljedično, zatajenje mozga, javlja Jutarnji list. Kako im je pojasnio poznati hrvatski patolog koji je želio ostati anoniman, to znači da je Kristian vrlo vjerojatno umro od tzv. psihičke smrti.

“Radi se o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva, ekstremnih okolnosti u kojima osoba boravi i kojima je izložena. Bio je jedan slučaj u Kaštelima, kada je sin iz pištolja pucao u svog 70-godišnjeg oca, u namjeri da ga ubije. Otac je trčeći bježao od tog svog pomahnitalog sina, koji je za njime pucao, ali ga nije pogodio. Nakon nekih 100-tinjak metara, kada je pobjegao sinu, starac se srušio na tlo i preminuo od srčanog udara. Taj srčani udar je nastao zbog straha za svoj život i uzbuđenosti, ekstremne situacije koja nije karakteristična za normalno ljudsko biće”, rekao je patolog.

“Postoji određena granica do koje čovjek može izdržati, kako fizičku, tako i psihičku iscrpljenost. Nakon toga organ ili organi u tijelu, koji su u stanju lošije izdržljivosti, ne mogu više izdržati toliki napor. Takve primjere najčešće imamo kod mladih ljudi, adolescenata koji se bave nekim sportom i ne mogu izdržati fizičke napore koje donosi određeni sport”, rekao je dr. Ivan Urlić, poznati splitski psihijatar. Mladić je, nastavlja, bio “stavljen” u svijet koji je njemu u potpunosti stran i kojemu on nije pripadao. To je za njega svojevrstan horor koji nije gledao na televiziji, već uživo, svakog dana u zatvoru.

“Kod njega su hormoni stresa rasli do maksimuma i ostajali na toj razini, tako da njegov organizam, prvenstveno u psihičkom, a potom i fizičkom smislu nije imao ni trenutak odmora. Živjeti u strahu, makar i jednu minutu, u zatvorenom, strogo ograničenom prostoru, u društvu kriminalaca za tog mladića ni u kojem slučaju nije bilo lako i došlo je do potpune iscrpljenosti koja je u konačnici mogla dovesti do smrtnog ishoda”, kaže dr. Urlić. Mogla je dovesti do srčanog zastoja, osobito ako se u podlozi te smrti krije srčano “oštećenje” za koje mladić i njegova obitelj nisu morali ni znati. Naš sugovornik je siguran da Kristianu nije bilo mjesto u zatvoru, već u nekoj od medicinskih institucija, u kojima mu se moglo pomoći.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI